De laatste jaren is Commander het populairste format geworden in
Magic the Gathering. Na een paar controversiële
bans is alles nu alleen een grote chaos geworden. Wat is er allemaal aan de hand?
In de wereld van
Magic the Gathering zijn er veel verschillende manieren om het spel te spelen, de zogeheten formats. In Standard speel je bijvoorbeeld één-tegen-één potjes met kaarten uit de nieuwste sets, terwijl je in Modern, Legacy en Vintage met oudere kaarten aan de slag kan - inclusief kaarten die honderden, zo niet duizenden dollars per stuk kosten.
Het populairste format is de laatste jaren langzaam maar zeker Commander geworden, ook wel bekend als EDH. In deze variant bouwen spelers een deck van honderd kaarten, waar je van elke kaart maar één exemplaar in je deck mag hebben. Het deck wordt bovendien aangevoerd door een Commander (een Legendary Creature), die de strategie en kleuren van je deck bepaalt.
Het speltype is ooit bedacht door een groep fans en niet door Wizards of the Coast (WotC), de eigenaar van Magic the Gathering. Daardoor is er een vrij opmerkelijke situatie voor het format. Hoewel WotC namelijk specifiek kaarten print voor Commander, gaat het bedrijf niet over de bans in het format. Dat wordt gedaan door de Rules Committee (RC), een groep van vijf enthousiastelingen die vrijwillig de taak op zich hebben genomen.
Ophef in de community
Weinig spelers hadden tot voor kort een probleem met de Rules Committee en beslissingen van het orgaan werden vaak met open armen ontvangen. Daar kwam vorige week alleen verandering in. De RC besloot om
een viertal kaarten te bannen uit Commander, die ongezond zouden zijn voor het format. Drie van de vier kaarten waren manieren om snel mana te genereren en daarmee sneller grote spreuken of creatures te spelen dan je tegenstanders.
Die beslissing werd alleen niet door iedereen in dank afgenomen. De drie snelle mana-kaarten - Mana Crypt, Jeweled Lotus en Dockside Extortionist - waren respectievelijk 150, 110 en 80 euro waard. De waarde van elke kaart is na de ban extreem gedaald en sommige spelers hadden meerdere exemplaren in hun collectie. Door de ban zijn ze effectief honderden euro’s kwijtgeraakt.
De getroffen spelers waren dan ook niet blij met de bans en al snel kwamen er doodsbedreigingen terecht bij leden van de RC. Het hielp ook niet mee dat de beslissing nogal onverwacht kwam, omdat de drie omstreden kaarten al langer een probleem vormden in Commander en niet eerder waren geband.
Na alle doodsbedreigingen waren er meteen twijfels bij meerdere leden van de Rules Committee om ermee te stoppen. Het zijn simpelweg vrijwilligers die de gezondheid van het format proberen beschermen en ze zijn er niet van gediend om honderden doodsbedreigingen in zijn mailbox te ontvangen. De bedreigingen werden ook grotendeels afgekeurd door de Magic the Gathering-community, omdat dat niet een manier is om je onvrede te uiten.
Wizards of the Coast grijpt in
Na alle onvrede aan alle kanten in de community, en twijfels bij de RC over de toekomst van het orgaan, werd er begin deze week een ingrijpende beslissing gemaakt door Wizards of the Coast. Na overleg met leden van de Rules Committee heeft het bedrijf besloten om
zelf de leiding over te nemen van het Commander-format.
WotC zal voortaan bepalen welke kaarten worden geband en het bedrijf is ook aan het kijken of
kaarten die voorheen zijn geband mogelijk terug kunnen keren in het format. Door de jaren heen zijn kaarten veel sterker geworden - de zogeheten
powercreep - en lijken sommige kaarten ineens niet meer ‘oneerlijk sterk’.
Door de community is wisselend gereageerd op de aankondiging dat WotC voortaan de touwtjes in handen heeft. Het bedrijf heeft een veel groter team om te kunnen bepalen wat mogelijk ongezond is voor het format, maar tegelijkertijd verdient het bedrijf ook geld aan het printen van gewilde kaarten.
Spelers vrezen dan ook dat er steeds meer gewilde kaarten geprint zullen worden in een lage oplage, zodat er nog meer boosters en dozen van nieuwe sets worden verkocht. En dan is er geen onafhankelijk orgaan meer om de balans te bewaren. Spelers die niet blij waren met de recente bans hebben in de toekomst misschien nog veel meer om ontevreden over te zijn.