Is het nu de tijd om een PlayStation 4, Xbox One of Switch te kopen?

Article
zaterdag, 18 april 2020 om 16:00
console stack f1587136377
Het is een rare tijd. Enerzijds loopt de huidige generatie consoles langzamerhand op zijn einde, anderzijds laat de volgende generatie nog minstens een half jaar op zich wachten, als dat door de coronaperikelen niet vertraagd wordt. Daarom rijst voor velen de vraag of het nu de tijd is om nog een console van de huidige generatie te kopen. Wij geven je hier advies.
xbox one vandaag gereleased 51987

Xbox One (X)

De oorspronkelijke Xbox One kwam in 2013 op de markt en is inmiddels bijna zeven jaar oud. Dit model werd in 2016 opgevolgd door de Xbox One S, een kleinere versie van de Xbox One met vergelijkbare specificaties maar zonder externe voeding. In 2017 verscheen de Xbox One X, een sterk verbeterde console die gezien wordt als een mid-generatie upgrade. Daar waar de Xbox One en One S vooral gaming op Full HD ondersteunden, kan de Xbox One X 4K gaming aan en heeft deze een 4k Blu-ray speler aan boord. Uiteraard is de Xbox One X ook een stuk duurder dan de One en de One S.
Is het slim om nu een Xbox te kopen als eind van het jaar de sterk verbeterde Xbox One Series X uitkomt? Jazeker. Niet alleen kan je nu al meteen genieten van een groot aantal Microsoft exclusive games, Microsoft heeft ook aangegeven dat zeker het eerste jaar er geen enkele Xbox Series X game uitkomt die niet op de Xbox One te spelen is. Ofwel, als je nu een Xbox One koopt, weet je zeker dat je de komende anderhalf jaar alle nieuw uitkomende Microsoft games gewoon kan spelen. Bovendien heeft Microsoft momenteel met de Xbox Game Pass een ijzersterk aanbod, waarbij je voor heel weinig geld meer dan 100 games direct kan spelen. Ook komen alle Microsoft spellen meteen beschikbaar voor Game Pass, dus daarmee kan je ook de nieuwste spellen meteen spelen.
Welke Xbox One moet je kiezen? Dat is een beetje afhankelijk van je wensen, budget en overige apparatuur. Heb je al een 4K tv in huis staan en heb je het budget ervoor, dan is een Xbox One X een goede keuze. Deze ondersteunt namelijk 4K gaming en afspelen van 4K blu-ray films. Is je budget wat kleiner, dan kan je kiezen voor de Xbox One S. Daarmee lever je uiteraard in in beeldkwaliteit, maar kan je nog steeds alle spellen spelen, ook die uit de Game Pass. Ga je een tweedehands console zoeken, probeer dan de originele Xbox One te vermijden, die zijn inmiddels flink oud en de One S is simpelweg voor het zelfde geld een stuk beter en betrouwbaarder.
screenshot 2019 12 02 at 135903f1582128996

PlayStation 4 (Pro)

Ook de PlayStation 4 kwam oorspronkelijk uit eind 2013 op de markt en net als de Xbox kreeg ook de PlayStation 4 een verbeterde versie in 2016, genaamd de PlayStation 4 Slim en een mid-generatie upgrade met de PlayStation 4 Pro, namelijk in 2017. Waar de verschillen tussen de PS4 en Ps4 Slim beperkt zijn, is de PlayStation 4 Pro een duidelijke stap voorwaarts, met dynamische 4K gaming en de snellere framerates. De PlayStation 4 (Pro) ondersteunt geen 4K Blu-Ray disks. Mocht je dus 4K films willen kijken dan is de PS4 daarvoor niet de juiste keuze.
Waar Microsoft de Game Pass heeft, biedt Sony de PlayStation Now streamingservice aan. Met deze service krijg je als abonnee direct toegang tot meer dan 700 game die je rechtstreeks naar PC of PS4 kan streamen. Bovendien kan je de meer dan 300 PS4 games naar je console downloaden om daarna offline te spelen. Vergeleken met Game Pass is het aanbod groter, maar zijn de games over het algemeen wat ouder. Enige tijd geleden is Sony begonnen First Party games als Spider-Man en Horizon Zero Dawn tijdelijk aan de dienst toe te voegen.
Is dit het moment om een PlayStation 4 (Pro) te kopen? Dat is afhankelijk van een aantal keuzes. Verwacht je de nieuwe generatie PlayStation 5 te gaan kopen op het moment dat deze uitkomt, dan ga je maar beperkte tijd plezier beleven van een PlayStation 4. Sony heeft namelijk aangegeven dat vrijwel alle PS4 games ook op de PS5 speelbaar zullen zijn.
Heb je de keuze tussen een PS4 en een PS4 Pro, dan geldt daarvoor dezelfde afweging als bij de Xbox. Heb je het budget en een 4K tv thuis staan, dan is een keuze voor een PlayStation 4 Pro verantwoord. Maar, met een keuze voor een standaard PlayStation 4 kan je ook prima uit de voeten. Houd wel even in de gaten dat de kans groot is dat Sony binnenkort nog gaat stunten met de prijzen voor de PS4.
nintendo switchf1599555458

Nintendo Switch

Nintendo is altijd een beetje vreemde eend in de bijt. Daar waar Sony en Microsoft elkaar altijd in de haren lijken te vliegen en vechten om 'de beste console', staat Nintendo lachend aan de kant en doet zijn eigen ding. Consoles van Nintendo zijn altijd anders dan anders. De consoles blinken niet uit in vooruitstrevende hardware maar wel in innovatieve ideeën. Nintendo gaat dan ook niet mee in de generatiesprongen die Sony en Microsoft wel aanhouden.
De Switch voldoet eigenlijk aan al die criteria. De Switch kwam in 2017 op de markt, dus ongeveer halverwege de huidige generatie. De hardware van de switch liep op dat moment eigenlijk al achter bij dat wat de andere consoles boden, maar heeft wel een unieke feature: het is zowel een huisconsole als een portable. De hoeveelheid games die uitkomen op de Switch is enorm. Natuurlijk alle First Party games van Nintendo, met de vaste helden Mario, Link, Zelda, Pikachu en Pokemon, maar ook hier innovatieve ideeën zoals de Labo bouwpakketten en Ring Fit.
Met de Nintendo Switch kan je nog jaren vooruit. Wellicht komt er ooit een verbeterde Switch, maar ook dan zal het merendeel van de games ook op deze Switch speelbaar zijn. Bovendien kan je de Switch dus zowel thuis als onderweg gebruiken. Flexibiliteit ten top. Met 4000+ games om uit te kiezen is er ook meer dan voldoende keus in allerlei genres. Zowel in Indies als grotere games als XCom en Bioshock weten inmiddels hun weg naar de console te vinden. Nadeel: de Switch is momenteel zó populair, dat het lastig kan zijn om hem te vinden. Een scherpe aanbieding hoef je dan ook voorlopig niet te verwachten.
Nu dus een Nintendo Switch kopen? Ja, maar je moet hem wel kunnen vinden!

Populair Nieuws