Hoe Microsoft je smartphone in een computer gaat veranderen

Article
zondag, 06 december 2015 om 11:03
xgn google image
Windows 10 is sinds de zomer al beschikbaar voor je PC, maar komt deze maand ook naar smartphones. Met de Lumia 950 brengt Microsoft mobiele telefoons en computers zelfs dichter bij elkaar dan ooit.
Ben je een XGN-bezoeker, dan is de kans groot dat je een echte fan bent van technologie. Je hebt waarschijnlijk een flink aantal apparaten in bezit: een smartphone op zak, een laptop of computer om op te werken, en waarschijnlijk ook nog meerdere consoles. Er is immers nog geen enkel apparaat dat alles écht goed kan, dus dan maar een huis (en broekzakken) vol elektronica.
Als het aan Microsoft ligt komt daar vanaf deze maand verandering in. Het bedrijf introduceert deze maand de Lumia 950, de eerste telefoon met Windows 10 voor smartphones. De meest opvallende feature van die nieuwe software is Windows Continuum, misschien wel dé oplossing voor de techfanaten onder ons.

Wat is Windows Continuum?

Met Windows Continuum kun je je smartphone als het ware in een desktopcomputer veranderen. Sluit de telefoon aan op een scherm, zoals een monitor of televisie, en een aangepaste versie van Windows 10 verschijnt in beeld. Dat is niet het Windows 10 zoals je op je smartphone ziet, met een homescreen vol Live Tiles. Nee, het lijkt precies op de desktopversie van Windows. Dat betekent een bureaublad met snelkoppelingen, een taakbalk onder in beeld om tussen apps te switchen,
Iedereen die wel eens zijn smartphone op zijn TV heeft proberen aan te sluiten weet hoe onhandig dat is. Smartphones zitten immers meestal in portretmodus, terwijl je waarschijnlijk echt geen zin hebt om je televisie een kwartslag te draaien voor optimaal gebruik. Vervolgens zit je opeens met een scherp dat voor het grootste deel uit zwarte balken bestaat. Met Windows Continuum wordt je beeldscherm wél ten volste benut, en is het direct een stuk leesbaarder.
Bovendien werken vrijwel al je Windows 10-apps ook in Continuum-modus. Sluit je je smartphone aan op je monitor en koppel je er een Bluetooth-toetsenbord aan, dan kun je met Microsoft Word aan de slag om een document uit te werken. Of je bereidt even een presentatie voor de volgende dag voor. Net als een 'echte' computer, maar dan zonder zo'n forse machine. Na afloop kun je de Lumia 950 vervolgens aansluiten op je TV, om met de Netflix of Spotify-app te genieten van een film of muziekje.
windows continuum

Wat heb ik nodig voor Windows Continuum?

Denk maar niet dat je élke smartphone in computer kunt veranderen, want Microsoft stelt wel een paar eisen. Zo heb je in ieder geval een krachtige Windows 10-smartphone nodig. Op dit moment zijn de Microsoft Lumia 950, de Lumia 950 XL en de Acer Jade Primo de enige Windows Continuum-smartphones. Android en iOS zijn uitgesloten; hoewel Microsoft apps maakt voor de concurrentie, is dit soort verregaande integratie voorlopig te lastig. Misschien nog even heroverwegen of je wel voor een Samsung Galaxy S7 moet sparen.
Maar dat is niet het enige. Om Continuum te laten werken is ook een Display Dock nodig, een accessoire dat Microsoft los verkoopt. Je krijgt de Display Dock tijdelijk gratis bij de Lumia 950 XL, maar in alle andere gevallen zul je moeten bijbetalen. De adviesprijs is een kleine 100 euro. Eventuele extra accessoires, zou een Bluetooth-muis of -toetsenbord, zul je natuurlijk ook los moeten bijbestellen.

Kan ik ook gamen met Windows Continuum?

Ja en nee. Smartphonegames als Angry Birds zul je ook kunnen doorsluizen naar je TV met Continuum, maar die game kun je natuurlijk ook al op een dozijn andere platformen spelen. Bovendien is het aantal ontwikkelaars dat games voor Windows 10 Mobile ontwikkelt beperkt. Voorlopig is de Lumia 950 dus nog geen adequate vervanger voor je Xbox One.
Maar dat gaat in de toekomst misschien veranderen. Microsoft kijkt namelijk naar mogelijkheden om 'klassieke' Windows-programma's op smartphones te laten lopen.
Kevin Gallo, hoofd van Microsoft's Universal Windows Platform, zegt op termijn de volledige desktopervaring te bieden op smartphones. Er moet op programmeergebied nog veel gebeuren om dat mogelijk te maken. Als Microsoft daarin slaagt, zou het bijvoorbeeld mogelijk zijn om Steam-games via Continuum op je smartphone en andere schermen te laten lopen.
In theorie zou Microsoft bovendien al zijn apparaten met elkaar kunnen verbinden. Je kunt nu bijvoorbeeld al je Xbox One games laten streamen naar je PC, en je Lumia 950 laten streamen naar je TV. Het klinkt nu nog wat onrealistisch, maar wij zouden niet verrast zijn als Microsoft het binnen een paar jaar mogelijk maakt Xbox One-games te streamen naar je Windows-telefoon. Vervolgens kun je die Lumia weer aansluiten op een Display Dock, zodat je al je Xbox One games overal kunt spelen, als je je smartphone maar bij je hebt.
Klinkt misschien als toekomstmuziek, maar wel hele mooie toekomstmuziek. Wij zijn benieuwd naar wat Microsoft's plannen zijn voor de mobiele markt. Wellicht weet het bedrijf er eindelijk voor te zorgen dat we met wat minder apparaten rondlopen.

Populair Nieuws