Indie-nieuws - Ayo de Clown en meer dan honderd aankomende games!

Article
zondag, 01 mei 2022 om 17:00
ayo the clown screenshot 051f1650879095
Wij brengen je weer helemaal op de hoogte van het laatste indie nieuws en wat er zoal gespeeld is op de redactie en geven je tips uit de wereld van de Indie-games. Deze week met een speciale showcase helemaal gewijd aan indiegames.

Ayo de Clown

Ayo is zijn hondje kwijt en moet zich door dertig platformlevels vol gevaren werken om hem terug te vinden. Onderweg vindt hij een grote diversiteit aan vijanden op zijn weg die hij kan verslaan door op ze te springen of de zwaardjes te gebruiken die hij sporadisch onderweg tegenkomt. Komt bekend voor? Jazeker, Ayo had zomaar een Nintendo game kunnen zijn, maar dan zonder één van de bekende Mario karakters in de hoofdrol.
De levels zijn kleurrijk en gevarieerd, de gameplay wordt steeds een beetje uitgebreider (aan het begin kan je niet eens springen!) met leuke gadgets, en op zijn tijd wordt er een heel ander speltype tussendoor gegooid. Zo zijn de meeste levels horizontaal scrollend, maar mag je ook aan een ballon hangend proberen al hindernissen ontwijkend tijdig proberen tot grote hoogte te stijgen. Elke drie levels word je geconfronteerd met een eindbaas, waarna een nieuw trilogie aan levels ontsloten wordt met weer een eigen thema.
De levels zijn gevarieerd en kennen meerdere paden, savepoints en verrassende onderdelen, zoals een gel waar je helemaal in verdwijnt (maar je vijanden dus ook!), varkens waar je op kan staan, tenzij ze hun hoofd intrekken, aan touwen rondslingerende koeien en nog veel meer. De game is duidelijk gericht op kinderen maar ook volwassenen kunnen prima plezier beleven aan Ayo de Clown. Ayo was al uit op Steam en Nintendo Switch en is nu dankzij EastasiaSoft ook uitgekomen op PS4, PS5, Xbox One en Xbox Series X|S.

Revita

Revita is een 2D twin-stick shooter/ platformer roguelike die sterk doet denken aan Hades. De game kent vele vergelijkbare elementen en gameplay ideeën, maar kan prima op zichzelf staan. Je start in een metrostation dat steeds als je uitvalsbasis gebruikt zal worden. Vervolgens word je met een metro naar een toren gebracht waar je twaalf verdiepingen door moet zien te komen. Elke verdieping bestaat uit één of twee schermbreedtes gevuld met platformen en een aantal vijanden, die je met twinstick-gameplay moet zien te verslaan.
Je hebt vier hartjes aan leven, maar die hartjes zijn niet alleen je leven, maar worden ook gebruikt als currency. Regelmatig kom je schatkisten of handelaren tegen die upgrades verkopen in ruil voor een hartjes. Verkoop je je gezondheid om krachtiger te worden? Je kan je gezondheid weer aanvullen door vijanden te verslaan, die laten geregeld Souls achter, waarmee je een aparte soulsmeter kan vullen. Is die Soulsmeter voldoende gevuld, dan kan je dat converteren naar nieuwe health. Klinkt ingewikkeld, maar dat is het niet. Het is wél balanceren tussen upgrades kopen en je health voldoende op peil houden!
Heb je de bovenste verdieping van een toren bereikt, dan krijg je een eindbaas voorgeschoteld. Weet je ook die te verslaan, dan krijg je een token, waarmee je de omgeving of nieuwe wapens kan ontsluiten, waarna je de metro pakt naar weer een nieuwe toren. Leg je het loodje, dan keer je terug naar de metro en kan je een ander wapen kiezen voor een nieuwe 'run'.
Revita blijft lange tijd leuk, ook na zo'n 10 uur blijft het gevoel dat er nog heel veel te ontdekken is. Wel hadden we iets meer het gevoel van voortgang willen hebben, nu is er toch wat weinig progressie in de karakterontwikkeling, behoudens je wapentuig. Ook leuk: de game speelt heerlijk weg op de nieuwe Steam Deck!

Community Indie Showcase

Wie denkt dat indiegames altijd vooral uit pixels moeten bestaan kunnen maar beter de Community Indie Showcase even bekijken. Alhoewel even, de showcase duurt ruim drie uur en laat meer dan honderd aankomende Indie-titels zien, waarvan een groot deel meer dan oogverblindende graphics gebruikt.
Indie games zijn duidelijk volwassen geworden en deze showcase maakt ons helemaal happy voor wat ons het aankomende jaar allemaal nog te wachten staat. De presentatie is in handen van diverse Youtube/Twitch presentatoren, dus verwacht een hoop geschreeuw en close-up video's, maar als je daar doorheen kan kijken zie je een prachtige showcase.
De show begint rond de 11 minuten in bovenstaande video.