'FIFA 17 The Journey bestaat dankzij DICE en BioWare' - Interview

Article
donderdag, 18 augustus 2016 om 20:45
xgn google image
Met FIFA 17 krijgt de ultrapopulaire voetbalfranchise van EA Sports zoals gewoonlijk een nieuwe uitgave. XGN.nl sprak op gamescom met Andrei Lazarescu, de baas van een van de twee EA-studio’s die aan de aankomende voetbalgame werken, over de nieuwe FIFA 17 The Journey modus.
De goedlachse Andrei Lazarescu staat aan het hoofd van EA Bucharest, de Roemeense studio die samen met de Canadese ontwikkelaar EA Vancouver aan FIFA 17 werkt. Sinds tien jaar werkt hij bij Electronic Arts, zijn eerste en tot nu toe enige baan. Hij heeft logischerwijs al een hoop voorbij zien komen als het om FIFA gaat. Toch is de grootste vernieuwing van de afgelopen tien jaar volgens Lazarescu de integratie van de Frostbite Engine.
De Frostbite Engine, een ‘gamefundering’ die voor Battlefield: Bad Company door het Zweedse DICE werd ontwikkeld, zal volgens Lazarescu van EA Bucharest ook de komende FIFA-edities een onmisbare rol blijven spelen in de footie.
Oorspronkelijk werd dit staaltje programmeerkunst dus gecreëerd om achter de schermen van een first-person shooter te fungeren, maar als we Lazarescu moeten geloven, is de engine binnen EA een soort open source-project geworden waar alle studio’s aan meebouwen.
FIFA 17 <a href=interview" class="img-responsive" src="https://cdn.xgn.nl/upload/201608/t/fifa-17-interview.jpg" />

FIFA 17 The Journey bestaat dankzij DICE en BioWare

Over FIFA 17 The Journey - de verhaalmodus binnen de game - die dankzij Frostbite bereikbaar voor EA Sports is geworden, wil Lazarescu bijna niets kwijt. Het aantal mogelijke eindes laat hij in het midden. Hij wil alleen melden dat de manier waarop je als hoofdpersoon Alex Hunter conversaties aangaat, effect zal hebben op hoe het voetbalverhaal voor de veelbelovende Premier League-speler gaat aflopen.
Al vroeg in het ontwikkelstadium van FIFA 17 The Journey is Lazarescu in zee gegaan met de afdeling in het Canadese Edmonton van ontwikkelaar BioWare. Die studio is sinds een aantal jaar deel van EA, en staat bekend als een van de belangrijkste RPG-makers ter wereld.
De dialogen in FIFA 17 zijn in de woorden van Lazarescu dan ook voor een aanzienlijk deel tot stand gekomen dankzij de expertise van BioWare op het gebied van verhalen vertellen in games. Onder meer Dragon Age heeft invloed gehad op het verhaal dat je straks in FIFA 17 The Journey tegenkomt.
Nog een pijler die FIFA 17 The Journey naar een hoger niveau moet tillen, is het consulteren van partijen die nóg dichterbij of zelfs ín de voetbalwereld verkeren. Zo heeft de schrijver Tom Watt, bekend van de biografie ‘Beckham: My Side’, actief meegeholpen aan The Journey. Ook spelers als James Rodriguez, Anthony Martial, Eden Hazard en Marco Reus hebben de game volgens de Roemeense producent Lazarescu al gespeeld en feedback gegeven.
96409

Nederland niet bij top voetballanden in FIFA 17

De beperking van FIFA 17 The Journey tot de Engelse voetbalcompetitie vinden niet alle FIFA-spelers even leuk. Velen zullen ook graag een verhaal willen beleven in divisies als de Spaanse Primera Division, de Italiaanse Serie A, de Duitse Bundesliga en natuurlijk de Nederlandse Eredivisie. ‘Onze’ voetbalcompetitie wordt al jaren niet meer als deel van de wereldtop beschouwd.
Ook op nationaal gebied stelt Nederland als voetballand teleur. Lazarescu was verbaasd dat het Nederlands elftal zich niet wist te kwalificeren voor het afgelopen EK in Frankrijk.
Nederlandse topspelers als Robben, Sneijder, Van Persie en Wijnaldum zitten natuurlijk prominent in de game, als deel van buitenlandse teams als Bayern München en Fenerbahçe. Maar Nederland speelt in FIFA 17 geen grote rol; de laatste keer dat een Nederlander de cover sierde van de voetbalgame was Edgar Davids op FIFA 2003.
Gelukkig voor onze nationale trots zal het missen van het EK deze zomer geen enorme impact hebben op de veelzeggende statistieken in FIFA 17. De cijfers worden elke week geüpdate vanuit een EA-team in Keulen zegt Lavarescu. Dus als de game op 29 september in de winkels ligt, zullen ‘we’ zeker nog minimaal drie sterren hebben. En ook na de release zullen de statistieken ververst worden.
Ook voor het aanpassen van uiterlijke details staat EA Bucharest in principe open, zegt Lavarescu als we hem wijzen op een recente tweet van Fenerbahçe-speler Gregory van der Wiel. Zijn tattoo zat namelijk niet helemaal goed verwerkt in de vorige FIFA.
96410

Vrouwenvoetbal en eSports worden belangrijker voor FIFA

De belangrijkste vernieuwing in FIFA 16 was vanzelfsprekend de toevoeging van het vrouwenvoetbal. De vrouwenteams wil Lazarescu jammer genoeg nog niet bekend maken, dus we weten nog niet of talenten als Anouk Hoogendijk en Vivianne Miedema binnenkort in-game tegen Carli Lloyd of Hope Solo kunnen voetballen.
Tot slot houdt EA Sports de ontwikkelingen goed in de gaten die momenteel spelen in de eSports-scene. Laatst beëindigde een Braziliaanse speler zijn profcarrière om als pro-FIFA-gamer aan de slag te gaan. Ondertussen zetten voetbalteams als Manchester United zelf ook teams op voor eSports.
Dat EA eSports in FIFA serieus neemt, bewijzen ze in ieder geval met een flinke zak geld. De twaalf maanden na de release van FIFA 17 heeft de uitgever 1,3 miljoen dollar aan prijzengeld gereserveerd voor verschillende voetbalcompetities.
FIFA 17 verschijnt op 29 september onder andere voor de PlayStation 4, Xbox One en PC.