Spotify vs Apple Music - De verschillen op een rij

Article
woensdag, 19 april 2017 om 17:21
xgn google image
Spotify kondigde vandaag een studentenkorting aan in Nederland, studenten kunnen de streamingdienst nu voor de helft van de prijs gebruiken. Spotify is de populairste streamingdienst voor muziek in Nederland, maar Apple Music timmert ook aan de weg. In deze special is het Spotify vs Apple Music en kijken we naar de voor- en nadelen van beide services.

Aanbod

Spotify heeft meer dan 30 miljoen nummers in de aanbieding en daarnaast worden er meer dan 20 duizend nieuwe nummers per dag toegevoegd.
Apple Music heeft ongeveer 40 miljoen nummers in het aanbod. Apple heeft er daarnaast werk van gemaakt om bepaalde artiesten exclusief hun werk op Apple Music te laten uitbrengen. Zo is een groot deel van Taylor Swifts muziek alleen op Apple Music te vinden en is Dr Dre's album Compton ook alleen op Apple Music te vinden.
Een ander voordeel aan Apple Music is dat de hele iTunes bibliotheek op de streamingdienst te vinden. Daarnaast kun je je eigen iTunes nummers ook in Apple Music beluisteren. Dit geldt ook voor muziek die je hebt gedownload of geript van een cd.
Op het gebied van muziek aanbod doet Apple Music het wat beter dan Spotify. Niet alleen staan er meer nummers op de streamingdienst van Apple, de exclusives die Apple Music aanbiedt zorgen er ook voor dat deze service aantrekkelijker is dan Spotify. Daarnaast kun je je persoonlijke bibliotheek oneindig uitbreiden in Apple Music doordat er de mogelijkheid is om nummers van iTunes te importeren.
109785 2

Prijs

Spotify en Apple Music zijn beide even duur. Voor een abonnement op de streamingdiensten betaal je allebei tien euro per maand. Daarnaast hebben ook beide services een familieabonnement waarmee maximaal zes personen van een abonnement gebruik kunnen maken. Ook hiervoor hanteren beide diensten dezelfde prijs: 15 euro per maand.
Voor mensen die niet willen betalen zijn er ook opties aan beide kanten. Apple Music biedt gebruikers een gratis proefabonnement van een maand. Spotify is voor onbeperkte tijd gratis te gebruiken, maar je gebruikt dan wel een gelimiteerde versie van de streamingdienst. Gratis gebruikers op Spotify krijgen advertenties te zien of horen en de keuze qua nummers is beperkt.
Toch doet Spotify het hier iets beter dan Apple Music, omdat zij door de dienst gratis aan te bieden enorm veel gebruikers wist te winnen. De helft van de 100 miljoen gebruikers die Spotify telt betaalt namelijk niet voor de dienst.
109786 2

Geluidskwaliteit

Spotify gebruikt het Ogg Vorbis format en drie kwaliteitsniveaus bij het streamen van muziek: 96 Kbps, 160 Kbps en 320 Kbps. 320 Kbps is de standaard voor muziek die door DJ's in clubs wordt gedraaid. Op de desktop zijn streams 160 Kbps en Premium gebruikers hebben ook de mogelijkheid dit op te krikken naar 320 Kbps. Op smartphones kun je kiezen tussen alle drie de kwaliteitsniveaus.
Apple Music heeft maar een kwaliteitsniveau, alle muziek wordt gestreamd op 256 Kbps. Apple gebruikt het AAC (Advanced Audio Coding) format voor het streamen van muziek.
Als we puur naar de bitrate kijken waarmee gestreamd wordt is de kwaliteit van de muziek op Spotify net iets hoger dan op Apple Music. Of de 320 Kbps van Spotify echt hoorbaar beter is dan de 256 Kbps van Apple Music is twijfelachtig. Qua geluid lijken de verschillen nihil, maar omdat er toch een keuze gemaakt moet worden blijven we bij de harde cijfers en doet Spotify het net iets beter dan Apple Music als het gaat om geluidskwaliteit.
109787 2

Sociaal

Op Spotify kun je je vrienden volgen waarna je kunt bekijken waar ze naar luisteren en wie ze volgen. Daarnaast kun je ook afspeellijsten delen of aanbevelen. Als je het wilt is het ook mogelijk om je luistergeschiedenis te uploaden op Facebook. Helaas is de functie waarmee je andere gebruikers een bericht kon sturen op Spotify verwijderd.
Apple Music heeft Connect. Connect is alleen toegankelijk voor artiesten die hun muziek op Apple Music hebben staan. Met Connect kunnen artiesten vervolgens content sharen, links delen en bijvoorbeeld nieuwe albums of concerten promoten. Luisteraars kunnen content die door artiesten op Connect wordt gepost liken en delen of reageren op posts van hun favoriete artiesten.
Spotify heeft meer opties voor interactie tussen gebruikers, terwijl het Connect van Apple Music juist meer is gefocust op de band tussen fans en artiesten. Het is op Apple Music niet mogelijk om te kijken waar je vrienden naar luisteren of afspeellijsten te delen met vrienden. Connect is erg cool, maar het is jammer dat er niet meer mogelijkheden zijn om te socializen met andere gebruikers.
109788

Gebruiksgemak

Spotify is beschikbaar als app op je telefoon, maar je kunt het ook downloaden op je PC. Dit hoeft niet per se, want het is ook mogelijk om in je browser naar Spotify te luisteren. Verder is Spotify ook als applicatie beschikbaar op Smart TV's en ook op de Playstation. Vervolgens kun je de muziek die je via de app op je telefoon afspeelt casten naar je Smart TV of Playstation als je op hetzelfde Wifi netwerk zit.
Apple Music is ook beschikbaar als app op je telefoon en het is ook geïntegreerd in iTunes voor op je PC. Het is niet mogelijk om naar Apple Music te luisteren in je browser. De meeste Smart TV's ondersteunen Apple Music niet en er is ook geen app voor op de Playstation.
Qua gebruiksgemak is Spotify toch wat beter dan Apple Music. Spotify biedt meer flexibiliteit als je meerdere apparaten wilt gebruiken om muziek te streamen. Vooral het streamen via je Smart TV is ideaal als je een goede set boxen aan je TV hebt gekoppeld.
109789

Nieuwe muziek ontdekken

Beide streamingdienst hebben een enorm aanbod en dus is het belangrijk om een functie te hebben waarmee je door de bomen het bos weer kunt zien.
Spotify heeft een aantal wekelijkse afspeellijsten waarin nieuwe muziek wordt gepost. Ook krijg je aanbevelingen van Spotify die gebaseerd zijn op de muziek waar je in het verleden naar hebt geluisterd. Vooral de afspeellijst Discover Weekly is erg handig. Deze lijst wordt elke week geüpdatet en bevat een lijst nummers die aan de hand van jouw muziekkeuze ingevuld wordt.
Als je Apple Music voor het eerst gebruikt wordt aan je gevraagd welke muziek je leuk vindt. Zo wordt er naar favoriete genres en artiesten gevraagd. Op deze manier bepaalt de app jouw voorkeur en zo schotelt Apple Music je steeds weer de muziek voor waar jij waarschijnlijk lekker op gaat. Verder geeft het tabblad 'Voor jou' je afspeellijsten en albums die voor jou interessant zouden kunnen zijn.
Op het gebied van nieuwe muziek ontdekken doet Apple Music het beter dan Spotify. Niet alleen houdt Apple Music bij wat je leuk vindt, maar er wordt ook direct actief gevraagd naar je muziekvoorkeur.

109801

Spotify vs Apple Music - De conclusie

Apple Music heeft een groter aanbod dan Spotify en probeert er op een actieve manier achter te komen waar je voorkeuren liggen qua muziek.
Spotify is vriendelijker voor gratis gebruikers en de kwaliteit van de muziek die je streamt is net iets hoger. Als je op meerdere apparaten muziek wilt streamen biedt Spotify meer flexibiliteit. Op sociaal gebied focust Apple Music zich meer op de band tussen artiesten en fans, terwijl Spotify juist de nadruk legt op interactie tussen de gebruikers.
Laat ons weten in de reacties waar jouw voorkeur naar uitgaat: Spotify of Apple Music