Toffe Mario facts - Alles over Mario en zijn vrienden

Article
zaterdag, 21 maart 2015 om 15:50
xgn google image
Sinds 1981 worden er al Mario games gemaakt en sinds vrijdag is Mario Party 10 uit. Maar wat weten we allemaal van de besnorde held? Hier een overzicht met grappigste Mario facts, maar ook de leerzaamste Mario facts.

Mario’s originele beroep was timmerman

In de arcadegame Donkey Kong is te zien dat Mario een timmerman was. Later maakte Mario een carrièreswitch en pakte hij het beroep op als loodgieter. Dit was omdat pijpleidingen en riolen een rol gingen spelen in de Mario games.
Andere beroepen die Mario heeft gehad zijn dokter (Dr. Mario), archeoloog (Mario’s Picross), eigenaar van een cementfabriek (Mario's Cementfactory) en eigenaar van een speelgoedbedrijf (Mario vs. Donkey Kong 2: March of the Minis).
68720 1

Mario was Jumpman

Mario heette tijdens de productie van de games nog Jumpman. Hier was Nintendo US niet tevreden mee en bedacht dat hij een andere naam verdiende. Men moest snel met een nieuwe naam komen, voordat de game in Amerika uitgebracht zou worden.
Terwijl het team in overleg was, werden ze onderbroken door hun huisbaas Mario Segale. Naar aanleiding hiervan is Jumpman omgedoopt tot Mario. Zo was onze held en een van de leukere Mario facts geboren.
68721

Luigi betekent 'soortgelijk'

We weten nu waar de naam van Mario vandaan komt, maar ook achter de namen Luigi, Wario en Waluigi zit een gedachte. De naam Luigi is Japans voor ‘soortgelijk’. Met zo’n naam staat hij dus altijd in Mario’s schaduw, zielige Luigi.
Een ander leuk Mario feitje is de oorsprong van Wario en Waluigi's namen. Wario en Waluigi zijn natuurlijk de slechte versies van Mario en Luigi. Bij het maken van hun namen hebben de Japanners dat bijna net zo letterlijk aangepakt als bij Luigi. Wario betekent namelijk ‘slechte Mario’ en Waluigi betekent ‘slechte Luigi’.
68722

Peach heeft de meeste games op haar naam

Peach komt in enorm veel games terug, maar heeft slechts één waarin ze zelf de hoofdrol speelt, namelijk Super Princess Peach. Ze is te zien in ongeveer 80 games en is hiermee het vrouwelijke gamefiguur met de meeste games op haar naam. Dat is toch een hele prestatie voor een bijfiguur. You go, girl!
Een van de andere leuke Mario facts is ook: Terwijl Peach zo'n 80 games op haar naam heeft staan, zat Mario al in meer dan 200 games.
68723

Mario is de vijand in de game Donkey Kong Jr.

Hoewel we Mario vaak als de held van het verhaal zien, laat dit Mario weetje zien dat hij dat niet altijd is. Hij was namelijk de vijand in Donkey Kong Jr. In het spel speel je Donkey Kong Jr en moet je zijn vader Donkey Kong redden uit de handen van Mario. Deze game was te spelen in speelhallen op de arcademachines en later ook via ene Game & Watch handheld.
68724

Birdo is transseksueel

Dit Mario weetje is een beetje bizar. Wanneer je Birdo ziet, zou je namelijk niet snel zeggen dat het een man is, maar volgens de beschrijving van Super Mario Bros 2 is dat het zeker wel. Toch vindt Birdo zelf dat hij een vrouw is en dat is aan zijn uiterlijk te zien. Ook zou hij liever Birdetta of Birdie genoemd worden. Uiteindelijk blijft Birdo een raar beestje, maar het is een leuke toevoeging aan de games en deze lijst met Mario facts.
68725

Bowser zou een os worden

Een van de volgende Mario facts is de oorsprong van Bowser. De bedenker van Bowser had als oorspronkelijke idee dat Bowser een os werd. Hij maakte de tekeningen en verzond deze naar een animator, maar hier ging iets verkeerd. Misschien waren de tekenkunsten van de bedenker niet zo goed of begreep de animator er helemaal niets van. Hij dacht namelijk dat Bowser een schildpad was.
Men is na dit incident bij elkaar gaan zitten en toen is de Bowser gemaakt die wij nu kennen, een soort van kruising tussen een schildpad en een draak.
68726

Eén stemacteur voor Mario, Luigi, Wario en Waluigi

De stemmen van Mario, Luigi, Wario en Waluigi zijn allemaal door dezelfde man ingesproken. Deze man heet Charles Martinet en is een stemacteur voor zowel films als games. Ook sprak hij de stemmen in van baby Mario en baby Toad die in enkele Mario games terugkomen. Dit staat in enorm contrast met zijn project buiten de Mario games, hij sprak namelijk ook de stem in van de draak Paarthurnax in Skyrim, verrassend he? Je leert nog eens wat, in dit Mario facts artikel.
68727 1

Mario gebruikt drugs

Dit Mario weetje komt voor sommigen niet erg onverwacht, er gaan namelijk al verschillende geruchten rond op het internet. De paddenstoelen die in de Mario games worden gebruikt zijn gebaseerd op echte paddenstoelen. Deze paddenstoelen hebben psychedelische effecten die ervoor zorgen dat je het gevoel hebt dat je groter wordt.
Volgens Nintendo is de Mario’s vaardigheid om te groeien en te krimpen geïnspireerd op Alice in Wonderland. Dit verhaal wordt vaak als metafoor voor drugsgebruik gezien. Dus op een indirecte manier zouden de Mario games geïnspireerd zijn op hallucinerende drugs. Mario gebruikt drugs en heeft een link met Alice in Wonderland, dat zijn nog eens interessante Mario Facts.
68728

Boo is gebaseerd op de vrouw van een ontwikkelaar

Boo is bedacht naar aanleiding van een incident in het leven van ontwerper Takeshi Tezuka’s. Hij wilde zijn vrouw in de game verwerken en raakte geïnspireerd door een eerdere gebeurtenis. Zijn vrouw is namelijk altijd rustig, maar op een dag werd ze boos op Tezuka. Hij zou te veel tijd aan zijn werk besteden.
Boo zou origineel kleiner worden wanneer Mario hem aankijkt, maar zodra hij zich omdraait, groeit Boo en uiteindelijk ontploft hij. Hier is dus enige overeenkomst te vinden in vergelijking met het verhaal van Tezuka. Later is dit toch aangepast, Boo komt nu op Mario af wanneer hij wegkijkt en doet zijn handen voor zijn ogen als hij kijkt.
Hoewel het idee lief begon, valt erover te twijfelen of Tezuka's vrouw de uitvoering leuk vond. Hoe dan ook, dit is wel weer een aanleiding voor leuke Mario facts.