LittleBigPlanet 3: Waarom mag je Sony's platformer niet missen?

Article
maandag, 20 oktober 2014 om 22:01
xgn google image
LittleBigPlanet 3 verschijnt over anderhalve maand, maar je hoeft de review niet af te wachten om te leren waarom je deze game niet mag missen.

5. Co-op functies

De eerste reden om voor deze nieuwe game in de bekende LittleBigPlanet-franchise te kiezen, is heel simpel: je kunt hem heerlijk co-oppen. Dat kon al bij de twee eerste grote games uit de serie en nu heb je wederom de garantie dat je je vrienden en familieleden speels voor hun virtuele Sackboy-smoelen kunt rammen.
Ontwikkelaar Sumo Digital (die de game maakt met hulp van LBP-bedenkers Media Molecule) is zich heel bewust van de co-opkracht van de eerdere games. Je komt onderweg in deze platformgame allerlei opdrachtjes tegen die je per se met zijn tweeën moet doen. Maar er is meer, de toevoeging van Sackboys nieuwe vriendjes is een belofte voor nog meer co-opplezier. Je bent nu niet langer verplicht om je Sackboy van uiterlijk te veranderen zodat je hem uit elkaar kan houden van die van je speelpartner.
Er zijn namelijk drie Sackboy-achtige andere wezentjes in het leven geroepen, speciaal voor LittleBigPlanet 3: de hond-achtige Oddsock die snel kan rennen, vogeltje Swoop die kan vliegen en de Hulk-achtige Big Toggle die groot en sterk is (maar ook in een mini-variant kan veranderen).
Gamers zijn wat bang dat Swoop de boel misschien een beetje verpest. Immers is vliegen in de meeste platformgames iets wat je aan de kinderen overlaat: je vliegt gemakkelijk over ravijnen heen en dat is niet bepaald een uitdaging.
Makkelijke oplossing? Dat is natuurlijk om simpelweg een ander personage te kiezen. Het enige probleem vormt zich als je met drie mensen tegelijk wilt co-oppen (want dat kan!): dan moet toch echt iemand Swoop zijn.
59738 7

4. Een nieuwe engine

LittleBigPlanet lijkt op het eerste gezicht niet zo spannend als je de serie goed kent: is de enige vernieuwing de aanwezigheid van drie nieuwe personages? Absoluut niet. Het begon met de eerste LittleBigPlanet als een van de grote PlayStation 3-titels, door Media Molecule en Sony. Inmiddels wordt deze derde game gemaakt door Sumo Digital met alsnog wat hulp van Media Molecule.
En er is meer, namelijk een gloednieuwe engine. Logisch natuurlijk dat er bij een enigszins nieuwe ontwikkelaar ook meteen de keuze wordt gemaakt voor een nieuwe engine om de game op te bouwen. Dat de PlayStation 4 nu uit is, zal daar ook ongetwijfeld mee samenhangen. De engine zal waarschijnlijk vooral de PlayStation 4-versie van de game een oppepper geven.

59739 7

3. Zelf levels creëren

De ene gamer steekt vooral al zijn tijd met het ervaren van de levels die de ontwikkelaar heeft klaargezet, terwijl de andere uren werkt aan een klein stukje van een groot LittleBigPlanet-level om te delen met de community. In LittleBigPlanet 3 kun je als levelmaker aangeven tussen welke twee personages de speler kan wisselen tijdens zijn playthrough.
Het toffe aan levels bouwen in LittleBigPlanet 3 is dat er grote verschillen zijn tussen de personages. Zelfs Sackboy heeft een upgrade gehad; hij kan tegenwoordig klimmen in touwen en begroeiingen. Het is natuurlijk ook tof om te denken aan Big Toggle, die als hij mini is, over water kan lopen.
De thermometer is niet meer, wat betekent dat je levels echt zo groot kunt maken als je net wilt. Of eigenlijk is dit afhankelijk van het beschikbare geheugen op je schijf. Dat betekent dus ook dat je meer kunt experimenteren en wellicht wat invloeden van andere games in LittleBigPlanet 3 kunt stoppen.
Een soort Angry Birds wellicht, nu je Swoop erbij hebt? Dit alles geldt niet alleen voor de PlayStation 4-versie, want ook op de PlayStation 3 kun je naar hartenlust aan het bouwen slaan met zestig (!) nieuwe tools en 16 lagen.

59740 7

2. LittleBigPlanet franchise

Het mag dan LittleBigPlanet 3 heten, het is toch echt al het zesde officiele deel in deze franchise. Play, Create, Share: dat is waar het in het begin allemaal om draaide en dat is door de jaren heen eigenlijk niet veranderd. Het startte in 2008 met Media Molecule’s LittleBigPlanet op PlayStation 3 en daarna in 2009 een gelijknamige PlayStation Portable-variant van SCE Studio Liverpool/Cambridge.
LittleBigPlanet 2 verscheen in 2011 op PlayStation 3, met een spin-off op PS Vita genaamd Sackboy’s Prehistoric Moves. Tarsier Studios en Double Eleven kwamen vervolgens met een PlayStation Vita-game en rond die tijd kwam er ook LittleBigPlanet Karting op Vita. LittleBigPlanet is dus vaker door verschillende ontwikkelaars gemaakt en dat is nu weer het geval. Wij maken ons daar weinig zorgen om. LittleBigPlanet heeft ondanks zijn schattige uiterlijk bewezen ook serieuze, volwassen gamers te trekken.
Sony is zich zo bewust van het succes, dat het fans de kans geeft om in LittleBigPlanet 3 alle gedownloade contentpakketten uit de eerste en de tweede LittleBigPlanet-game te kunnen importeren. Welk level je ook maar fantastisch vond in de eerste games, je kunt ze nog steeds downloaden in deze nieuwe game. Doe je dat op de PlayStation 4, dan kun je die levels spelen in 1080p-resolutie in plaats van 720p.

59741 7

1. Positieve speelervaring

Je kunt je laten misleiden door het platformer-label, maar LittleBigPlanet is niet zoals andere games. De spelserie heeft een heel herkenbare animatiestijl, waarin schattigheid niet wordt gepresenteerd met roze Barbie-achtige puppiedingen, maar ondeugende sokkenpoppetjes die in een realistische wereld gemaakt van textiel, stenen, hout en andere ‘aardse’ dingen rondwaggelen.
Het is een heel vrolijk wereldje waarin je bizarre personages tegen het lijf loopt en verrassing op verrassing voorbij komen. Hugh Laurie, Stephen Fry, Peter Serafinowicz en Nolan North zullen de stemmen inspreken in deze game, en vooral Fry en North staan erom bekend het beste in elkaar naar boven te halen. Fry is sowieso een bekende voor fans van de serie, want hij is al vanaf het begin de prettige, Britse voice-over die je de gamebesturing uitlegt.
Het is onmogelijk om chagrijnig te blijven als je LittleBigPlanet opstart. De vrolijke Sackboys die gekke bekken trekken, de gezellige muziek en de ongedwongen sfeer maken dit een game om heerlijk in rond te dwalen. Al die user-generated content maakt dit project nog specialer, want dan merk je pas echt de liefde die een franchise als LittleBigPlanet overduidelijk verspreidt.
LittleBigPlanet 3 verschijnt op 19 november op PlayStation 3 en PlayStation 4.