Google privacy - Wat weet Google eigenlijk allemaal over jou?

Article
woensdag, 30 januari 2019 om 17:23
google privacy wat weet google eigenlijk allemaal over jou 145762 5f1613730363
Iedereen kent het wel. Je wil iets downloaden of een bepaalde site bezoeken en dan krijg je zo’n hele waslijst aan informatie, ook wel de ‘voorwaarden‘ genoemd. Meestal klik je op het knopje ‘voorwaarden geaccepteerd’ zonder er ook maar iets van te lezen. Maar door apps toestemming te geven tot al je gegevens, kan dit ook gevolgen hebben. In dit artikel praten we over privacy op Google. Wat weet Google eigenlijk allemaal over jou? Je leest het hier.
Apps en sites toestemming geven tot al je gegevens kan gevolgen hebben. De meeste mensen denken hier niet aan als ze haastig op ‘akkoord’ klikken. Hierdoor weten grote bedrijven als Google soms meer dan je denkt. Verschillende mensen wilden erachter komen wat Google allemaal van hen wist, dus gingen zij op onderzoek uit. Uit dit onderzoek kwamen schokkende resultaten…

Google privacy - Basisinformatie

Hieronder zie je een overzicht met alle basisinformatie dat Google over jou weet:
  • Je naam, geslacht en geboortedatum
  • Je persoonlijke mobiele nummers
  • Je recente Google-zoekopdrachten
  • De websites die je hebt bezocht
  • Je interesses, bijvoorbeeld games, jazz, favoriete zanger, eten, drinken en meer
  • Waar je werkt
  • Waar je woont
  • De exacte plekken waar je de afgelopen jaren bent geweest
  • De YouTube-video’s die je hebt bekeken
  • Je YouTube-zoekopdrachten
  • Elke keer dat je Google Assistent hebt gebruikt. Dit is inclusief opnames van je stem.
Het feit dat Google stemopnames van je heeft is al best shockerend, maar het gaat nog verder. Onderzoekers van CNBC zijn erachter gekomen dat Google soms zelf ziet wanneer je je slaapkamer verlichting hebt aangezet, doordat een van hen “doe het licht uit in de woonkamer” zei tegen zijn Google Assistant.

Google privacy - Je locatie

In het overzicht op de vorige pagina noemden we al dat Google weet op welke plekken je exact bent geweest de afgelopen jaren. Als je naar de pagina ‘Location History’ gaat geeft het bedrijf je een volledige gids met alle plekken waar je bent geweest. Google weet waar je werkt en woont en geeft dit weer. Je ziet alle stappen die je hebt gemaakt en waar je bent geweest sinds 2010.
Op de kaart hierboven die je een gedetailleerd overzicht van de plaatsen die een van de onderzoekers heeft bezocht. Je kunt er zelfs achter komen hoe lang je erover hebt gedaan om van punt A naar punt B te komen, ook al is dit een paar jaar geleden. Je vindt de geschiedenis van je locatie hier. Benieuwd naar wat voor funties Google Maps nog meer heeft? Lees vooral ons artikel over de beste Google Maps features.
145855

Google privacy - Zoekgeschiedenis

Het is niet gek dat Google je zoekgeschiedenis weet. Veel mensen zijn zich daar al van bewust, maar weten alleen niet dat los van het feit dat het bedrijf weet wat je doet, zij ook data van je opslaat. Het maakt niet uit hoe vaak je je zoekgeschiedenis verwijdert, het blijft voor altijd in de database van Google. In deze database staat elke pagina die je ooit hebt bezocht op bijvoorbeeld Google Chrome. Op deze pagina zie jij al je zoekgeschiedenis.
Ook je zoekgeschiedenis van YouTube wordt bijgehouden in de database. Je kunt op Google exact zien wat voor video’s je hebt bekeken of naar wat je hebt gezocht. Je YouTube zoekgeschiedenis vind je hier. Je YouTube kijk geschiedenis vind je hier. Benieuwd naar de zoektermen die het afgelopen jaar het meest gezocht zijn? Lees vooral ons artikel over de populairste zoektermen op Google in 2018.
145856 1

Google privacy - Advertenties

Je kunt gemakkelijk een overzicht zien van onderwerpen die Google heeft verzameld gebaseerd op jouw interesses. Aangezien ze je leeftijd, geslacht, woonplaats en zoekgeschiedenis verzamelt, kan het bedrijf een schets maken van jouw interesses. Je vindt hier de pagina met onderwerpen waarvan Google tegen adverteerders vertelt dat jij die leuk vindt. Sommige dingen zullen kloppen, maar natuurlijk niet alles. Als je op ‘X’ klikt kan je items verwijderen.
Op de privacy pagina genaamd ‘Your data’ wordt uitgelegd dat Google verschillende dingen bijhoudt die jij maakt, zoals bijvoorbeeld e-mails die je verstuurd, contactpersonen die je toevoegt, afspraken die je maakt in de agenda en zelfs foto’s die je uploadt. Verder wordt daar verzameld op welke advertenties je klikt, je locatie, apparaat informatie, IP-adres en cookie gegevens.
De reden dat Google al deze informatie verzamelt is omdat zij haar “diensten beter probeert te laten werken.” Dit is gedeeltelijk waar, want als je hier geen toestemming voor geeft kan Google ook geen goede inschatting maken van welke advertenties jouw voorkeur hebben.
145857

Google privacy - Gegevens downloaden

Er is een mogelijkheid om al jouw informatie van Google’s database te downloaden. Als je naar de Google Takeout pagina gaat zie je verschillende gegevens categorieën. Je kunt dan kiezen of je alles wil downloaden of een deel ervan. Het bedrijf belooft dat al deze gegevens veilig worden bewaard en niet worden verkocht, maar wel wordt gebruikt om advertenties relevant te maken.
Wat kan je hier tegen doen?
Oké, nu heb je een aardig beeld van wat Google allemaal van je weet. Nu komt de volgende vraag: wat kan je hier tegen doen? Wij hebben een overzicht voor je gemaakt.
  • Je kunt ervoor zorgen dat Google niet meer je locatiegeschiedenis kan opslaan. Ga hiervoor naar deze pagina en druk de schakelaar op ‘uit.’ Om je geschiedenis te verwijderen ga je terug naar de kaart. Vervolgens dubbelklik je op een van de rode stippen die aangeven waar je bent geweest. Er verschijnt dan een prullenbak pictogram waarmee je de informatie kunt verwijderen.
  • Als je ervoor wil zorgen dat Google niet meer advertenties personaliseert en opslaat wat jouw interesses zijn ga je naar deze pagina. Ga naar ‘instellingen’, die je bovenaan de pagina vindt. Vervolgens zie je de knop ‘Advertenties personaliseren’, schakel deze uit.
  • Om ervoor te zorgen dat Google niet meer je activiteiten bijhoudt en opnames maakt van je Google Assistant, ga je naar de Google Web & Activity Page. Klik op ‘activiteiten beheren’ en bepaal wat jij wil dat Google opslaat.
  • Je kunt de Privacy Checkup Tool gebruiken om een beter overzicht te krijgen van alles waarvoor jij toestemming geeft en dit te beheren.