PlayStation TV - alles wat je moet weten

Article
donderdag, 21 augustus 2014 om 17:02
xgn google image
Sony boekt veel succes met de PlayStation 4, maar laat het daar niet bij. Later dit jaar brengen de Japanners de nieuwe PlayStation TV op de markt. Hier vind je alle informatie die je moet weten over dit nieuwe stukje hardware.

PlayStation TV - Wat is het?

PlayStation TV is een klein apparaatje dat je gemakkelijk kunt aansluiten op je televisie. Hiermee kun je PS Vita games spelen op je TV, data vanaf je PlayStation 4 streamen, en via PlayStation Now gebruikmaken van alle PS-, PS2- en PS3-games.
De specificaties van PlayStation TV zijn ongeveer hetzelfde als die van de Vita. Zo heeft het apparaat een quad-core Cortex-A9 processor, een PowerVR SGX543MP4-plus grafische kaart, en 1 GB werkgeheugen.
PlayStation TV is maar dan een verlengstuk van je PS4
Aan de zijkant zit een ingang waar Vita-games in kunnen, zodat je deze kunt spelen op groot scherm. Dit was voorheen nog niet mogelijk, omdat er geen video-output op de Vita zit. Nu sluit je de PS TV aan via HDMI, en kun je genieten van alle exclusieve titels van de PS Vita.
PS TV streamt ook data van je PlayStation. Door middel van Remote Play staan die twee namelijk met elkaar in verbinding, waardoor het mogelijk is om je PS4 op afstand te bedienen. De PlayStation Store is op deze manier dus beschikbaar, en zo kun je games, video’s, muziek, en de rest afspelen op een andere plek dan waar je PS4 staat. Deze moet natuurlijk wel aan blijven staan. Alles wat je wilt opslaan, zoals savegames, zullen gewoon op de harde schijf van de PS4 worden gezet.
De nieuwe streamingservice van Sony, PlayStation Now, is ook beschikbaar voor dit nieuwe apparaat. Hiermee kun je PS1-, PS2- en PS3-games via een stream spelen, zoals Netflix dat nu bijvoorbeeld doet met films en series. De ondersteuning van deze dienst maakt het dus mogelijk dat je drie platformen samenvoegt in een klein kastje, en dat scheelt een heleboel ruimte.
Alle info over PlayStation TV vind je in deze special
Daarnaast ondersteunt de hardware controllers van de PS3 en van de PS4, waarvan je er twee tegelijk kunt aansluiten. De kwaliteit die je gewend bent, blijf je dus behouden wanneer je dit apparaat bedient.
Standaard wordt het apparaat niet geleverd met een controller, maar waarschijnlijk verschijnt er ook een versie waar er wel eentje bij zit.
Data kan worden opgeslagen op dezelfde kaartjes als die van de Vita. Een gewone SD of MicroSD kan er helaas niet in, maar het zorgt er wel voor dat je al je gedownloade PSP- en Vita-games op het kaartje kunt spelen via PlayStation TV.
De omvang van het apparaatje is 6,5 bij 10,5 centimeter, weegt ongeveer 110 gram, en verdwijnt daarom zo in je broekzak of onder je televisie. Ook zal er een USB 2.0-poort op zitten om je controller mee op te laden, krijgt hij dus een ingang voor zowel Vita-games als -opslagkaartjes, en kan er een internetkabel in worden geplugd. Vooralsnog wordt hij alleen in het zwart geleverd.

PlayStation TV - Voor wie is het?

Voor gamers die meerdere TV’s in huis hebben en hier PS4-games op willen spelen. Je hoeft je PlayStation 4 niet meer los te koppelen en te verplaatsen naar een andere kamer, en het is al helemaal niet nodig om een tweede PS4 in huis te halen. Games worden gewoon naar de PS TV gestreamd, en zo speel je gewoon verder op een andere TV in de buurt.
Voor gamers die nooit willen stoppen met spelen. Doordat de geheugenkaartjes hetzelfde zijn als die van de PS Vita, kun je thuis beginnen met spelen, en onderweg verder gaan. De games en opslag worden hier namelijk op bewaard, dus je kunt thuis lekker ontspannen op je TV gamen, en wanneer je de deur uit moet verdergaan op je Vita. Dan heb je de handheld uiteraard wel nodig.
PlayStation TV beidt veel mogelijkheden.
Voor gamers die nog geen PlayStation Vita hebben, maar wel Vita-games willen spelen. Je hoeft nu dus niet meer te spelen op een handheld, maar kunt gewoon op groot scherm genieten van games als Grafity Crash Ultra, en Batman Arkham Origins Blackgate.
Voor gamers die PS1-, PS2- en PS3-games willen spelen, zonder al deze apparaten te kopen. Via PlayStation Now kun je namelijk alles streamen.

Wat zij de voordelen van PlayStation TV?

  • Een handige manier om je PlayStation 4-games te streamen naar een andere TV in je huis. Ook video's, muziek, en andere content zijn op andere plekken in huis te bereiken via dit systeem;
  • Je kunt nu Vita-games spelen op groot scherm, zonder zelfs een PS Vita te hebben.
  • Bezitters van een PlayStation Vita kunnen hun thuis en onderweg dezelfde games blijven spelen, met uiteraard dezelfde opslag;
  • PlayStation Now ondersteuning, dus alle PS1-,PS2- en PS3-games zijn af te spelen op dit ene kleine apparaatje.

En PlayStation TV's nadelen?

  • Vita-games zijn ontwikkeld voor het schermformaat van een handheld. Wanneer je deze dus gaat spelen op een 42” televisie zal het beeld er wat minder mooi uit gaan zien;
  • Doordat de data via internet (Remote Play) wordt verstuurd, wordt dit deels gecomprimeerd. De beeldkwaliteit die je gewend bent van de PlayStation 4 zal dus iets minder zijn;
  • Een snelle internetverbinding is een vereiste voor het gebruik van PS TV;
  • De output zal maximaal een resolutie van 1080i/720p aankunnen. Full HD is dus geen optie via dit apparaat;
  • Audio zal maar via twee kanalen worden verspreid, wat het gebruik van een surroundsetje niet echt mogelijk maakt;
  • Niet alle Vita-games zullen gaan werken via PlayStation TV. Dit komt doordat je met een DualShock-controller speelt, en die heeft niet alle controlemogelijkheden van de PS Vita. Het touch-pad aan de achterkant van de handheld en de dubbele camera mis je bijvoorbeeld.

Wanneer te koop en wat gaat PlayStation TV kosten?

Zoals het er nu naar uitziet gaat PlayStation TV €99,- kosten. Dit is de versie zonder controller, en het lijkt erop dat er ook een versie komt met een DualShock 3. Dit pakketje zal iets duurder zijn, en bevat naast de controller ook nog een Mini-USB-kabel, een HDMI-kabel, een 8GB geheugenkaartje en de game van Lego: The Movie.
Het apparaatje zal op 14 november verschijnen in Nederland.