Order and Chaos Online is de mobiele MMO van dit moment

Article
dinsdag, 28 oktober 2014 om 11:56
xgn google image
Hou je van MMO's en ben je misschien wel bekend met World of Warcraft, dan is Order and Chaos Online zeker iets voor jou. Een volwaardige MMO die te spelen is op mobiele apparaten met ontzettend veel content.
De markt voor mobile games wordt steeds groter en steeds meer ontwikkelaars komen met mobile games. Met de komst van steeds betere hardware is er ook meer mogelijk. Gameloft bracht de MMORPG Order and Chaos Online uit in 2011 en dat is een succes. Wij vinden deze game uniek en lichten hem daarom voor je uit.

Een MMO die begint als WoW kopie

Veel MMO's hebben in hun beginfase weinig spelers en zeker als het niet zo'n bekend spel is. Ook Order and Chaos Online had hier last van en moest het doen met een advertentie in de App Store. Gameloft probeert met Order and Chaos Online een top MMO neer te zetten voor mobiele apparaten en dat is gegroeid tot een succes.
Zoveel MMO's zijn er niet te vinden en zeker niet zo compleet als deze. In de beginperiode moest je net als veel MMO's per maand betalen. Het ging dan maar om ongeveer 3 euro per half jaar en was zeker niet zoveel als andere grote MMORPG's. Tegenwoordig is de game gratis en heeft hij in-app aankopen waarmee je runes kunt aanschaffen, maar dit verstoort de gameplay zeker niet. Je kunt gewoon de hele game ervaren zonder te betalen.
Order and Chaos Online

Creëer je eigen character in Order and Chaos Online

Zoals bij elke MMO heb je in het begin de keuze om je eigen character te maken. Zo kun je kiezen uit een huidskleur, kapsel, haarkleur en gezicht. Je geeft je character een naam en kan beginnen met spelen.
Je hebt de keuze uit verschillende rassen als Human en Elf voor de goede kant en de Orcs en Undead voor de slechte kant. Bij Order and Chaos Online heb je ook nog een neutrale kant waar je kunt kiezen uit de Mendels.
Heb je een ras gekozen, dan ga je verder met de klasse. De klasse is de rol die je uiteindelijk gaat bespelen en dit heeft invloed op de hele game. De klassen die je kunt kiezen zijn: Warrior, Monk, Ranger en Mage. Iedere klasse heeft zijn eigen voordelen en talenten die je kunt indelen. Zo is de warrior beter met schilden en zwaarden en is de monk weer goed in het tijdelijk sterker maken van characters. Het maximale level is 70 en dat wordt af en toe met een nieuwe update verhoogd.
Order and Chaos Online
60588 3

Quests overal in Haradon

In de hele wereld van Order and Chaos Online kom je veel quests tegen, die beginnen in het startersgebied. Naderhand vind je ze in elk gebied van de wereld van Haradon terug. De quests zijn net zoals in World of Warcraft en verschillen vaak van het doden van monsters tot het vinden van een item en verschillende varianten hier op.
Zo begin je het spel met een tutorial waarna je de eerste quest kunt voltooien. Na het voltooien van quests krijg je geld, items of allebei. Het geld bestaat uit goud, zilver en koper.

Professions voor het maken van eigen items

Naast de klasse die je hebt gekozen kun je een een profession kiezen. Dat zijn Blacksmithing, Tailoring en Leatherworking. Elke klasse heeft een profession die goed is voor zijn character. Als Warrior kun je bijvoorbeeld beter voor Blacksmith kiezen, omdat je dan eigen wapens en armor kan maken. Hoewel je dat met Tailoring en Leatherworking ook kan. Alleen maak je met elke profession een bepaalde soorten items die alleen gedragen kunnen worden door een bepaalde klasse.
De materialen die nodig zijn voor het maken van de items kun je door de hele wereld van Haradon vinden. Voor Blacksmithing kan je naar "Ores" minen. Hoe hoger je level, hoe meer de Ores waard zijn en hoe sterker de items die je maakt met je profession worden. Door items te maken gaat je vaardigheid omhoog en kan je dus weer nieuwe en sterkere items maken.
60589 2

Dungeons doen samen met je guild

Zoals in de meeste MMORPG's in dit genre heeft Order and Chaos Online ook dungeons. De dungeons in Order and Chaos Online zijn goed vormgegeven en verschillen in niveau. Je kunt zelf kiezen op welke moeilijkheidsgraad je de dungeon speelt naarmate je een hoger level bent.
Ben je al level 70 dan kan je makkelijke dungeons natuurlijk gewoon zelf doen en bijvoorbeeld je vrienden met een laag level meenemen voor leuke loot. Maar de dungeons op legendary mode zijn toch wel erg lastig en deze dien je vaak in een party te doen.
Een party zoeken kan via de Global Chat of via de Dungeon Finder. De Dungeon Finder is een makkelijke tool waar je aangeeft welke dungeon je wil doen en op welk niveau. Vervolgens geef je aan welke rol je wil spelen in het team en kom je in een soort wachtrij waarna je vanzelf een bericht krijgt wanneer er een party voor je gevonden is
60590 3

Marktplaats om te handelen

Een marktplaats of in het engels Auction House is ook niet weg te denken in Order and Chaos Online. Hier kun je gemakkelijk al je items te koop zetten of voor nieuwe items zoeken. Denk dan aan armor, wapens, mineralen en andere zaken die je in Order and Chaos Online kunt bemachtigen.
Sinds een van de laatste updates zit er ook een speciale Auction House in de game die beheerd wordt door Gameloft zelf. Hier worden zeldzame items geveild waar je op kunt bieden.

PvP in de arena

Order and Chaos Online heeft ook een PvP mogelijkheid. Dat kan zijn in vijandelijke gebieden of in een daarvoor bestemde arena. Ben je level 70 dan kun je in de arena gevechten houden en kun je met de daardoor verdiende tokens weer allerlei speciale items kopen. Dat kan armor zijn of nieuwe wapens, maar ook mounts en andere items.
De vijandelijke gebieden zijn over de hele wereld van Order and Chaos Online verspreid. Heb je een laag level dan heb je kans dat je door de tegenpartij gedood wordt. Wil je dit niet, vermijd deze gebieden dan door een omweg te nemen.
60591 4

Gaat lopen te langzaam? Pak dan je mount

Het toffe aan Order and Chaos Online is dat je ook op mounts kunt rijden. Je hebt verschillende soorten en maten en daar heb je ook weer verschillende levels in. Zo heb je ook een soort rijbewijs nodig wat je moet kopen. Hier heb je ook weer verschillende niveaus in die uiteraard steeds meer gaan kosten. Voor hogere level mounts heb je ook een hoger level rijbewijs nodig en een hoger level van je character zelf.
Naast het rijden kun je met de zogenaamde "Bond Stones" ook mounts vangen in de wereld van Haradon. Dat is iets nieuws wat we nog niet veel hebben gezien en dat maakt de gameplay ook op level 70 nog leuk.
60592 4

Besturing en het batterijverbruik van Order and Chaos Online

Aangezien de meeste mobile games waarbij je moet lopen en kijken tegelijk meestal niet goed werken, valt het bij Order and Chaos Online wel mee. Je hebt links onderin voor het lopen een joystick in beeld die verdwijnt zodra je het scherm los laat, en je kan met je andere vinger de camera bewegen.
Dit is een besturing die even moet wennen maar uiteindelijk best mee valt. Een optie die Order and Chaos Online wel heeft is automatisch lopen. Zodra je een aantal seconden aan het lopen bent verschijnt er een icoon onder in beeld. Op dat icoon kun je klikken, waardoor je character vanzelf gaat lopen. Je hoeft dan alleen nog maar de camera te besturen, en dit is voor lange afstanden in een MMO haast niet weg te denken.
Wat betreft de batterij gaat die niet zo lang mee. Je kunt een redelijke avond spelen zonder dat je apparaat leeg gaat, maar een gehele dag is niet mogelijk. Afhangende van de staat van je batterij natuurlijk. Je hebt ook de mogelijkheid om op een 3G-verbinding te spelen, wat ook weer een ander batterijverbuik heeft dan op een Wifi-verbinding.
60728 1

Twitch nu ook beschikbaar

Sinds de laatste update is het ook mogelijk om via Twitch je gameplay uit te zenden. Daarbij hoort Order and Chaos Online dan ook bij een van de weinige games die deze optie ondersteunt. Een leuk pluspuntje voor de streamers onder ons.

Meerdere varianten op het spel

Net als ontwikkelaar Blizzard heeft ook Gameloft meerdere varianten op zijn game. Zo heb je nog de MOBA Heroes of Order and Chaos en het kaartspel Order and Chaos Duels. Dit zijn games net als Heroes of the Storm en Hearthstone van Blizzard. De vraag is of het nog steeds als een kopie van World of Warcraft wordt gezien of dat het nu een spel op zichzelf is geworden.
Het is mogelijk om de game gratis te downloaden voor iOS en Android. Op Windows Phone is hij ook beschikbaar maar dan wel voor 6,99 euro. Wil je op de hoogte blijven van Order and Chaos Online dan kan dat natuurlijk ook.