Oogappels 2012: Defence of the Ancients 2

  Defence of the Ancients zal bij iedere PC-gamer wel een belletje doen rinkelen. Volgend jaar kunnen we een splinternieuwe DotA-game verwachten. Al jaren wacht menig gamer op DotA 2. Wij blikken alvast vooruit op het spel.

  Het is alweer even geleden, die goede oude tijd waarin iedereen Warcraft III speelde. En iets specifieker, voornamelijk één zogehete mod van Warcraft III, Defence of the Ancients. Beter bekend als DotA. De sleutel tot het succes van deze populaire mod was eigenlijk de introductie van een heel nieuw genre, en dat in Warcraft III, een strategiegame. Het is allemaal erg ingewikkeld mensen.

  Dat nieuwe genre kennen we tegenwoordig als MOBA. Hè, weer zo’n rare afkorting. MOBA staat voor Multiplayer Online Battle Arena. Dat is al wat duidelijker, nietwaar? We gooien nog een term in het midden, ARTS. Waar staat dat dan weer voor? Voor action real-time strategy. En dat is precies wat er in DotA gebeurt. Klassieke dingen uit het RTS-genre zoals het managen van je basis en leger en het verzamelen van materiaal kennen we niet in DotA. Vandaar de A in ARTS. Het gaat om de actie. Dus om het besturen van je personage en het in stand houden van je eigen basis. De basis van de tegenstander moet je natuurlijk vernietigen. Dat is DotA in een notendop.

  Het oorspronkelijke Defence of the Ancients was dus een mod voor Warcraft III die al snel erg populair werd. Vooral bij de eSports competities werd de game een echte hit. Daar zag de bekende ontwikkelaar Valve wel brood in. En dus ging het eens bij de bouwers van de mods op bezoek met de vraag of men bij Valve een nieuwe game mocht gaan maken met de naam DotA 2. Dat mocht. Iedereen blij. En nu zijn we aanbeland bij wat we volgend jaar gaan zien: Defence of the Ancients 2.

  Geen mod meer dus voor Warcraft III, maar gewoon een geheel nieuwe game op zich. De spelstructuur is natuurlijk hetzelfde als in de mod, dat was immers de gouden formule. Maar nu, in DotA 2, is alles beter, mooier, grootser... epischer! De graphics zijn flink verbeterd, evenals de animaties. De helden uit de Warcraft mod keren terug en je kunt zelfs de spannendste DotA 2 wedstrijden live volgen dankzij de toevoeging van een cameramodus.

  Zoals onze Joeri in zijn impressie eerder al aangaf, is DotA 2 moeilijk. Als je een andere MOBA-game als League of Legends hebt gespeeld, moet je er maar van uitgaan dat DotA 2 een stuk pittiger is. Maar wees niet bang, o amateurs. Want iedere beginneling die nog nooit Warcraft III heeft aangeraakt kan ook een pro worden in DotA 2. Dat komt door de verstandige toevoeging van een uitgebreide tutorialmodus. Iedereen kan dus een echte DotA-koning worden en dat kan misschien wel eens de sleutel vormen tot het enorme succes dat DotA 2 waarschijnlijk gaat worden.

  Defense of the Ancients 2

  Verkijgbaar vanaf 9 july 2013

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.