Filmproducent Jason Blum: "Ik hoop een derde The Purge te maken"

Article
dinsdag, 22 juli 2014 om 10:34
xgn google image
The Purge: Anarchy draait bijna in de bioscoop en producent Jason Blum wacht met spanning af wat het publiek ervan vindt. Hij vertrouwde XGN in een interview alvast het een en ander toe over de nieuwe horrorthriller.
XGN: Je was producent van The Purge en ook nu van The Purge: Anarchy. Wat zorgde ervoor dat je je met deze franchise wilde inlaten?
Jason: Het hele idee dat we in Amerika een nogal unieke relatie hebben met vuurwapens vind ik geweldig. James (DeMonaco - scriptschrijver, red.) heeft daar kritiek opgeschreven die heel overtuigend is. Ons antwoord op guns zijn meer guns, ons antwoord op geweld is meer geweld. Als je maar op die weg verder blijft gaan, dan kom je op het punt waarop moord legaal wordt. Een spectaculair idee voor een film, maar uiteraard een afschuwelijk idee voor de maatschappij.
XGN: Wanneer kwamen jullie op het idee om een franchise van The Purge te maken?
Jason: Nadat de eerste film succesvol bleek, zijn we met een tweede begonnen. We wisten van te voren wel al dat The Purge in staat is om tot meerdere verhalen en films uit te groeien. Mijn wens is daarin absoluut uitgekomen toen we de tweede begonnen te maken. We hadden ideeën en zodra we merkten dat het concept werkte in de Verenigde Staten, zijn we gestart met de tweede.
XGN: Ja, nu moeten we het vragen: Komt er een derde?
Jason: Ai, ik hoop het! Misschien zou je me dat maandag nog eens moeten vragen, want dan worden de bezoekersaantallen van het openingsweekend in Amerika bekendgemaakt. Er zijn op dit moment nog geen nieuwe Purge-films op de planning.
Jason Blum

XGN: Wat is je favoriete scene in Anarchy?
Jason: Dat is absoluut die waarin de killing grounds voorkomen. Hier kopen rijke mensen het recht om mensen af te maken, maar dan in een beschermd gebied.
XGN: Wat is het grote verschil tussen deze en de vorige film?
Jason: De eerste draaide vooral om de inval in een huis, terwijl het in deze tweede buiten op straat gebeurt tijdens de zuiveringsnacht. Hoewel het beide lowbudget-films zijn, want dat is waar ik mijn bedrijf vooral op richt, is dit wel een franchise die wat meer Hollywood-grandeur heeft. Dit tweede deel was dan ook net even iets duurder om te maken. Nog steeds dezelfde schrijver en regisseur als de eerdere film, maar nu meer draaidagen en ruimte voor aanpassingen.

XGN: Welk gevoel hoop je de kijker te geven met The Purge: Anarchy?
Jason: Ik wil dat ze op het allerkleinste puntje van hun stoel gaan zitten, zodat ze net niet op de grond vallen.

XGN: Nu we het er toch over hebben, heb jij wel eens dat je je eigen films ziet en je wezenloos schrikt van een eng moment?
Jason: Ik zei altijd dat dat niet het geval was en dat klopte ook wel, maar daar moet ik nu toch van terugkomen. In The Purge: Anarchy bijvoorbeeld zit een stuk in de eerste tien minuten van de film, ik zal niet verklappen wat, maar zelfs op de premiere-avond die we hier maandag hadden, sprong ik uit mijn stoel van de schrik. Mijn vrouw zat naast me (en dat is iemand die veel schrikt tijdens een film) en was verbaasd dat ik na 24 keer die film te hebben gezien, nog op dat momentje de kriebels kreeg.
The Purge Anarchy
XGN: Zit er een diepere boodschap in de prent?
Jason: Ja absoluut, dat we moeten stilstaan dat het met de Amerikaanse wetten uit de hand begint te lopen.
XGN: Waarom zouden mensen naar Anarchy toe moeten gaan?
Jason: Deze film is heel entertaining. Hij houdt je geboeid en hij is net even breder dan alleen horror. Af en toe zitten er enge momenten in, maar ook een heleboel thriller. Hij is vooral heel spannend.
XGN: Het viel ons bij het scrollen door je IMDB-profiel op dat je ontzettend veel horror, thriller en suspense-films op je CV hebt staan. Wat trekt je zo aan in die genres?
Jason: Ik ben er dol op om bang te zijn. Halloween was mijn favoriete film in mijn jeugd. Hitchcock was een van mijn favoriete regisseurs. Ik deed allerlei verschillende films in het begin van mijn loopbaan, maar tijdens het maken van Paranormal Activity leerde ik veel over horror en is dat pas helemaal mijn favoriete genre geworden.
XGN: Je doet desondanks toch ook regelmatig nog een film uit een ander genre. Lawless uit 2012 is daar een goed voorbeeld van… Wil je je nu alleen nog op horror focussen of blijf je af en toe toch andere films maken?
Jason: Ja, Lawless is ook een beetje een vreemde eend in de bijt. We werkten daar met een veel groter budget. We hebben brengen Whiplash in oktober uit, die heeft Sundance Film Festival gewonnen en dat is echt heel wat anders. Volgend jaar verschijnt Jem and the Holograms.. Mijn focus ligt op low-budget films en dat zal ook zo blijven, maar ik blijf dus ook wel wat duurdere films maken. Griezelfilms zullen wel altijd de overhand houden.
XGN: Is het niet moeilijk om weer terug te gaan naar een kleiner budget als je net van een project komt waarin je veel meer te besteden had?
Jason: Nee, ik heb geen aspiraties om aan big budget films te werken. Je merkt het bijvoorbeeld bij de sequels van Paranormal Activity. Er komt meer geld bij kijken en je ziet jezelf daarbij steeds meer creatieve vrijheid opgeven. Wij hebben alle ruimte om nieuwe dingen uit te proberen, onbekende acteurs.
XGN: Ethan Hawke is geen onbekende acteur. Je werkt best regelmatig met A-listers, toch?
Jason: Ja, ik werk met veel bekende acteurs. Er komt binnenkort een film uit met Jennifer Lopez en ook nog een western met John Travolta en Ethan Hawke. We werken wel af en toe met grote namen, maar dat hoeven we niet te doen om onze financiering rond te krijgen. In Sinister bijvoorbeeld heb je inderdaad Ethan, maar zijn vrouw in die film (Juliet Rylance, red.) heeft daarvoor nog nooit eerder in een film gespeeld.
XGN: Je bent producent, wat betekent dat precies?
Jason: Dat verschilt heel erg per film. We hebben net een prent gedaan met Greg McLean (6 Miranda Drive, red), een zeer ervaren regisseur. We bespraken met hem het script en de casting, ik ben een keer op de set geweest en meer had hij me niet nodig.
Hij ging zijn eigen gang en wij komen er dan in een later stadium weer meer bij kijken als het om de marketing gaat. Maar Ouija bijvoorbeeld, dat in oktober verschijnt, dat was juist een project waaraan een hele jonge regisseur werkte en daar ben je dan wel elke dag aanwezig. Het hangt heel erg van de film af en van de regisseurs. We hebben zoveel films in productie, omdat we externe producenten zetten op alle films die we doen.
Ethan Hawke
XGN: Is het niet rot om dan de controle uit handen te geven over een filmproject?
Jason: Integendeel, binnen Blumhouse, ons productiehuis, werken we met een heel ander systeem. Het is meer een Europees systeem waarin we nooit werken met regisseurs die voor het eerst een film doen, maar wel met regisseurs die graag de totale creatieve controle willen hebben. Deze stuurlui eisen ook maar weinig salaris en ik vertel ze ook: “Ik kan je geen hit beloven, maar het wordt wel JOUW film.” Ik heb dan ook zelf helemaal geen wens om regisseur te worden of iets, ik houd van mijn baan. Het is mijn taak om artiesten een podium te geven om hun ding te doen.
XGN: Welke films hebben jou geïnspireerd om producent te worden?
Jason: Citizen Kane vond ik briljant, en Star Wars. Ik ben dol op de films met groteske evenementen: Spielberg-films bijvoorbeeld, zoals Close Encounters of the Third Kind. Hoe ouder ik werd, hoe meer ik zag en hoe meer ik verschillende genres leerde waarderen. Daarmee groeide ook steeds harder mijn enorme liefde voor film en de wens iets in de filmbiz te doen.
XGN: Je moeder was professor en je vader kunsthandelaar, ik kan me voorstellen dat ze niet zo zaten te wachten op een zoon die in de filmindustrie wilde werken…?
Jason: Ik denk dat mijn vader inderdaad graag had gezien dat ik kunsthandelaar was geworden. Maar ik ben echt een filmman. Ik weet niks over over kunstwerken, ik weet over films. Ik ga voortdurend naar films toe. Morgen ga ik naar Dawn of the Planet of the Apes en Sex Tape. Ik denk dat ik de helft van de films die uitkomen wel zie.
Paranormal Activity
XGN: Wat is de meest memorabele film die je hebt gemaakt?
Jason: Dat moet Paranormal Activity zijn geweest. Het was sowieso de langste qua ontwikkelperiode, namelijk drie en een half jaar. Die is me goed bijgebleven. Het feit dat mensen me voortdurend vertelden dat ik mijn tijd aan het verdoen was, maakt het een extra leuk project om aan terug te denken, want het was een enorm succes. Mijn meest succesvolle film tot nu toe.
XGN: Wat is de reden dat jullie Frank Grillo voor de hoofdrol hebben gekozen?
Jason: We stuurden hem het script en hij sprak zo intelligent over de rol dat James meteen zei: "Dit is onze man!" Frank is zo goed als ik dacht dat hij zou zijn, en eigenlijk zelfs beter. Ik ben heel blij met hem in die rol.
XGN: Liggen er nog projecten in het verschiet waarover je enthousiast bent?
Jason: Absoluut. De western met John Travolta en Ethan Hawke is iets waar ik enorm naar uitkijk. Ik ben verder heel nauw en intensief betrokken geweest bij Whiplash waar we het net al over hadden, dus ik ben heel nieuwsgierig hoe hij loopt in als hij in oktober verschijnt.
The Purge: Anarchy draait vanaf 24 juli in de bioscoop.

Populair Nieuws