Houden Fortnite Battle Royale features stand tegenover rivalen?

Article
maandag, 30 oktober 2017 om 11:35
xgn google image
Opeens was ie daar, de gratis Fortnite Battle Royale standalone game. Allemaal leuk en aardig dat free-to-play, maar dat wil niet per definitie betekenen dat deze titel het downloaden waard is. Zullen de gratis Fortnite Battle Royale features stand houden, of is het toch verstandiger om je portemonnee te trekken voor een titel als PUBG of H1Z1?
Jawel, er is wederom een Battle Royale game aan het lijstje toegevoegd, deze keer door ontwikkelaar Epic Games. Met de gratis Battle Royale modus van Fortnite heeft deze studio een enorm aantal gamers aangetrokken, maar ook veel kritiek ontvangen. Spelers vinden namelijk dat Fornite Battle Royale en het populaire PlayerUnknown's Battlegrounds wel héél veel op elkaar lijken.
In dit artikel vergelijken we daarom de nieuwe Battle Royale game van Epic Games met de twee bekendste rivalen, H1Z1 King of the Kill en PlayerUnknown's Battlegrounds.

Fortnite Battle Royale features vs H1Z1 KotK

Het eerste grote verschil tussen deze twee is vrij duidelijk, want Fortnite brengt een compleet nieuwe factor naar het Battle Royale genre. We hebben het natuurlijk over het bouwaspect in Fortnite. Het feit dat je als speler zowat alle muren binnen vijf seconden neer kan halen, kan de game behoorlijk beïnvloeden. In H1Z1 kan dit natuurlijk niet.
Een ander verschil is het autorijden. In H1Z1 is een auto een echte must-have, je kan ermee namelijk makkelijk en snel naar een vijand rijden, uitstappen, de vijand uitschakelen en weer doorrijden. Nog makkelijker is natuurlijk gewoon blijven zitten en je rivaal zo hard aanrijden dat kogels niet meer nodig zijn.
120312 1

Ridder te voet

Dit alles is niet terug te vinden in Fortnite, er staan namelijk wel allerlei verschillende autootjes verspreid over de map, maar in geen daarvan kan je rijden. De ontwikkelaar van de game zegt ook geen directe plannen te hebben om voertuigen toe te voegen aan Battle Royale. Dus het lijkt erop dat we voorlopig te voet de Victory Royale's moeten behalen.
Verder lijken deze titels natuurlijk bizar veel op elkaar. H1Z1 heeft een hoger spelerlimiet en gebruikt een iets andere manier van spawnen, maar verder is het principe hetzelfde; je wordt met een groot aantal andere spelers op een eiland gedropt, waar je moet zoeken naar wapens, uitrusting en andere handigheden. Met behulp van deze middelen moet je proberen om als allerlaatste over te blijven en zo te winnen.
Het gaat tussen deze twee titels eigenlijk meer om je persoonlijke smaak dan echt grote verschillen in de games. Als je het tof vindt om te kunnen bouwen tijdens een potje Battle Royale, ga dan voor Fortnite Battle Royale. Wil je een ietwat realistische game met auto's en toffe skins, ga dan voor H1Z1.
120760

Fortnite Battle Royale features vs PUBG

Daar is ie dan, de grote broer. PUBG is ongetwijfeld de grootste Battle Royale game van dit moment en wordt door gigantisch veel gamers gespeeld. Het is daarom ook niet raar dat gamers loyaal aan deze titel fel reageren als een game als Fortnite een Battle Royale modus uitbrengt die zowat identiek is aan PUBG.
Neem bijvoorbeeld het spawnen van de spelers. In Fortnite zit je met z'n allen in de zogenaamde Battle Bus, een bus hangend aan een soort luchtballon, waar je dan uit kan springen op een moment naar keuze. Na een stukje skydiven kun je je glider activeren, zodat je kunt sturen naar de plek waar je wil landen. In PUBG is dit eigenlijk exact hetzelfde, alleen maakt de Battle Bus plaats voor een vliegtuig, en zijn de gliders vervangen door parachutes.
Ook het design van de map is zowat identiek. In beide games kom je terecht op een eiland met een aantal grotere plaatsen waar meer loot te vinden is. Dit geeft spelers de keuze om naar een grotere plaats te gaan voor betere loot, of om naar een willekeurige plek op de map te gaan om zo weinig andere spelers tegen te komen.
120761

Grafische vormgeving

Enkele verschillen zijn er natuurlijk wel, zoals de cartoony art in Fortnite, in tegenstelling tot de realistische stijl van PUBG. Dat realistische wil PUBG overigens graag benadrukken, wat een soort van ARMA gevoel geeft aan deze game. Het draait allemaal om sneaky zijn, stil je vijanden uitschakelen en zo die chicken dinner te halen.
Hier moet Fortnite dan weer niks van hebben. De potjes zijn een stuk sneller, minder tactisch, en vooral veel minder serieus. Er heerst een relaxte sfeer, en is een stuk minder stressvol dan een potje PUBG.
Dit betekent overigens niet dat de Battle Royale modus van Fortnite niet spannend kan zijn. De standaard Battle Royale spanning zit ook bij deze titel goed erin en het gevoel dat je constant neergeschoten kan worden helpt hier ook aardig aan mee. Net zoals PUBG en H1Z1 kan deze game zenuwslopend zijn, maar dat hangt uiteraard sterk van de situatie af.
Wat vind jij? Kun je beter je spaarvarken lastig gaan vallen voor een game als H1Z1 of PUBG? Of vind je de gratis game Fortnite Battle Royale ook prima? Laat het ons weten in de comments!