Games gebaseerd op boeken: oh yes!

  Met Middle-earth: Shadow of Mordor heeft ontwikkelaar Monolith Productions een geweldige game neergezet die natuurlijk gebaseerd is op de befaamde boeken van J.R.R. Tolkien. Maar er zijn uiteraard meer ijzersterke games die hun verhalen te danken hebben aan getalenteerde romanschrijvers. Wij hebben er een handjevol voor je uitgepikt.

  Metro 2033

  Een post-apocalyptische wereld waarin de overlevenden van gemuteerde monsters moeten schuilen in ondergrondse metrostelsels is uiteraard een geweldige setting voor een game. Maar laat het nou net zo zijn dat dit idee niet van een game designer afkomstig is, maar van een schrijver. De Russische schrijver Dmitry Glukhovsky om precies te zijn.

  Zijn eerste boek, Metro 2033, schreef Dmitry op zijn achttiende en publiceerde hij vervolgens gratis op het internet. Metro 2033 werd een groot succes, met meer dan 3 miljoen lezers, en kreeg een gedrukte variant in 2005. Wij gamers kennen de titel uiteraard van de briljante games die sublieme horrorgetinte first-person shooter actie bieden, met daarbij een degelijk verhaal dankzij de schrijfwerken van Dmitry Glukhovsky.

  The Witcher

  Ook een game uit het Oostblok, maar eentje die gebaseerd is op fantasy boeken van de 'Poolse Tolkien'. De verhalen van schrijver Andrzej Sapkowski volgen de bloederige avonturen van Geralt of Rivia, een zogeheten witcher (of: wiedzmin in het Pools) die magische krachten bezit.

  Het opvallende aan de verhalen van Sapkowski is de volwassenheid waarmee ze worden gebracht. Dat betekent dat in The Witcher games veel seks, intriges en politieke verhoudingen aan bod komen, met interessante en uitgediepte personages die ieder hun eigen motieven en achtergronden hebben. Dit is vrij uniek voor een game in een high fantasy setting en laat zien dat je met een Role Playing Game qua verhaal veel meer kunt doen dan alsmaar clichés uit de mouw schudden.

  Spec Ops: The Line

  Misschien een game waarvan je niet zo snel zou denken dat deze op een boek is gebaseerd. En niet zomaar eentje, want we hebben het over één van de grootste literaire werken uit de geschiedenis: Heart of Darkness van Joseph Conrad.

  Spec Ops: The Line volgt dezelfde thema's die in het boek centraal staan. De game werd daarom ook voornamelijk vanwege zijn verhaal en thematiek geprezen door de pers. Wel jammer dat de trailers en gameplay beelden in eerste instantie deden vermoeden dat je met een standaard shooter te maken kreeg, terwijl er een veel diepere laag in Spec Ops: The Line schuilt die alleen naar boven komt als je de game volledig uitspeelt.

  Alice: Madness Returns

  Ok. Deze is misschien een beetje makkelijk, want wie kent het befaamde boek Alice in Wonderland niet? Toch is deze titel en zijn voorganger, American McGee's Alice, noemenswaardig, aangezien het een volledig andere kijk op het bronmateriaal laat zien.

  De American McGee versie van Alice toont ons namelijk een verknipte en naargeestige variant op de kindvriendelijke en kleurrijke fantasiewereld van Alice in Wonderland. De eerste game verscheen in 2000 op de PC en in 2011 kreeg het een verrassende comeback met de sequel Alice: Madness Returns.

  Rainbow Six

  Rainbow Six is de befaamde reeks tactische shooters van Ubisoft. Het verhaal van de eerste game, waarin een terroristische dreiging en een speciale eenheid van agenten centraal staan, is afkomstig uit de creatieve geest van de inmiddels overleden schrijver Tom Clancy. Clancy schreef het gelijknamige boek in 1996 in samenwerking met Red Storm Entertainment, de toenmalige ontwikkelaar en dochterbedrijf van Ubisoft.

  Rainbow Six is dankzij het succes van de eerste game uitgegroeid tot één van de belangrijkste franchises van Ubisoft. We hebben veel aan de shooter te danken, want het succes heeft uiteindelijk geleid tot de geboorte van franchises zoals Splinter Cell en Ghost Recon, waarvan de verhalen ook geesteskinderen zijn van meneer Clancy.

  Wat is jouw favoriet?

  Natuurlijk zijn er nog veel meer games op boeken gebaseerd, dus laat vooral in de reacties weten wat jouw favoriet is!

  Tom Clancy's Rainbow Six: Siege

  Verkijgbaar vanaf 1 december 2015

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.