Hoe kun je een PS5 DualSense-controller repareren?

Article
donderdag, 11 juli 2024 om 21:00
ps5 controllerf1592919068
Je hoopt natuurlijk dat het nooit gebeurt, maar het kan zijn dat je PS5 DualSense-controller problemen krijgt of helemaal kapot gaat. In dat geval kan je hem op deze manier laten repareren.
In een controller zitten anno 2024 veel verschillende bewegende onderdelen en dat is al helemaal het geval met de PlayStation 5 DualSense-controller. Met de nieuwste console heeft Sony ervoor gekozen om een echte next-gen controller te maken, onder andere met haptic feedback en adaptive triggers. De controller heeft sinds release veel lof gekregen voor de unieke features.
Maar nieuwe technologie komt ook kijken met kinderziektes. Je kan de pech hebben dat jouw controller problemen begint te vertonen. Misschien werkt de haptic feedback niet meer, blijft één van de triggers hangen of krijg je last van de gevreesde stick-drift - een probleem waar de Joy-Cons van Nintendo ook mee kampen.

De hulp van PlayStation inschakelen

Als één van die problemen voorkomt, dan heeft PlayStation een handige tool voor je om te gebruiken. Op de website van PlayStation Repairs kan je per product, waaronder de PS5 DualSense-controller, aangeven wat het probleem is. Aan de hand van een stappenplan worden vervolgens meerdere opties gegeven, zodat je het mogelijk zelf kan fixen.
Blijkt er echt een mechanisch probleem te zijn, dan is het tijd om het bonnetje of de digitale factuur te checken. Heb je de controller - los of als onderdeel van de PlayStation 5 - minder dan twee jaar geleden gekocht? Dan heb je recht op garantie.
De volgende stap is vervolgens vrij simpel. Via PlayStation Repairs kan je namelijk ook je controller aanmelden voor reparatie. Regel vervolgens dat het pakket wordt opgehaald of stuur hem op en binnen een korte periode krijg je je controller weer gerepareerd opgestuurd.
close up playstation 5 ps5 dualsensef1604590553

Wat als de garantie is verlopen?

Bijna vier jaar na de release van de PlayStation 5 is de kans zeker aanwezig dat je garantie ondertussen is verlopen. Als je vervolgens een aanvraag indient bij PlayStation Repairs, dan zullen ze wijzen op de garantieperiode en je verzoek weigeren.
In dat geval kan je nog wel terecht bij third party-reparateurs. Er zijn verschillende bedrijven die PS5 DualSense-controllers voor je willen repareren, maar dat gaat natuurlijk wel tegen betaling. Het is daarbij een goed idee om van tevoren te vragen hoeveel de reparatie waarschijnlijk gaat kosten of al meteen een vaste prijs af te spreken.
Vallen de kosten vrij hoog uit, dan is het misschien een beter idee om een nieuwe controller te kopen. Het is zonde om voor 60 euro de controller te laten repareren, als je voor minder dan een tientje extra een compleet nieuw model kan halen.

Zelf gaan knutselen

Naast de controller opsturen ter reparatie, is er ook nog een andere mogelijkheid om het probleem op te lossen. Je kan ook zelf de monteur uithangen, het probleem identificeren en oplossen. We raden dit alleen al als je zeker weet wat je doet en niet zomaar met gereedschap in de controller gaat wroeten.
Besluit je toch om zelf de controller te repareren, dan is het handig om een kijkje te nemen op de website van iFixit. Daar staan namelijk verschillende handleidingen voor alle onderdelen van de DualSense-controller en wat je moet doen om dat gedeelte te vervangen of repareren.
Heb je besloten om toch al een nieuwe controller te bestellen, omdat de kosten voor reparatie te hoog zijn? Dan kan je met de oude controller ook testen om te kijken wat je zelf allemaal kan fixen aan het apparaat met behulp van de handleidingen. In het ergste geval heb je nog een aantal reserveonderdelen voor als er iets misgaat met de nieuwe controller.

Populair Nieuws