Column: Het grote probleem van de MCU series op Disney+

Article
zaterdag, 01 mei 2021 om 13:00
wandavision the falcon and the winter soldier minf1619448671
Het MCU is na meer dan anderhalf jaar wachten eindelijk weer terug. Niet in filmvorm, maar via MCU series op Disney+ die een compleet nieuwe manier van verhalen introduceren voor de superheldenreeks. Toch is na twee series een zorgwekkende trend aan het ontwikkelen dat ik aan de kaak wil stellen. Het grote probleem van de MCU series op Disney+ stel ik hier dan ook aan de kaak.
Let op, deze column bevat spoilers voor WandaVision en The Falcon and the Winter Soldier.
Tot nu toe heeft Marvel twee series op Disney+ uitgebracht. Het betreft WandaVision in januari en in maart verscheen The Falcon and the Winter Soldier. Beide series werden vol lof onthaald. De Marvel-series op Disney+ zijn over het algemeen dan ook een hele toffe, nieuwe manier om het MCU mee uit te breiden.
Personages worden veel dieper uitgewerkt, relevante thema’s worden fantastisch uitgelicht en de gevolgen van de series gaan op de lange baan effect hebben op de films die in ontwikkeling zijn. Helaas is niet alles koek en ei met de series. Ze laten tot nu toe steeds een bittere nasmaak achter.
wandavision quicksilverf1622467356

Bittere nasmaak

Met twee afgeronde series is nu een duidelijke trend te zien. Het einde van de series laat namelijk veel te wensen over. Dit was de grootste klacht die kijkers hadden na de finale van WandaVision. De serie leek afgeraffeld te worden met verhaallijnen die heel kort door de bocht werden afgerond, terwijl alleen de verhaallijn van Wanda en Vision zelf (op prachtige wijze) werd afgesloten.
Nu, een paar dagen na de finale van The Falcon and the Winter Soldier, duikt hetzelfde probleem op. Het verhaal van Sam Wilson, ofwel The Falcon, wordt tof afgesloten, maar die van de Winter Soldier is alweer iets minder sterk. Het einde rondom de verhaallijnen van de schurken in zowel WandaVision als The Falcon and the Winter Soldier zijn daarnaast uitermate matig.
Probleem dat zich voordoet is namelijk dat beide series de focus enorm veel leggen op de centrale hoofdpersonen, maar de schurken alleen als blokkade worden neergezet. Ze zijn als het ware een obstakel voor de helden om te overwinnen in plaats van personages wiens verhalen je begrijpt (en misschien zelfs wel steunt). Het komt erop neer dat de schurken weer aanvoelen als het Marvel uit Phase 1 en Phase 2.
wanda scarlet witchf1615368941

Leren van je fouten

De MCU series op Disney+ lijken tot nu toe dan ook een stapje terug te doen. Hoewel de verhalen over het algemeen enorm interessant zijn en diepgaande thema’s behandelen, spelen de schurken weer tweede viool. Dit zagen we in de opstartfase van het MCU ook veelal gebeuren, maar in Phase 3 zagen we op een uitzondering nagelaten alleen maar toffe schurken.
Zemo, Thanos, Killmonger; de lijst met toffe schurken gaat nog wel even door als we naar Phase 3 kijken. Marvel besloot eindelijk diepgang te geven aan schurken door de andere kant van de munt te tonen. Waardoor werden deze schurken gedreven om kwaadaardige praktijken te verrichten. Belangrijkste vraag van allemaal is misschien wel het aan de kaak stellen of de slechteriken eigenlijk gelijk hebben en simpelweg met een verknipte aanpak hun doel probeerde te bereiken.
Dat laatste lijkt ook bij Karli Morgenthau, de leider van de Flag Smashers, het geval te zijn. Karli stelt een enorm belangrijke vraag nu de wereld een puinzooi is als gevolg van de Blip, maar probeert een oplossing op verkeerde wijze te bieden. Toch is haar verhaal, ondanks een tof concept, één van de slechtste kanten van de serie. Grote vraag is dan ook waarom de schurken van de MCU series op Disney+ zo matig zijn.
the falcon and the winter soldier imagef1641481076

Kort door de bocht

Een mogelijke verklaring hangt samen met het coronavirus. Zowel WandaVision als The Falcon and the Winter Soldier kregen te maken met productiepauzes door COVID-19. Gerucht gaat zelfs dat delen van beide series op de schop moesten door de constante veranderingen in de planningen.
WandaVision zou bijvoorbeeld tien afleveringen krijgen en ook het verhaal van John Walker lijkt flink op de schop te zijn gegaan. In iets meer dan een aflevering gaat hij van bloeddorstige moordenaar die wraak wil op Karli naar sympathieke antiheld die toch het belang van anderen voorop zet. Dat gebeurt overigens ook nog eens precies wanneer hij de keuze heeft tussen wraak op Karli of de held uithangen.
Het lijkt alsof een deel van het verhaal gewoon mist, iets wat ons niets zou verbazen door de vele productieproblemen die The Falcon and the Winter Soldier doormaakte. Het zou goed kunnen verklaren waarom de serie zo kort door de bocht is met John Walker, maar ook met Karli.
De laatste delen van de productie van de meeste recente MCU serie op Disney+ waren namelijk de onderdelen die in Europa gefilmd werden. Je raadt het al: de stukken waarin Karli centraal stond. Kans is dan ook groot dat een deel van haar verhaal uit de serie is geknipt omdat het qua productie niet mogelijk was om alles te filmen.
tag 101 01763 r3 4845d50ff1699616848

Hoop voor de MCU series op Disney+

Gelukkig lijkt het coronavirus eindelijk een beetje onder de duim gedrukt te worden de komende maanden. Dat betekent niet direct dat het grote probleem dat de MCU series op Disney+ momenteel hebben opgelost is, maar de hoop is er zeker dat het een obstakel is waar de makers van het MCU binnenkort minder tot geen last meer van gaan hebben. Als dat probleem is opgelost is het hopelijk weer de standaard die we gewend zijn, wat zou betekenen dat ook het einde van de series qua kwaliteit de rest van de afleveringen evenaart.

Populair Nieuws

Laatste Reacties