Pokémon Sun & Moon team - Zo bouw je jouw perfecte team!

Article
zaterdag, 19 november 2016 om 14:00
xgn google image
De wereld van Pokémon gaat voor velen weer open op de 23e. De zevende generatie Pokémongames voegt veel nieuwe elementen toe, maar het zeskoppige team is nog altijd onveranderd aanwezig. In deze special lees je hoe je jouw ultieme Pokémon Sun & Moon team bouwt!
Vanaf volgende week kunnen we aan de slag met de nieuwste Pokémongames en ongetwijfeld zullen veel oude fans terugkeren naar de franchise door het succes van Pokémon GO. Dat de games nu al enorm goed verkopen, toont aan hoe populair Pokémon weer is. Het twintigjarig jublieum wordt dus een absolute knaller en Pokémon Sun en Pokémon Moon zullen veel nieuwe en terugkerende Pokémontrainers gaan introduceren in de Alola-regio.
Hoewel Pokémon leuk is voor jong en oud, betekent dat niet dat elk onderdeel van het spel simpel is. Om het perfecte Pokémon Sun & Moon team te kunnen maken, zul je namelijk met een aantal zaken rekening moeten houden. Voor je begint aan je nieuwe Pokémon avontuur kun je je hier al op voorbereiden. Wij helpen je een handje!

Pokémon Sun & Moon team types - Weakness en STAB

Zoals je waarschijnlijk zult weten bestaan er in het Pokémonuniversum zogenaamde types. Elke Pokémon heeft één of twee van deze types en in totaal bestaan er achttien verschillende types. Elk type heeft zijn eigen immunities, resistances en weaknesses. Wanneer Pokémon elkaar aanvallen wordt de toegebrachte schade onder andere berekend door de types van zowel de aanval als de Pokémon waar de aanval op gericht is.
Een Pokémon met het type staal heeft een immunity tegen het gif type, een resistance voor onder andere het gras type en een weakness voor het vuur type. Een aanval van het gif type zal geen effect (not effective) op hem hebben, terwijl de schade van een gras type aanval gehalveerd wordt (not very effective).
Een vuur type aanval zal daarentegen de schade verdubbelen (super effective). bovendien bestaan er ook nog aanvallen die neutrale schade zullen aanrichten, deze vallen niet onder de immunities, resistances of weaknesses.
Pokémon Sun & Moon team
Toch is het, zoals bij zoveel dingen, niet zo simpel als het lijkt. Veel Pokémon hebben namelijk een tweede type, dat ook weer invloed heeft op de toegebrachte schade. Wanneer beide types dezelfde weakness hebben, zal de schade van aanvallen van dit type vermenigvuldigd worden met vier.
Het tegenovergestelde geldt ook, wanneer beide types dezelfde resistance hebben zal de schade gedeeld worden door vier. Als de Pokémon door zijn twee types tegelijkertijd een weakness en een resistance heeft, zal de schade neutraal blijven.
In de onderstaande type chart kun je in één oogopslag zien welke types goed of juist slecht werken tegen de verschillende afzonderlijke types.
Pokémon Sun & Moon team
In je Pokémonavontuur zul je verschillende Pokémon tegen komen die elk hun eigen type hebben. Het is dus belangrijk dat je coverage goed is en je dus opgewassen bent tegen zo veel mogelijk types. Coverage is de mate waarin jouw team beschikt over aanvallen die neutrale of dubbele schade doen tegen alle types. Wanneer je een Pokémon Sun & Moon team hebt dat op elk type een super effective aanval kan landen, zit de coverage van je team goed in elkaar.
Een ander aspect waar je rekening mee zult moeten houden is de Same Type Attack Bonus, oftwel STAB. Zoals de naam al doet vermoeden, zal een aanval die hetzelfde type heeft als de Pokémon die deze gebruikt meer schade aanrichten. De STAB bonus is over het algemeen 150 procent.
Er bestaan verschillende handige apps die je kunnen helpen bij het plannen van je Pokémonteam. Deze apps vertellen je wat de sterktes en zwaktes van jouw gekozen Pokémon Sun & Moon team zijn.
100696

Pokémon Sun & Moon team statistieken

Naast het type van je Pokémon is het ook belangrijk om de statistieken in de gaten te houden bij het bouwen van je Pokémon Sun & Moon team. Elke Pokémon heeft een bepaalde waarde van 1 tot 255 op elk van deze statitieken. Die waarden bepalen voor een groot deel de kracht van je Pokémon. De verschillende statistieken zijn:
  • Hit Points: Levenspunten oftewel HP, Wanneer deze waarde tot 0 teruggebracht wordt, zal je Pokémon flauwvallen en niet meer te gebruiken zijn in gevechten;
  • Attack: De fysieke aanvalskracht van je Pokémon;
  • Defense: De fysieke verdedigingskracht van je Pokémon;
  • Special attack: De speciale aanvalskracht van je Pokémon;
  • Special defense: De speciale verdedingingskracht van je Pokémon;
  • Speed: De snelheid van je pokémon, deze waarde bepaalt wie als eerste aanvalt in een gevecht.
Elke Pokémon heeft zogenaamde base stats, dit zijn de basiswaarden op elk van deze statistieken. Als voorbeeld zijn hieronder de base stats van bulbasaur te zien.
Pokémon Sun & Moon team
Wanneer een Pokémon een level omhoog gaat, zullen de stats ook één of meerdere punten stijgen. Elke Pokémon heeft een andere verdeling van statistieken, waardoor sommige meer schade kunnen aanrichten en andere juist schade beter kunnen weerstaan.
Bovendien is het verschil tussen physical en special moves van belang. Elke aanval die een Pokémon kan uitvoeren is of physical of special. De schadeberekening van physical moves is afhankelijk van defense en attack en bij special moves zijn dit special attack en special defense. Dit betekent dat een Pokémon die een hogere special attack stat heeft, beter special moves kan gebruiken, deze zullen dan namelijk meer schade aanrichten dan fysieke aanvallen.
Houd bij het creëren van je Pokémon Sun & Moon team dus rekening met de statistieken van je Pokémon. Zorg ervoor dat je fysieke aanvallers voornamelijk fysieke aanvallen kennen en je speciale aanvallers, speciale aanvallen. Op deze manier ben je er van verzekerd dat je zo veel mogelijk schade aanricht, zeker wanneer de aanval super effective is en een STAB bonus meekrijgt.
100697

Natures, EV's en IV's

Houd je het allemaal nog bij? Goed, want nu wordt het pas echt ingewikkeld. Alles wat we hiervoor hebben besproken kan namelijk nóg verder beïnvloed worden door drie verschillende waardes. Hoewel deze waardes vooral belangrijk worden wanneer je het competitieve Pokémongevechten houdt tegen andere spelers, willen we ze toch benoemen.
Naast de verschillende types en statistieken spelen de Nature, EV's en IV's namelijk ook een rol bij de algemene kracht van je Pokémon.
Elke Pokémon wordt willekeurig één van 25 verschillende Natures toegewezen. Een Nature is als het ware de aard van je Pokémon en beïnvloed de statistieken bovenop de base stats van de soort Pokémon. Elke nature beïnvloedt de groei van twee statistieken positief of negatief. Zo zal een Pokémon met een Hasty Nature sneller groeien in de Speed stat, maar minder snel in de defense stat.
Pokémon Sun & Moon team
De Individual en Effort Values, vaak afgekort tot IV's en EV's, van je Pokémon beïnvloeden de statistieken ook. IV's zorgen ervoor dat elke Pokémon van dezelfde soort net iets andere statistieken heeft, deze waarde wordt bepaald bij de geboorte van een Pokémon en kan niet beïnvloed worden.
De EV's zorgen ervoor dat Pokémon die door een trainer getraind zijn, sterker zijn dan dezelfde Pokémon van hetzelfde level die in het wild leven. EV's zijn onzichtbare waardes die de groei van statistieken van een Pokémon beïnvloeden. Na het verslaan van een Pokémon zullen de EV's van je Pokémon stijgen, afhankelijk van het type Pokémon dat verslagen wordt. Zo zal een Zubat de Speed EV met 1 doen stijgen.
Pokémon Sun & Moon team
De EV's van je Pokémon zijn bovendien met in-game items te verhogen, maar deze zijn zeldzaam om te vinden en kosten je in aardig wat in-game geld als je besluit ze te kopen bij een winkel. Een EV kan de maximale waarde van 255 bereiken, hierna zal het verslaan van Pokémon of het gebruiken van Vitamins geen effect meer hebben op de EV.
100698

Pokémon evoluties

Iedereen die niet onder een steen geleefd heeft, weet dat Pokémon kunnen evolueren. Na een evolutie wordt je Pokémon een stuk krachtiger en, in de meeste gevallen, toffer. De meeste Pokémon evolueren na het behalen van een bepaald level, maar bij sommige Pokémon ligt het allemaal net iets ingewikkelder.
Pokémon Sun & Moon team
Naast het evolueren door het behalen van een level zijn er ook nog de volgende manieren waarop enkele Pokémon evolueren:
  • Een hoger level behalen na het verkrijgen van een bepaalde mate van friendship;
  • Een hoger level behalen terwijl de Pokémon een voorwerp bij zich draagt;
  • Een hoger level behalen terwijl de Pokémon een bepaalde aanval kent;
  • Een hoger level behalen op een bepaalde locatie;
  • De Pokémon ruilen met een vriend;
  • De Pokémon ruilen terwijl deze een voorwerp vast heeft;
  • De Pokémon ruilen voor een specifieke Pokémon;
  • Een evolutiesteen gebruiken op de Pokémon;
  • Een Hoger level behalen met een specifieke Pokémon in hetzelfde team;
  • Een level behalen terwijl de 3DS ondersteboven gehouden wordt;
  • Een level behalen met een hoge friendship op een bepaald tijdstip van de dag;
  • Een level behalen tijdens bepaalde types weer
Wanneer je een bepaalde Pokémon door evolutie wilt verkrijgen is het dus altijd nuttig om na te gaan op welke manier deze Pokémon evolueert. Een Pikachu zal namelijk nooit evolueren als je geen Thunder Stone gebruikt en als je je Golbat behandelt als vuil zal deze geen Crobat worden.
Pokémon Sun & Moon team
Daarnaast is het belangrijk om te weten dat sommige Pokémon in meerdere Pokémon kunnen evolueren, afhankelijk van de omstandigheden rondom de evolutie. Het meest voor de hand liggende voorbeeld hiervan is natuurlijk Eevee, die maar in maar liefst acht verschillende Pokémon kan evolueren, maar ook Poliwhirl kan in twee Pokémon veranderen afhankelijk van het voorwerp dat gebruikt wordt om de evolutie in gang te zetten.
Pokémon Sun & Moon team
Wanneer je een Pokémon hebt die een zogenaamde Branched Evolution Line heeft is het helemaal belangrijk om te weten onder welke omstandigheden deze in de Pokémon van jouw voorkeur evolueert, want als je Pokémon eenmaal geëvolueerd is, is er geen weg meer terug.
Pokémon Sun & Moon team
Bovendien bestaan er ook nog Mega Evolutions, dit zijn evoluties van de laatste evolutie van een Pokémon die alleen tijdens gevechten gebruikt kunnen worden. Hiervoor heeft de trainer een Key Stone nodig en de Pokémon een, voor dit type Pokémon specifieke, Mega Stone nodig. Pokémon die een Mega Evolution hebben ondergaan veranderen na het gevecht weer in de vorm die ze ervoor hadden.
100699

Externe factoren en abilities

Bovendien is het een goed idee om rekening te houden met externe factoren die roet in het eten kunnen gooien tijdens je avontuur in Alola. Het weer dat actief is tijdens een Pokémongevecht kan positieve of negatieve gevolgen hebben voor jou en je team.
Er zijn zeven verschillende typen weer te onderscheiden:
  • Clear skies: De omstandigheden bij clear skies veranderen niet, dit is als het ware het standaard weer.
  • Harsh sunlight: De zon schijnt fel en versterkt de aanvallen van het type vuur met 50%, terwijl wateraanvallen 50% minder effectief zijn. De grasaanval Solar Beam hoeft bovendien niet op te laden, maar kan direct gebruikt worden. Pokémon kunnen niet frozen raken en de aanvallen Thunder en Hurricane hebben een lagere kans het doel te raken.
  • Rain: Het regent, waardoor wateraanvallen 50% meer schade aanrichten, terwijl vuuraanvallen met 50% verzwakt worden. Thunder en Hurricane raken altijd en halveert de kracht van Solar Beam.
  • Sandstorm: Een zandstorm die elke beurt schade aanricht aan alle Pokémon die niet de types grond, steen of staal hebben en verhoogt de special defense van Pokémon van het steentype. Ook deze aanval halveert de kracht van Solar Beam.
  • Hail: Een hagelstorm die net als sandstorm elke beurt schade toebrengt, alleen ijstypes worden niet geraakt door hail. De aanval Blizzard zal altijd raken wanneer dit weer actief is. Net als bij de sandstorm en rain, halveert dit weer de kracht van Solar Beam.
  • Fog: Een dikke mist die ervoor zorgt dat aanvallen minder snel geraakt worden en halveert de kracht van Solar Beam.
  • Mysterious Air Current: Dit weertype dat uniek is voor Mega Rayquaza zorgt ervoor dat het weer in gevechten niet kan veranderen. Vliegtype Pokémon worden bovendien geen dubbele schade toegebracht door aanvallen die normaal super effective zouden zijn.
Sommige Pokémon hebben abilities die hen bij bepaald weer een voorsprong geven. Zo zal de ability rain dish er bij regen voor zorgen dat de Pokémon na elke beurt een klein beetje HP terugkrijgt. Houd dus altijd rekening met de ability die je Pokémon heeft, want de invloed van het weer zou je wel eens een belangrijke voorsprong in gevechten kunnen geven in combinatie met deze ability.
Een ability is een passief effect waarvan elke Pokémon er één of twee heeft, naast een mogelijke hidden ability. Elke Pokémon heeft er dus maximaal drie. Sommige Pokémon binnen dezelfde soort hebben standaard dezelfde ability, zoals de starter Pokémon, die altijd bij een laag HP sterker worden met aanvallen van hetzelfde type. Andere Pokémon kunnen binnen dezelfde soort verschillende abilities hebben, waarbij sommige abilities een stuk nuttiger zijn dan andere.
Er zijn een groot aantal verschillende abilities beschikbaar, dus het is altijd wijs om uit te zoeken welke abilities jouw Pokémon kan hebben. De meeste hebben een positief effect, maar er zitten er ook een aantal tussen die een negatief effect hebben in gevechten, dan kan het slim zijn om dezelfde Pokémon nogmaals te vangen.
Welke tips & tricks heb jij nog voor nieuwe of terugkerende trainers? Laat het weten in de comments!

Populair Nieuws