inFamous - Het verhaal van Cole MacGrath

  Deze maand komt inFamous: Second Son uit voor de PlayStation 4. In het derde deel van de franchise spelen we met een nieuw hoofdpersoon in een nieuwe setting. Als dit het eerste deel in de serie is dat je speelt, zul je je wel afvragen waarom de wereld van Second Son is zoals zij is. Wij hebben voor het gemak het verhaal tot nu toe voor je samengevat zodat je helemaal op de hoogte bent van de gebeurtenissen die voor de game plaatsvonden.

  De inFamous franchise gaat al mee vanaf 2009 toen het eerste deel naar de PlayStation 3 kwam. In die game werd Cole MacGrath geïntroduceerd, een op het eerste gezicht onschuldige loopjongen die na een explosie beschikt over bepaalde krachten. Afhankelijk van de speler doet Cole er alles aan om ofwel de mensen te beschermen ofwel de boel op stelten te zetten. Een van de tofste dingen aan inFamous was namelijk dat je zelf kon kiezen tussen goed en kwaad. Maar goed, laten we beginnen met het verhaal!

  LET OP: Het zal waarschijnlijk niet als een verrassing komen, maar deze special over het verhaal van de inFamous games zit boordevol spoilers over het verhaal in de inFamous games.

  inFamous – Een ware identiteitscrisis

  Het verhaal van inFamous begint wanneer Cole MacGrath de opdracht krijgt om een pakketje te bezorgen in het Historic District van Empire City. Wanneer hij op locatie is, opent hij de doos en detoneert daarmee tegen zijn weten in een explosie die zes blokken compleet van de kaart veegt. Op miraculeuse wijze weet Cole de explosie te overleven. Terwijl hij zichzelf in veiligheid brengt, komt hij erachter dat hij elektriciteit kan geleiden uit zijn lichaam. De eens zo simpele postbode heeft superkrachten gekregen.

  Cole raakt buiten westen en tegen de tijd dat hij weer bij zinnen komt is Empire City helemaal naar de kloten. De stad is in quarantaine gesteld, criminelen hebben de boel onder controle en er is een klopjacht begonnen op Cole MacGrath die als schuldige wordt aangewezen. Cole en zijn beste vriend Zeke maken de verstandige keuze om de quarantaine te ontsnappen, maar ondanks zijn superkrachten lukt het Cole niet om weg te komen. Misschien was dat maar goed ook, want niet snel daarna ontmoet hij FBI agent Moya Jones. Moya vertelt Cole over haar echtgenoot John White en de ‘Ray Sphere’, het apparaat dat de explosie veroorzaakt heeft. De twee maken een deal dat Cole en Zeke de stad uitmogen wanneer Cole John en de Ray Sphere gevonden heeft.

  Dat blijkt een moeilijkere taak dan gedacht in een stad die steeds verder aftakelt. Empire City is een drie districten verdeeld die beheerd worden door drie gangs onder leiding van Sasha, Alden en Kessler. Sasha en Alden zorgen wel voor enige problemen bij Cole, maar het is overduidelijk Kessler die de kroon spant qua slechtheid. Terwijl Cole de gangs van Sasha en Alden verslaat komt hij John op het spoor. John blijkt echter niet te zijn wie gedacht. Hij heeft meegewerkt aan het creëren van de Ray Sphere. John legt uit dat de Ray Sphere bio-energie verzamelt van mensen die in de buurt van het apparaat komen en vervolgens al die energie in de persoon die de Ray Sphere vasthoudt pompt. Dat is dus ook gebeurd met Cole, die er nu achterkomt dat zijn krachten het resultaat zijn van de levens van duizenden mensen. Het is Cole wel duidelijk dat de Ray Sphere niet in verkeerde handen mag vallen.

  Zoals in de handen van Kessler. In een epische eindstrijd weet Cole net ietsje sterker te zijn dan Kessler. Voordat de laatste aan zijn wonden overlijdt, implementeert hij zijn herinneringen in het hoofd van Cole. Wat blijkt nu? Kessler is Cole MacGrath uit de toekomst! In die toekomst wordt de wereld geteisterd door ‘The Beast’. De toekomstige wereld is een en al chaos en Kessler realiseerde zich dat de enige manier om hem te stoppen was om terug in de tijd te gaan om zichzelf er op voor te bereiden. Met deze kennis weet Cole wat hem te wachten staat. The Beast komt eraan en als Cole hem nu niet stopt, zal de wereld gedoemd zijn tot een sombere toekomst. Hoe dat allemaal uitpakt wordt bewaard voor de sequel. Eén ding is zeker voor Cole: "When the time comes, I will be ready."

  inFamous 2 – De wereld in jouw handen

  Die optimistische gedachte wordt aan het begin van inFamous 2 meteen de grond ingeboord. Een NSA agent genaamd Lucy Kuo overtuigt Cole om naar de stad New Marais te gaan om zijn krachten te versterken. Net voor hij vertrekt, arriveert The Beast in Empire City, een stuk eerder dan gedacht. Cole bevecht het monster, maar maakt geen schijn van kans en delft al snel het onderspit. Cole weet de stad te ontsnappen en gaat samen met zijn beste vriend Zeke en agente Kuo naar New Marais. The Beast zet de achtervolging in en vernietigt alles op zijn pad. De klok tikt voor Cole om sterker te worden om een einde te maken aan het gevaar.

  In New Marais gaat hij op zoek naar wetenschapper Sebastian Wolfe. Wolfe heeft ook gewerkt aan de Ray Sphere en hij heeft een manier gevonden om Coles krachten een boost te geven. Dit plan wordt vermoeilijkt door Joseph Bertrand III, de leider van de militie in New Marais. Bertrand laat het lab van dokter Wolfe opblazen en daarmee worden er over de hele stad ‘Blast Shards’ verspreid. Deze shards heeft Cole nodig om de zogenaamde RFI (Ray Field Inhibitor) te activeren waarmee Cole The Beast flink kan verzwakken. Hij zal dus de hele stad uit moeten pluizen om genoeg energie te verzamelen. Het zit ook nooit eens mee voor Cole.

  Tijdens zijn zoektocht wordt Wolfe gedood door de militie en agent Kuo wordt gevangen genomen. Op die laatste is geëxperimenteerd waardoor zij nu over ijskrachten beschikt. Het is Cole wel duidelijk dat Bertrand gestopt moet worden. Cole confronteert Bertrand uiteindelijk en komt tot de ontdekking dat Bertrand zelf ook een Conduit (zo worden de mensen met krachten genoemd) is. Bertrand heeft de Ray Sphere op zichzelf gebruikt, maar toen hij erachter kwam dat zijn kracht hem transformeerde in een gigantisch monster, is hij Conduits gaan haten. Cole weet hem gelukkig te vermoorden, maar terwijl dit hele gebeuren plaatvond is The Beast in New Marais aangekomen.

  Wat blijkt nu? The Beast is John White uit het eerste deel. John vertelt Cole over een plaag die momenteel alle mensen in gevaar brengt. Conduits wereldwijd kunnen de plaag overleven als ze hun krachten activeren. Dit zou een wereld met alleen maar Conduits betekenen. De speler mag de keuze maken of hij deze toekomst tegenmoet wil gaan. De andere keuze is om de RFI te gebruiken. Cole komt er echter achter dat de RFI sterker is dan gedacht en deze activeren zal niet alleen The Beast vermoorden maar ook alle Conduits ter wereld. Aan de andere kant stopt dit wel de plaag en blijven miljoenen mensen in leven. Een moeilijke keuze hoor, het lot van de wereld ligt letterlijk in jouw handen.

  inFamous: Second Son – En nu?

  Wat betekent dit nu voor inFamous: Second Son? Afhankelijk van de keuzes die je gemaakt hebt in het vorige deel is een groot gedeelte van de mensheid uitgeroeid. Voor het gemak heeft ontwikkelaar Sucker Punch ervoor gekozen om voort te bouwen op het goede einde van inFamous 2. The Beast is verslagen en de kracht van de RFI is teruggedraaid waardoor er nog steeds levende Conduits zijn. Een daarvan is Delsin Rowe, de hoofdpersoon uit Second Son. Het verhaal van die game zullen we niet gaan spoilen. Dit kun je zelf meemaken door 21 maart de game te kopen.

  inFamous: Second Son

  Verkijgbaar vanaf 21 march 2014

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.