Streamen op de PlayStation 4

Article
vrijdag, 29 november 2013 om 18:30
xgn google image
Het streamen van producten en diensten heeft de entertainment-industrie voorgoed veranderd. Miljoenen mensen kopen geen cd’s meer of struinen YouTube af, maar schakelen Spotify in om binnen een paar tellen een liedje af te spelen. En met Netflix kunnen we weer een hoop films en series voor een klein bedrag per maand onbeperkt streamen. Sony verwacht dat binnen enkele jaren hetzelfde zal gebeuren met games en daarom schakelden de Japanners voor honderden miljoenen dollars Gaikai in, een Californisch bedrijf dat alles op hoge snelheid naar de gebruiker streamt.
Gaikai verricht wonderen op de PlayStation 4. Eén van de vele dingen die de technologie mogelijk maakt, is remote play tussen de console en de PlayStation Vita. Schaf je een game aan voor op de nieuwe spelcomputer van Sony, dan is die niet alleen op je televisie te spelen, maar ook op de handheld. In feite betekent dit dat je alle games op je slaapkamer kunt spelen, terwijl je console beneden in de woonkamer staat. Ideaal als je vader een pot voetbal wil kijken, of je vriendin aan je kop mekkert dat over vijf minuten Goede Tijden, Slechte Tijden begint.
Sony heeft Gaikai duidelijk met oog op de toekomst binnengehaald. De studio hoopt op termijn om bepaalde services naar een groot aantal devices te streamen. Anders gezegd: Sony wil dat je straks je tablet of je smartphone informatie van de PS4 via de streamfunctie verwerkt. Je kunt daarbij denken aan het kijken van een kampioenswedstrijd van een FIFA 14-toernooi op je tablet, of aan een PS Vita die als tweede scherm kan fungeren. Een hoop interessante mogelijkheden liggen hierbij in het verschiet. Neem bijvoorbeeld het bijhouden van inventarissen op de handheld of het gezellig kletsen in een chat tijdens het spelen van een MMO.
Cross-play met de Vita

Kind kan de was doen

Nu we het over chatten hebben, zoals jullie al in onze recensie van de PlayStation 4 hebben kunnen lezen, tracht Sony om met de console gamers dichter bij elkaar te brengen. De controller is hierbij een belangrijk onderdeel. Aan de linkerkant van het ding zit namelijk de shareknop, waarmee je maximaal vijftien minuten gameplay kunt opnemen, screenshots kunt maken en oneindig lang een livestream via het programma Twitch kunt aanzetten. Iedere ziel kan met dat laatste kijken naar jouw avontuur en tegelijkertijd via voice- of textchat je aanmoedigen danwel afzeiken.
Wil je een bepaald moment uit je spelervaring uitknippen, dan kun je dat gemakkelijk doen met een intern programmaatje, dat verdacht veel weg heeft van het oude vertrouwde Windows Movie Maker. Het is daarom lang niet zo diepgaand als hedendaagse montageprogramma’s, maar het doet wat het moet doen. Heel makkelijk kun je een bepaald fragment selecteren, uit de opname knippen en onmiddellijk uploaden naar je Facebook. Een kind kan de was doen. Eindelijk pronken met het verslaan van die eindbaas of met het scoren van een weergaloze driepunter in NBA 2K14.

De kracht van Gaikai

Niet alles is op het moment dus te testen op de PS4. We zijn wel alvast uitgebreid aan de slag geweest met de games streamen naar de Vita. Dit bleek vooral leuk toen we een game als LEGO Marvel opstartten. Net als de vorige LEGO-games draait deze titel geheel om coöperatieve gameplay. Aangezien we helaas maar één controller bij de console bijgeleverd kregen, besloten we om de PlayStation Vita als een tweede controller te gebruiken. Zo was ondergetekende als Hulk aan het spelen op de PlayStation 4, terwijl een goede vriend op zijn draagbare scherm de rol van Iron Man op zich nam.
Sony en Gaikai
Nu is natuurlijk de hamvraag: hoe kan dit? Gaikai is the answer. Deze krachtige service draait de games en stuurt het beeld naar het betreffende scherm van de speler. Tegelijkertijd stuurt het device – de Vita in dit geval – bepaalde informatie naar Gaikai, die de service vervolgens in het spel verwerkt. Op die manier wordt razendsnel een vervangende besturing gevonden. De Vita heeft namelijk maar één schouderknop en dat zal dus opgelost moeten worden. Om Gaikai perfect en zonder problemen te draaien, is overigens wel een snelle en stabiele internetverbinding vereist.

Einde van de consoles?

Dit alles klinkt al als muziek in de oren, maar volgend jaar trekt Sony echt alle registers open. Dan worden namelijk nog veel meer mogelijkheden die Gaikai biedt benut. Geloof ons: binnen nu en zoveel jaar hoef je niet meer naar de winkel om een game te kopen. Straks kun je via Gaikai op ieder moment en welke game dan ook direct uitproberen. Demo’s zullen later niet meer bestaan, want met Gaikai kun je eerst een game even uitproberen, om later te kijken of je overgaat tot aanschaf. Een rooskleurige toekomst voor de PlayStation Store.
Met Gaikai compenseert Sony ook voor een deel het afwezige backwards compatibility. Het aanbod van Gaikai zal straks namelijk ook andere PlayStation-spellen bieden. Zie het als een Spotify of Netflix, waarvan de catalogussen om de zoveel weken worden bijgevuld. Sony komt bovendien straks met een service op de proppen waarbij spelers tegen een vaste - en hopelijk kleine - vergoeding per maand onbeperkt games kan streamen. Het gerucht dat de PlayStation 4 en de Xbox One de allerlaatste spelcomputers zullen zijn, lijkt hierdoor werkelijkheid te worden.