Steep gameplay - 5 dingen die je moet weten

  Ubisoft verrastte op de E3 2016 vriend en vijand met een gloednieuwe IP: Steep. In deze extreme sports-titel race en vlieg je over de Alpen. Maar wat zijn de belangrijkste zaken in de game? Lees hier de 5 dingen die je echt over Steep gameplay moet weten.

  1. Wisselen tussen sporten met een druk op de knop

  Bij Steep denken de meeste mensen al gelijk aan een snowboard-game, zoals we die kennen van de SSX-titels van EA. Maar Steep is veel meer dan alleen een snowboard-game, het is namelijk een extreme sports-titel en het komt er dus op neer dat je niet alleen kunt snowboarden, maar ook andere sporten kunt beoefenen. Zo kun je de ski's pakken in plaats van de plank, maar als je meer de lucht in wilt gaan, kan je ook de wingsuit of de parachute aantrekken. Dit verandert de Steep gameplay compleet.

  Gelukkig hoef je niet terug te gaan naar het hoofdmenu of naar een bepaalde locatie om te wisselen tussen de verschillende sporten, want met een druk op de knop kan je simpelweg kiezen wat je wilt gaan doen. Alleen als je bezig bent met een race is het natuurlijk niet mogelijk om te wisselen, want met een wingsuit zal je zo alle snowboarders voorbij vliegen.

  Het is naast alle sporten ook mogelijk om de benenwagen te nemen als je even wilt genieten van de rust en stilte bovenop de berg. Die manier van transport is natuurlijk ook wat makkelijker als je op een specifiek punt wilt komen, want bergopwaarts met een snowboard is niet echt effectief. Kortom: genoeg variatie in de Steep gameplay.

  2. Steep gameplay met vrije, open wereld

  Dat je in de wereld kan lopen en kan wisselen tussen de verschillende sporten ‘on the fly’, komt door het feit dat de Steep gameplay een vrije, open wereld biedt, waar je kan staan en gaan waar je maar wilt. Als je in de verte een bergtop ziet, dan houdt niemand jou tegen om daar naartoe te gaan, mits je natuurlijk over de steile rotsen en andere gevaren weet te komen.

  De witte poederwereld van Steep is onder andere het Alpengebied, volgens Ubisoft kunnen spelers ook andere gebergten ontdekken, maar welke dat precies zijn is nog niet bekendgemaakt. Maar als je altijd al van de Mont Blanc had willen skieën, dan is dat met Steep mogelijk en voorkom je hoogstwaarschijnlijk een aantal gebroken botten. Wie zegt dat games niet goed zijn voor de gezondheid?

  3. Racen tegen je vrienden

  De open wereld van Steep is niet alleen toegankelijk voor jou en computergestuurde sporters, maar ook voor jouw vrienden en andere online sporters. Steep maakt namelijk gebruik van een seamless multiplayer world. Dit komt erop neer dat je niet iedereen tegelijkertijd zal zien, dat zou namelijk zorgen voor chaos, maar dat je tijdens het boarden of vliegen verschillende andere spelers over de piste zal zien racen. En vrienden zullen voorrang hebben als het gaat om getoonde spelers.

  Je ziet andere spelers niet alleen, maar je kan ook tegen ze racen. Als iemand in de buurt is kan je een groep aanmaken en vrij simpel de andere leden van de groep uitdagen tot een race. Je kan ook de routes volgen van andere leden en op die manier zelf uitdagingen creëren. Samen met iemand sporten is natuurlijk een toffe toevoeging op de Steep gameplay, maar heeft daarnaast ook voordelen, waar we later nog op ingaan.

  4. Verschillende uitdagingen in Steep gameplay

  Natuurlijk kan je in Steep, net zoals in elke andere sportgame, racen naar hartelust. Maar dat zijn niet de enige activiteiten die je kan doen. De activiteiten binnen de Steep gameplay zijn in principe in drie verschillende onderdelen verdeeld: snelheid, stunts en skills.

  Bij snelheid gaat het natuurlijk om het zo snel mogelijk afdalen van de berg. Het gaat hier vaak om races waarbij je terecht komt op een echte piste, waar zo min mogelijk bomen staan en waar er kunstmatig aangelegde heuvels zijn om G-kracht en daarmee snelheid te genereren.

  Bij stunts daarentegen hoef je helemaal niet te letten op de positie van je tegenstanders, maar snelheid kan wel voordeel opleveren. Als je bijvoorbeeld met een hogere snelheid een helling opgaat, dan kom je hoger en kun je dus een gevaarlijkere stunt uitvoeren en meer punten scoren. Maar stunten is niet exclusief voor skieën en snowboarden, want ook met de wingsuit kan er flink gevaarlijk gedaan worden. Zo zijn er bijvoorbeeld uitdagingen waarbij je met een wingsuit zo dicht mogelijk bij de grond moet vliegen.

  Bij skills is het verschillend wat er van je word verwacht. Zo zijn er bijvoorbeeld ook races, maar is snelheid niet altijd de beste optie, omdat de route vol zit met bomen en smalle ramps. Even wat langzamer gaan om te voorkomen dat de race eindigt met jouw gezichtsafdruk in een boom is vaak een verstandige keuze.

  5. Ervaring opdoen en levelen

  Alle races en uitdagingen die je voltooid zorgen voor de nodige ervaringspunten. Ook als je in de open wereld bezig bent kan je punten verdienen door vlak langs bomen of rotsen te scheren of door stunts uit te halen. Zoals we al eerder zeiden is er ook een voordeel als je met vrienden bezig bent, want dan krijg je namelijk een multiplier voor ervaringspunten. Ubisoft beloont spelers op die manier flink als ze actief deelnemen in de multiplayer-elementen van Steep.

  Heb je eenmaal genoeg ervaringspunten opgedaan, dan stijg je in level, waarmee je weer nieuwe races en uitdagingen kan vrijspelen als aanvulling op de Steep gameplay. Ook moet je aan het begin een bepaald level bereiken om de parachute vrij te spelen en later in Steep kan je met een hoger level waarschijnlijk nieuwe snowboards, wingsuits en outfits krijgen.

  Het lijkt erop dat de game meer wordt dan de gebruikelijke wintersport-game en wij zijn benieuwd hoe de uiteindelijke Steep gameplay zal uitpakken als de titel uitkomt in het ijskoude december.

  Steep verschijnt op 2 december op de PlayStation 4, Xbox One en PC.

  Steep

  Verkijgbaar vanaf 2 december 2016

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.