Maffe Maandag - De controverses van 2012, Minecraft en Super Mario 4

Article
maandag, 07 januari 2013 om 20:00
xgn google image
Gelukkig Nieuwjaar! Zo, dan hebben we die verlate gelukwens maar uit de weg. Meteen nog maar een mededeling: aangezien Eke ontvoerd is naar het verre Azerbeidzjan, is het aan mij om jullie op deze maandag te vermaken. Maak je borst maar nat!
Laten we beginnen met een terugblik op 2012. Natuurlijk heeft Eke het daar al over gehad in de Maffe Maandag van vorige week, maar ik kies een andere aanpak: de controverses van het jaar. Want binnen de game-industrie ging de spreekwoordelijke shit afgelopen jaar flink los. Gametrailers kreeg de wind van voren van Eurogamer, Eurogamer kreeg de wind van voren van de internationale gamepers en de vrijheid van meningsuiting was het slachtoffer. Net als de schrijver van het kritische artikel over journalist Geoff Keighly en enkele anderen.
Square Enix ging – volgens velen – te ver met de promotie van Hitman: Absolution door op Facebook ‘hits’ mogelijk te maken op basis van beledigende redenen en door sexy nonnen af te schieten in een agressieve trailer. Persoonlijk vond ik het enkel jammer dat de trailer niet bepaald trouw was aan de stealthy gameplay, maar dat terzijde. Het filmpje was awesome. Voor Square Enix is daarmee de kous echter nog niet af: de uitgever werd tijdens de E3 bedolven onder kritiek wegens een gewaagde scène in Tomb Raider, waarin heldin Lara Croft te seksueel benaderd werd door een slechterik. Hoewel ze de situatie meester blijft, was men hier niet over te spreken.
Kortom, in 2012 was er genoeg om je boos over te maken. En als je toevallig carrière maakt met boos zijn, dan kan je geluk niet op. Dat gamecriticus Angry Joe een flinke video heeft gemaakt over de controverses van 2012, mag dan ook geen verrassing zijn. Wel jammer: het woedegehalte ligt wat lager dan gewenst. Maak er daarom een spelletje van: hoeveel controverses in zijn top 10 (hieronder) kunnen jullie raden? Daarnaast, speciaal voor jullie, een linkje naar een écht boze recensie. Een filmpje met een onderwerp naar mijn hart: (het falen van) 3D. Enjoy!
Ook iets om van te genieten: Minecraft. Hoewel ik zelf niet de tijd heb gevonden me te verdiepen in de blokkenbouwer, levert de game continu interessante projecten op die onze aandacht waard zijn. Ditmaal is een enthousiaste fan – die zich schuil houdt achter de naam Lentebriesje – begonnen aan een bijzonder project: hij wil de hele aarde namaken in Minecraft. Leuk detail: zoals de naam al doet vermoeden is Lentebriesje een Nederlander. We verwachten dan ook een bijzonder waarheidsgetrouwe modelversie van Nederland, inclusief het XGN hoofdkantoor.
Ter afsluiting laat ik jullie graag nog een filmpje zien van ieders online held: James Rolfe, de Angry Video Game Nerd. Hoewel hij hier niet in karakter is en we geen woede-uitbarstingen mogen verwachten, bespreekt hij wel een bijzonder interessante game: Super Mario 4 Rambo. Ja, dat lees je goed: Rambo zat in een Super Mario-game. Het is een waar mysterie dat alleen de grootste nerd kan ontrafelen. Check ook vooral zijn T-shirt. Wat een held.

Populair Nieuws