Mac OS X Yosemite problemen: hoe los je ze op?

Article
dinsdag, 28 oktober 2014 om 9:55
xgn google image
Yosemite, het nieuwe OS voor Apple’s Macs, is al even beschikbaar en kent helaas de nodige kinderziektes. Over problemen met een wifi- of Bluetooth-verbinding wordt regelmatig geklaagd, maar zijn redelijk makkelijk op te lossen. Laten we daarom eens kijken wat de oplossingen zijn voor de meerst gehoorde problemen met OS X Yosemite.

Yosemite + wifi-verbinding = probleem #1

Het probleem:
Een van de meest gehoorde klachten na de update naar OS X Yosemite is de verbinding met wifi. Gebruikers ondervinden problemen met de verbinding, die ontzettend traag kan worden of soms helemaal uitvalt. Gelukkig zijn er hier en daar al oplossingen opgedoken die bij een hoop mensen schijnen te werken.
Een oplossing die het beste schijnt te werken, is de System Management Controller (SMC) resetten. Dit werkt op verschillende apparaten anders; hieronder een uitleg.
Draagbare Macs met ingebouwde batterijen:
  • Sluit de computer af
  • Sluit je oplader aan
  • Druk de linker Shift, Control en Option-toetsen in, samen met de aan-/uitknop.
  • Laat alle toetsen tegelijk los
  • Start de computer weer op
Draagbare Macs met een verwijderbare batterij:
  • Sluit de computer af
  • Haal de oplader van je Mac af
  • Haal de batterij uit de Mac
  • Houd de aan-/uitknop 5 seconden in, laat ‘m daarna los
  • Doe je batterij terug en sluit de oplader weer aan
  • Start de computer weer op
Voor overige Macs is het probleem op de lossen door de stroomkabel na het afsluiten van de computer er vijftien seconden uit te laten. Nadat deze eruit is geweest, plug je ‘m weer in en wacht je nog even voor je de Mac weer aanzet en het probleem zou verholpen moeten zijn.

Batterijduur gaat minder lang mee

Het probleem:
De batterij gaat korter mee dan voor de update. Dit melden meerdere gebruikers sinds Yosemite beschikbaar is. Bij normaal gebruik zou de batterij aanzienlijk korter meegaan dan voorheen, maar dat schijnt helemaal niet zo gek te zijn.
De oplossing:
Heel simpel: dit wordt vanzelf opgelost. Volgens een gebruiker op Reddit is dit normaal wanneer je een OS updatet naar een nieuwere versie. Dit zou komen omdat de batterij opnieuw moet kalibreren en Spotlight zou alles opnieuw moeten indexeren, wat een hoop energie kost.
Het probleem lost zichzelf dus na een dag of twee vanzelf weer op, waarna de batterij weer net zo lang mee zal gaan als je gewend bent. Een snellere oplossing is er door bij instellingen het vakje 'reduce transparancy' aan te vinken. Dit zie je in de video hierboven.

Yosemite sloot Bluetooth-verbinding

Het probleem:
Vorige week kwamen er klachten binnen over de verbinding via Bluetooth. Gebruikers melden problemen met verschillende accessoires die aangesloten zijn via Bluetooth, waaronder de Magic Mouse, Magic Trackpad, het draadloze toetsenbord van Apple zelf en andere accessoires van derden. Ook worden en problemen gemeld met de verbinding van speakers en koptelefoons.
De oplossing:
Er zijn meerder dingen die je kunt proberen. Zo kun je de computer opnieuw opstarten, waarbij alles uit de USB-poorten moet worden gehaald, om het probleem te verhelpen. Ook zou het helpen om de ‘voorkeuren’ voor Bluetooth-apparaten te openen, waarna je de verbinding kunt instellen.
Problemen met de verbinding via Bluetooth met Mac OS X Yosemite kunnen worden opgelost in het 'voorkeuren'-menu.
Werkt dit niet, dan kun je dezelfde SMC-reset proberen zoals in het stuk over de wifi-verbinding is beschreven of de PRAM resetten. Dit wordt uitgelegd in bovenstaande video en werkt als volgt:
  • Start de Mac opnieuw op
  • Nadat je het opstartgeluid hoort, houd je de Option, Command, P en R-toetsen in.
  • Deze toetsen houd je in zodat het systeem zich weer reset
  • Nadat je het opstartgeluid hoor, laat je de toetsen los en laat je de Mac verder opstarten
OS X Yosemite is nu gratis beschikbaar voor Mac en werkt onder andere goed samen met iOS 8, die eerder verscheen voor iPad, iPhone en iPod Touch. Ook dit besturingsprogramma ondervond enkele problemen, maar die zijn opgelost met de update naar iOS 8.1.