Alle E3 feiten op een rijtje

  Vanaf 16 tot 18 juni staat de gamewereld eventjes helemaal in het teken van de E3 in Los Angeles. Het evenement is al een aantal jaren een groot succes. Maar wanneer begon de E3 eigenlijk? Deze vraag beantwoorden we, samen met andere vragen, in de E3 feiten special!

  De E3 vind dit jaar (zoals veel voorgaande jaren) weer in plaats in het Los Angeles Convention Center (LACC). De E3 werd echter niet elk jaar in het LACC gehouden, maar ook nog op één andere locatie. In deze E3 feiten special lees je waar dat was en wie bij de E3 aanwezig waren!

  E3 feiten en geschiedenis

  1. E3 staat voor Electronic Entertainment Expo. Je kunt dus wel raden waar de 3 voor staat!
  2. De eerste E3 vond plaats in 1995.
  3. Opmerkelijk is dat de eerste E3 ook in het LACC werd gehouden.
  4. Bij de eerste E3 waren 38.000 bezoekers aanwezig.
  5. In 2007 en 2008 werd de E3 in Santa Monica in Californië gehouden.
  6. Het jaar 2007 was meteen ook het jaar met de laagste opkomst: er waren 'maar' 10.000 bezoekers aanwezig.
  7. In 2013 kwamen er 48.200 bezoekers naar de E3, waarmee een nieuw record werd gevestigd.
  8. In 2014 werd ditzelfde record meteen verbroken, doordat er maar liefst 48.900 bezoekers werden binnengelaten.
  9. Op de E3 zijn meerdere bekende personen aanwezig geweest om te praten over (onder andere) games.
  10. In 2009 was Steven Spielberg aanwezig om over Xbox Project Natal te praten, wat later de Kinect werd.
  11. In hetzelfde jaar was James Cameron ook aanwezig om bij Ubisoft over Avatar te praten.
  12. Microsoft had de eer om, wederom in 2009, Olivia Harrison, Yoko Ono, Ringo Star en Paul McCartney uit te nodigen op het podium.
  13. Ook Eminem was toen aanwezig op E3: hij trad op tijdens de Activision DJ Hero party.
  14. Drake gaf in 2013 een speech ter ere van FIFA.

  Om deze lijst met historische E3 feiten af te sluiten, staat er op de volgende pagina een aantal plaatjes die inzicht geven in de releases.

  Procentuele E3 feiten

  Microsoft heeft in 2014 de meeste games uitgebracht, terwijl Sony volgens voorspellingen de meeste games in 2015 en de daaropvolgende jaren uit zal brengen. Nintendo bracht meer games in 2014 uit dan het bedrijf in 2015 zal doen, maar blijft tussen de andere bedrijven zitten.

  E3 feiten

  Tijdens hun presentaties in 2014 besteedden Microsoft en Nintendo gemiddeld de meeste minuten aan het laten zien van games, in verhouding tot de lengte van hun presentaties. Uiteindelijk liet Sony in totaal meer minuten aan games zien, maar dit bedrijf had dan ook een langere presentatie.

  E3 feiten

  Microsoft had vorig jaar maar liefst 39 games om te tonen en 75 procent van die onthullingen bestond uit het laten zien van gameplay. Dat is een hoog percentage in vergelijking met Sony, dat maar 60 procent aan gameplaybeelden toonde (en daarbij voor 38 procent aan overig materiaal). Sony had echter wel 42 games om te tonen. Nintendo had maar 12 games, maar had wel het hoogste percentage aan getoonde gameplay.

  E3 feiten

  Nintendo had met maar 12 games de minste games om te tonen, daartegenover had de Nintendo-hardware wel alleen exclusieve games. Vergeleken met Microsoft had Sony meer exclusieve titels, maar Nintendo spant duidelijk de kroon.

  E3 feiten

  Opvallend is dat er ontzettend veel shooters worden gemaakt voor de platformen. Sony heeft de meeste shooters te bieden: 50 procent van 42 games (21 shooters, dus!). Microsoft blijft niet ver achter met 44 procent, maar biedt dus wel gevarieerdere games. Nintendo richt zich duidelijk niet op de shooters, want dit bedrijf had maar 17 procent aan shooters te bieden.

  Op de volgende pagina lees je meer E3 feiten over de E3 2014.

  E3 feiten 2014

  1. De kabels die gebruikt werden om verbindingen te kunnen maken tijdens de E3 2014, waren in totaal net zo lang als de afstand tussen Los Angeles en Salt Lake City, New York en Chicago of Denver en Dallas. Om het in Europese termen duidelijk te maken: de afstand tussen Madrid en Parijs.
  2. Alle kabels samen wogen dan ook meer dan twee ton.
  3. De E3 had meer dan 35.000 videoschermen staan, met meer dan 6.000 meubels.
  4. De bezoekersgebieden en meeting rooms op de E3 waren ongeveer net zo groot als acht American footballvelden of 34 Olympische zwembaden.
  5. De bandbreedte die gebruikt wordt voor drie E3 dagen ligt hoger dan de bandbreedte die een gemiddelde Amerikaanse stad in één jaar gebruikt.
  6. Om de E3 op te zetten, lopen er meer dan 3.000 mensen rond om alles klaar te maken. Daarbij zijn er minimaal 45 netwerkingenieurs aanwezig, die in de drie weken voorafgaand aan het evenement werken aan de volledige internetinstallatie.
  7. Als alle internetdata op de E3 uitgeprint zou worden op A4 bladen, dan zou die papierstapel stapel hoger zijn dan het Empire State Building.
  8. Er wordt meer dan 88 kilometer aan glasvezelkabel gebruikt op de E3. Dat is net zo lang als de afstand tussen Breda en Amsterdam.
  9. De LACC elektriciens gebruiken meer dan 16 kilometer aan touwen en 8 kilometer aan duct-tape om kabels aan de grond te bevestigen.
  10. Naast touwen en duct-tape wordt er ook nog gebruik gemaakt van 8 kilometer aan tapijt, om kabels weg te werken.
  11. Op de E3 hing in 2014 van alles in de lucht, zoals decoraties en lampen in alle soorten en maten. Bij elkaar hadden deze voorwerpen een gewicht dat gelijkstond aan 26 Afrikaanse olifanten, 54 SUV’s of meer dan zeven F-18 straaljagers.

  Met een aantal opmerkelijke persconferenties in de planning kunnen we zeker zijn van spectaculaire momenten en nieuwe E3 feiten. Wie weet komt er een nieuw bezoekersrecord of worden er nog meer kabels gebruikt om de verbinding te stabiliseren. Wat vonden jullie het opmerkelijkste of meest verrassende feit uit de E3 feiten special?

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.