Hot in Hollywood: Superheroes

Article
woensdag, 09 oktober 2013 om 17:00
xgn google image
Superheldenfilms zijn op dit moment helemaal in. Er staan zelfs drie superheldenfilms in de top 10 van hoogste omzet aller tijden voor een film. Dit is best uitzonderlijk, gezien het feit dat voor Batman Begins (2005) superheldenfilms het over het algemeen heel slecht deden in de bioscoop. De meeste acteurs waagden zich er niet aan na flops zoals Batman and Robin en Daredevil. Ben Affleck, die in Daredevil de hoofdrol speelde, zei zelfs dat hij nooit meer in een superheldenfilm wilde spelen. Toch heeft hij onlangs een deal gesloten om Batman te spelen in het vervolg op ‘Man of Steel’. Superheldenfilms hebben eindelijk een plekje gevonden in de filmwereld en niet alleen mensen die stripboeken leuk vinden gaan er heen. Superhelden worden steeds minder geassocieerd met ’nerds’ en ’geeks’, maar juist met cool en stoer. Hoe komt het toch dat dit allemaal zo veranderd is?
Het probleem dat veel superheldenfilms in het verleden hadden was dat ze te veel het stripboek wilden volgen. Niet alle superheldenfilms van vroeger waren overigens slecht. Zo worden Batman en Batman Returns van Tim Burton nog steeds gezien als twee van de beste Batman films ooit. Dit was helemaal te danken aan regisseur Tim Burton die zijn eigen plan volgde en een originele, unieke versie van Batman maakte. Toen Tim Burton wegging en er een nieuwe regisseur met de franchise bezig ging, veranderde alles. Er volgden nog twee films die zo slecht waren dat het woord superheld alleen al gif werd in Hollywood. Een aantal andere films probeerde het, zoals Daredevil (2003) en Catwoman (2004). Al deze films flopten, tot Batman Begins in 2005 in de bioscoop uitkwam. Christopher Nolan was de regisseur en hij maakt een Batman die in het hier en nu speelde. Deze film zat tussen het onmogelijke en het zou-misschien-kunnen in. Ook al weet je dat het nep is, misschien als je genoeg geld hebt zou het mogelijk zijn. De film was een succes en er volgden nog twee films, waarvan tot op de dag van vandaag The Dark Knight gezien wordt als een van de beste films aller tijden.
Dit succes was niet aan iedereen besteed. Batman was onderdeel van het stripboekbedrijf DC Comics. De grote tegenhanger van DC was Marvel, zij had al meerdere malen geprobeerd een superheldenfilm goed neer te zetten. Elke keer mislukte het weer, totdat in 2008 de eerste Iron Man verscheen. Iron Man deed een klein beetje wat Batman ook had gedaan: Iron Man werd geloofwaardiger gemaakt. Het was nog steeds niet zoals Batman, maar dat kwam ook omdat Iron Man een totaal ander soort personage was. In plaats daarvan maakte ze Iron Man niet geloofwaardiger, maar de wereld waarin de film zich afspeelde. Er werden hedendaagse conflicten en gebeurtenissen verwerkt in de film. Hierdoor voelde de film echter, alsof het allemaal echt kon gebeuren.
Op het succes van Iron Man 1 bouwde Marvel voort. Ze begon andere superheldenfilms te maken zoals Captain America en Thor. Beide films speelden zich af in dezelfde wereld, maar op andere momenten. Door slimme hints in de films en tijdens de aftiteling kwamen mensen er al snel achter dat er een groter plan was. Marvel werkte naar iets groters, iets dat ze in de stripboeken al voor elkaar had gekregen, maar wat nog nooit gedaan was op film. Meerdere films die samenkomen in één grote gedeelde film. Uiteindelijk kwam die er ook in 2012, genaamd ‘The Avengers’. Deze film staat momenteel op de derde plek van aller grootse films aller tijden. Binnenkort komt Thor 2 uit en er wordt gewerkt aan Captain America 2 en The Avengers 2. Er wordt ook een aantal nieuwe superhelden films gemaakt zoals Guardians of the Galaxy en Ant-Man. Het uiteindelijke doel van Marvel is om films te blijven maken tot The Avengers 3. Al deze films worden door één iemand ondersteund, de geestelijk vader van The Avengers 1, 2 en 3, Josh Wedon. Deze regisseur is vooral bekend van tv-series, maar is nu het brein achter de hele Marvel filmwereld.
DC is een beetje achtergebleven na The Dark Knight Rises en is nu bezig met haar eigen franchise. In 2013 kwam de nieuwste Superman film uit, ‘Man of Steel’, die leidde naar een vervolg waar nu aan gewerkt wordt. In dit vervolg zal één van de bekendste en meest geliefde stripfiguren ooit weer terugkeren naar het witte doek en dat is Batman. Dit keer gespeeld door Ben Affleck. Deze versie van Batman zal totaal niks te maken hebben met de vorige drie films en dit is dan ook een grote gok voor DC. De Batman van Christopher Nolan is bekend en geliefd bij veel mensen en het gaat heel moeilijk worden voor wie dan ook om een totaal nieuwe Batman neer te zetten zonder een aantal mensen teleur te stellen. Het probleem is dat DC dit wel moet doen, ze begint op Marvel achter te lopen en ze moet dus alles uit de kast halen om weer terug te komen.

Populair Nieuws