Rise of the Tomb Raider Guide - Alle optionele tombes

Article
zondag, 20 december 2015 om 15:00
xgn google image
Rise Of The Tomb Raider kent negen verschillende optionele tombes. Wil je deze allemaal doorlopen om achievements in de wacht te slepen, maar weet je even niet hoe je verder moet? Dan kan je terecht in deze Rise Of The Tomb Raider guide voor de optionele tombes!
In Rise of the Tomb Raider zitten negen verschillende optionele tombes verstopt. Deze zijn in verschillende locaties te vinden, namelijk in Glacial Cavern (één tombe), Soviet Installation (drie tombes), Geothermal Valley (vier tombes) en The Lost City (één tombe).
83276f1597751078

Glacial Cavern - Ice Ship

Ice Ship is de eerste optionele tombe die je tegenkomt tijdens het spelen van Rise Of The Tomb Raider. Deze tombe bevindt zich in het gebied Glacial Cavern en is makkelijk te spotten aangezien Lara's aandacht er meteen door getrokken wordt.
Via een kleine houten paal kan je naar een noordelijke richel springen. Vervolgens kan je deze beklimmen en het bevoreren schip benaderen dat Lara eerder zag. Steek de richel over, spring naar de scheepsmast en klim zo snel mogelijk op het veilige platform.
rise of the tomb raider guide
Daar zie je de bovenstaande zwengel, die moet je draaien. Vervolgens kan je een hoger deel van de mast beklimmen en langs de buitenkant van het schip lopen. Spring daarna op de emmer die je eerder met de zwengel naar beneden draaide.
Deze emmer knalt hierdoor tegen de bevroren muur aan, waardoor het ijs breekt en dit verandert in een beklimbaar gebied. Spring van de emmer af en gebruik deze muur om jezelf hogerop het schip te plaatsen. Wanneer je hogerop bent gekomen vind je een tweede zwengel, om een andere emmer aan de linkerkant neer te laten dalen.
rise of the tomb raider guide
Ren vervolgens de mast op om dichterbij de emmer te komen wanneer deze weer omhoog komt. Spring op deze emmer voordat deze te ver weg is en knal deze tegen de andere kant van het schip aan. Hierdoor breekt meer ijs af waardoor je verder kan klimmen.
Nu kan je naar de top van het schip komen. Daar vind je de grote beloning: de Codex. Hierdoor leert Lara een nieuwe skill genaamd Ancient Abilities, waardoor je twee opeenvolgende pijlen af kan schieten. Via een zipline kan je weer terugkeren naar het begin.
83277

Soviet Installation - The Red Mine

Wanneer je het gebouw van de oude kopermijn beklimt in Rise of the Tomb Raider, kom je op gegeven moment bij een deel waarbij Lara leert hoe ze Molotov Cocktails moet maken. Om deze tombe te vinden, moet je dat gebied afmaken, een kleine helling opklimmen en dan naar een richel achter je springen. Vanaf daar spring je over een gat naar de hogere verdieping van het gebouw, waarna je kan neerdalen in een gebied achter een gesloten poort.
rise of the tomb raider guide
Gebruik de besturing aan de andere kant van dit gebied om een deur te openen. Nu kan je de tombe in. Loop de tunnel in en neem de linker afslag om dieper de mijn in te komen. Om over te steken maak je gebruik van een zipline. Val je hierbij in het water, dan kan je gemakkelijk aan land komen en vervolgens hogerop komen.
Neem de zipline naar beneden en zwem door de mijnen. Het pad is dan een korte tijd lineair en je komt uit bij een blokkade. Veranderen een dichtbij liggende fles in een molotov cocktail om deze blokkade te verbranden en vervolgens door de stenen te glippen. Je komt uit bij een klein gat met een platform aan de andere kant. Maak een sprong naar dit platform, maar deze zal afbreken en je komt beneden terecht.
rise of the tomb raider guide
Een waterval (op de foto hierboven) zorgt ervoor dat geen molotov rechtstreeks tegen de blokkade van doeken kan gooien. Hierdoor gooi je simpelweg een molotov over de gesprongen waterleiding heen, waardoor de vlammen nog steeds op het doek vallen. Vervolgens is de blokkade weg en kan je door de waterval heen springen. Dan kom je terecht in een open cavern, waar je een base camp vindt.
Vanaf het base camp maak je een sprong naar een klein platform. Links zie je een waterval die de kamer met de Codex blokkeert. Ga vooruit en ga via de helling naar een hoger gelegen platform. Spring vanaf hier op een bak, waardoor een mijnkar tevoorschijn komt: hierdoor wordt het water kort geblokkeerd. Schiet daarna een touwpijl in een tweede mijnkar.
rise of the tomb raider guide
Klim weer op deze platforms, maar draai vervolgens om en klim via de daken naar de andere kant van het platform. Klim op het dak van het grote gebouw en loop hieroverheen, totdat je een touw vindt. Maak de mijnkar hieraan vast en keer terug naar de container: spring hierop en vervolgens zal de kar het water permanent blokkeren.
Nu kan je met een molotov de doeken verbranden, waardoor je naar de overkant kan komen. Daar vind je de Codex, en leer je een nieuwe skill genaamd Bright Eyes. Dit zorgt ervoor dat valstrikken in de buurt oplichten. Via een grote mijnschacht keer je terug naar het begin van de tunnels.
83278

Soviet Installation - The Voice Of God

Doorzoek de oostzijde van de map in de Soviet Installation tot je een grot vindt. In deze grot bevindt zich een doorgang die geblokkeerd is door hout en touw. Gebruik een touwpijl om de doorgang open te breken. Daar vind je een nieuw base camp. Doorloop het pad met een aantal sprongen en je ziet een kleine richel aan je rechterkant, waar je klimbare rotsen vindt.
Je moet dit pad helemaal volgen en een aantal lastige sprongen doen. Na een tijdje kom je uit bij een gebouw dat uit de berg steekt, ga hier naar binnen. Je ziet de puzzel voor je: de poort waar de Codex achter zit wordt bestuurd door een tegenwicht aan de rechterkant, maar deze is bevroren dus kan je hem nog niet gebruiken.
rise of the tomb raider guide
Aan de andere kant van de kamer bevindt zich een ander tegenwicht. Gebruik de zwengel hierboven om deze neer te laten dalen, klim erop en klim de kamer rechtsboven in. Daarbinnen zie je een tweede zwengel, die je kan gebruiken om een touw vast te maken aan het tegenwicht dichtbij.
Draai dit zoveel je kan en wacht tot het gaat waaien: zodra het hard gaat waaien moet je het touw doorsnijden of loslaten via het mechanisme aan de rechterkant. Zo wordt het tegenwicht tegen de muur met ijs geblazen, en komt het andere tegenwicht vrij.
Breek door een kleine opening in een muur heen om terug in het middengebied te komen. Nu kan je de poort openen, waarachter de Codex zich bevindt. Deze Codex geeft je de skill Inner Strength, waardoor Lara een health boost krijgt zodra haar HP voor het eerst laag is tijdens een gevecht. Verlaat het gebouw en gebruik een touw op een grote rots op een zipline te maken en keer zo terug naar de uitgang.
83279

Soviet Installation - Ancient Cistern

Ga naar de houtzagerij in de Soviet Installation en verken het gebied ten noordoosten van het gebouw. Daar zie je een gat in de grond dat geblokkeerd is, maar hierboven hangt een grote boom aan een houten blok. Schiet dit blok om de blokkade te doorbreken.
rise of the tomb raider guide
Nu kan je de put in klimmen waar je een ingang vindt voor de tombe. Ga hier naar binnen en vervolg je weg tot je uitkomt bij een kloof. Spring naar rechts en gebruik je klimbijlen om naar beneden te klimmen. Spring aan het einde van de muur af en je komt uit in een lagere kamer.
De volgende stap is om door een kleine kamer te lopen en op een hangende balk boven een waterpoel te springen. Hierdoor zie je wat tandwielen beneden en spring niet van de balk af tot je een opening ziet (anders ga je dood). Spring naar beneden, zwem naar een andere gang en ga de hoek om naar een andere kamer. Je ziet een gesloten luik voor je en een rode tank benzine. Schiet deze tank om verder te komen.
Je komt vervolgens uit bij het base camp. Volg de gang naar het grote open gebied. Het lijkt alsof je de Codex makkelijk kan krijgen, maar dat is niet zo. Om deze puzzel op te lossen moet je het waterpeil drie keer laten stijgen. Dit doe je telkens door een luik open te blazen.
Het eerste luik bevindt zich in een kamer aan de andere kant van het gebied, dus daar moet je heen zwemmen. Het luik is gesloten, dus gooi een benzinetank naar het luik toe. Schiet deze om het luik te openen, waardoor het waterpeil zal stijgen.
rise of the tomb raider guide
Vervolgens zul je een paar benzinetanks zien op een stuk land onder de toren waarop de Codex zich bevindt. Pak een van deze tanks en gooi het op een dichtbij vlot. Om dit vlot dichterbij het luik te krijgen, klim je op een trap dichtbij de tanks en spring je op een balk.
Hierdoor komt een grote stroom water los, waardoor het vlot naar de andere kant van de kamer beweegt. Schiet de tank wanneer deze langs het luik komt, om deze te openen en het waterpeil te laten stijgen.
rise of the tomb raider guide
Nu kan je door deze opening gaan. Boven het recent geopende luik vind je een gat dat je kan openbreken. Om het laatste luik te openen, keer je terug naar de kamer met het vlot en gooi je een benzinetank op datzelfde vlot.
Laat de stroom water weer vrij en klim op het vlot voordat deze terugkeert naar zijn normale positie. Vanaf het vlot pak je de benzinetank op en gooi je deze door de opening in de muur.
rise of the tomb raider guide
Klim dan naar de andere kant van deze opening, pak de benzinetank op en plaats het dichtbij het laatste luik. Blaas deze op en zwem naar de Codex. Via deze Codex leer je de skill Natural Instincts, een skill waardoor resources oplichten wanneer Lara hierbij in de buurt komt.
83280

Geothermal Valley - House Of The Afflicted

Deze tombe bevindt zich dichtbij het Valley Farmstead base camp in de Geothermal Valley. Neem de noordoostelijke brug die wegleidt van het dorp en gebruik een touw om jezelf over een kloof te zwaaien. Kruip onder wat gebroken stenen door naar het einde van het pad, waar je een groep wolven waartegen je moet vechten. Breek daarna de poort open, die leidt naar de ingang van de tombe.
Doorloop de gang en uiteindelijk kom je uit bij een klein gat in de stenen muur aan de achterkant van het gebouw. Dan kom je uit in een grote kamer. Hier kom je snel uit bij een base camp. Om deze tombe op te lossen moet je twee platforms omhoog hijsen om naar de Codex te komen.
Ga eerst naar het platform aan de andere kant van de kamer. Spring naar beneden en gebruik je boog om dit platform vast te maken aan de haak die ernaast hangt. Ga nu naar het andere platform aan het begin van de kamer. Schiet je touw naar een hendel die zich aan de bovenkant van de kamer bevindt. Wanneer je hieraan trekt, wordt een emmer gevuld met water, waardoor de platforms tijdelijk naar boven gaan.
rise of the tomb raider guide
Zoek daarom de kar, die je op het plaatje hierboven ziet. Duw deze naar het midden van de kamer, zover als mogelijk is. Trek weer aan de hendel, ren naar de emmer en maak deze vast aan de kar. Zo gaan de platforms niet meer naar beneden.
Klim de trap achter je op en spring langs de bovenkant van de kamer. Klim naar de Codex via de richels. Je verkrijgt hier de Fast Healer skill, waardoor Lara sneller zichzelf kan oplappen tijdens gevechten.
83281

Geothermal Valley - Baths Of Kitezh

Deze tombe vind je ten noordwesten van de Geothermal Valley. De ingang bevindt zich in een kleine berengrot ten zuidoosten van het Ridgeline kamp. Aan de achterkant van deze grot vind je de ingang tot een andere tunnel, ga hier naar binnen en volg deze gang.
Na een tijdje kom je uit bij een verlaten badhuis. Je komt uit bij een kamer waar water periodiek uit drie pijpen langs de muur komt. Loop hierlangs en wacht voor elke stoot water voordat je deze passeert. Beklim de andere kant van deze kamer tot je het base camp vindt.
rise of the tomb raider guide
Loop dan de volgende kamer in, maar kijk uit voor de valstrik die vanuit het plafond naar beneden komt.Het pad splitst dan op in twee richtingen: neem de hogere route en ga vervolgens linksaf. Daar vind je het laatste deel van de tombe, waar de puzzel zich bevindt.
Om de Codex te bereiken moet je het waterpeil laten dalen. Ga het water in en klim de boot in, gebruik de touwpalen om te bewegen. Schiet een touw aan een van deze palen en verbind deze met de boot, en gebruik de zwengel om de boot voort te bewegen.
rise of the tomb raider guide
Beweeg de boot naar de linkerkant van de kamer en gebruik de boot om op de kleine opening daarboven te springen. Klim deze kamer in en verlaag het waterpeil via het mechanisme aan de andere kant van de kamer. Trek dit mechanisme weg van de muur, waardoor het waterpeil tijdelijk daalt. Verbind het mechanisme met een touw aan een paal aan de andere kant van de kamer, ga naar deze paal en draai een zwengel om het waterpeil permanent laag te houden.
Nu zie je een nieuwe opening waar je doorheen kan. Keer terug naar je boot en zorg dat deze zich voor een raam aan de andere kant (dus rechts) van de kamer bevindt. Ga de kleine kamer aan de rechterkant in en verlaag het waterpeil handmatig met het mechanisme. Maak een touw vast aan de boot terwijl het waterpeil laag staat. Keer terug naar de boot en gebruik de zwengel om deze te bewegen, waardoor het waterpeil laag blijft.
Nu is het waterpeil laag genoeg om naar de kamer met de Codex te komen. Hier verkrijg je de skill Iron Grip, waardoor je sneller kan klimmen. Via een nieuwe uitgang kan je terugkeren naar het begin van de tombe.
83282

Geothermal Valley - Catacomb Of Sacred Waters

Ga naar het Aqueduct Ruins kamp in de Geothermal Valley en zoek een grote ingang rond de oostelijke zijde van het gebied. Spring over een omgevallen stronk om bij de ingang te komen en ga de tunnels in.
Je loopt een tijdje tot je uitkomt bij een grafkamer. Aan de achterkant van deze kamer kan je op een richel klimmen, en wanneer je dit pad vervolgt kom je uit bij een base camp.
rise of the tomb raider guide
Voor je is een snelstromende rivier, waar je niet in kan: dan wordt Lara meegesleurd en sterft ze. Je moet de rivier oversteken met behulp van de boot. Gebruik touw om de boot dichterbij te brengen, zodat Lara hier makkelijk in kan springen.
Gebruik touw om dichtbij de paal te komen die zich op het centrale eiland bevindt. Spring op dit centrale eiland en vanaf daar zie je een tweede boot achter een waterval. Maak deze boot vast aan dezelfde paal en spring op deze boot voor deze te dichtbij het centrale eiland komt: zo heb je meer tijd om de boot vast te maken aan de paal aan de andere kant van de rivier. Gebruik de zwengel van de boot om de overkant van de rivier te bereiken.
Daar vind je de Codex, waardoor je Anatomical Knowledge leert. Deze skill zorgt ervoor dat je de harten van dieren kan zien wanneer je Survival Instincts gebruikt, handig voor tijdens het jagen! Breek door een kapotte muur aan de andere kant van de kamer om de tombe te verlaten.
83283

Geothermal Valley - The Pit Of Judgment

In het midden van de Geothermal Valley bevindt zich de laatste tombe. Begin bij het Valley Farmstead kamp en baan je een weg door de kliffen aan de oostzijde tot je een waterval vindt. Zoek het pad achter de waterval en loop vervolgens de tunnel in.
Daar vind je een base camp en vervolgens moet je steeds verder naar beneden komen door te lopen en te springen. Je komt uit in een groot open gebied: een oude mijn. Spring het water in en zwem naar het midden. Je ziet hier twee oplopende rails, eentje die geblokkeerd is en eentje die dat niet is. Beklim de rails die niet geblokkeerd is.
rise of the tomb raider guide
Aan de bovenkant van deze rails vind je een klein kamertje met een mijnkar erin. Gebruik de zwengel aan de zijkant om deze kar 180 graden te draaien, waardoor de hekken van het platform open gaan. Trek de mijnkar weg van het platform en duw deze tot het zelf de rails afrijdt.
Vervolgens moet je naar de zijkant van het kleine kamertje waar je je bevindt. Vanaf hier kan je een zipline naar de andere kant van de tombe maken. Daar vind je een tweede mijnkar en twee zwengels. Een van deze roteert het platform en verplaatst deze naar boven of beneden, de andere zwengel roteert het platform alleen.
Gebruik de verhogende/verlagende zwengel om het platform op de begane grond te krijgen. Daar zie je de mijnkar en die moet naar boven. Gebruik de rotatie zwengel om het platform te draaien tot de hekken open zijn en duw vervolgens de mijnkar op het platform. Draai dan het platform een stap terug, waardoor het in een geblokkeerde positie terecht komt. Wanneer je platform vervolgens omhoog hijst draait deze rond en komt deze in een goede positie terecht.
Wanneer je dit gedaan hebt, kan je de kar op de rails duwen waardoor de barricade voor de kamer met de Codex gebroken wordt. Ga deze kamer binnen en open de Codex. Hierdoor krijg je de Geologist skill.
83284

The Lost City - Chamber Of Exorcism

Dit is de laatste optionele tombe in de game. De ingang bevindt zich in een grot aan de linkerkant van de map in The Lost City. In deze grot bevindt zich een beer, die je eerst om moet brengen om de tombe binnen te gaan. Breek door de muur achteraan de grot en volg een route door een paar simpele tunnels.
rise of the tomb raider guide
Spring in een grotere grot beneden en beweeg voorwaarts door een waterige tunnel. Je komt dan uit bij een base camp. Steek het water over en gebruik een vuurpijl om het gas op te blazen: loop snel door voordat het gas terugkomt en je komt terecht in een kleine kamer. Hier bevindt zich de laatste puzzel.
Om deze puzzel op te lossen moet je een kooi uit het water onder je losmaken. Hiervoor gebruik je je pijl en boog op de twee hendels aan beide kanten van de muur. Hierdoor komt veel gas vrij, dus ga vervolgens snel het dalende water in. Gebruik je klimbijlen om de kooi los te maken en ren zo snel mogelijk de helling op.
rise of the tomb raider guide
Zoek met je Survival Instincts naar een mechanisme op de vloer onder je. Schiet hier een touwpijl naar en draai deze zodat de kooi dichtbij een gesloten poort komt. Nu moet je de beide hendels weer overhalen en vanaf een veilige plek het vrijgekomen gas opblazen met een vuurpijl. Hierdoor knalt de kooi tegen de poort aan en komt er een opening vrij naar de kamer met de laatste Codex.
Ga hier naar binnen voor de Codex. Je vindt hier de skill Greek Fire, waardoor je vuurpijlen en molotov cocktails meer schade aanrichten én door pantser heen kunnen branden. Zo heb je de laatste optionele tombe voltooid!
Dit artikel is bijgewerkt op 6 oktober 2020.