Dutch College League sfeerverslag - eSports in Nederland

Article
woensdag, 09 maart 2016 om 16:26
xgn google image
Nederland is een nieuw eSports evenement rijker. Dutch College League is de naam van het kampioenschap waarbij studentenverenigingen het tegen elkaar opnemen. Hoe de Dutch College League weet op te vallen lees je in ons Dutch College League sfeerverslag.
Nederland heeft er een nieuwe eSports evenement bij gekregen, het Dutch College League. Dit wekelijkse evenement zal zich focussen op 'professionele' competitieve wedstrijden rond de populaire MOBA League of Legends. Tot en met 14 juni zullen studententeams tegen elkaar strijden om de felbegeerde finale te bereiken met een kans zich overwinnaars te noemen van dit grootse initiatief.

Competitief op niveau

"Als we iets doen, dan doen we het goed" aldus Jeroen den Hartog, medeoprichter van Dutch College League. Dat het goed wordt gedaan, is een understatement. Een hartelijk ontvangst in de VUE bioscoop van het redelijk centraal gelegen Hilversum toonde ons gelijk dat dit niet een huis-tuin-keuken tournament gaat worden.
Het kampioenschap wordt gehouden onder verschillende studententeams die gevormd zijn in Delft, Tilburg, Nijmegen en Eindhoven. Deze spelers hebben allemaal een gezamenlijke passie, het spelen van League om het hoogste niveau te bereiken. Daarmee gezegd is het niveau van de spelers al van een aanzienlijk niveau. Het was te zien dat veel van deze spelers thuishoren in de competitieve tak van League, waarbij lagere ranken makkelijk kunnen meekomen met de hogere niveau spelers.
Dutch College League hartelijk welkom

Zaal, publiek en spelers vormen een team

Het kampioenschap wordt gehouden in een unieke bioscoopzaal. Zo stelt Jeroen dat deze zaal bijdraagt aan de ultieme League-ervaring door middel van het speciale Dolby Atmos systeem waarbij geluid meebeweegt in de zaal: "Het speciale Dolby Atmos Sound zorgt ervoor dat je een roundhouse kick op je af voelt komen"
Dutch College League wordt officieel ondersteund door Riot Games zelf, de ontwikkelaar van League of Legends. Zo mag het DCL gebruik maken van de officiële servers tijdens het streamen waardoor er geen vertraging in de beelden plaatsvindt. En dat dit zijn vruchten afwerpt valt goed te zien aangezien het publiek bij elke mooie actie unaniem klapt of juicht.
De wedstrijden zullen spannend zijn, waarbij ieder team zijn eigen fanbase heeft meegenomen om hun aan te moedigen. Spelen op professioneel niveau waarbij er goed gespresteerd moet worden is ook niet niks, maar de spelers blijven er volledig rustig onder. Zo zei William Gadiot, speler bij DSEA Blue, na het spelen van de eerste wedstrijd:
Dutch College League voorbereidingen

League of Legends is net voetbal

Maar hoe zijn ze er bijgekomen om een nieuwe Nederlands eSports kampioenschap op te zetten? Volgens DCL medeoprichter Kevin Loos, verantwoordelijke voor de marketing van het evenement, komt dit niet geheel uit de lucht vallen.
Kevin zag hier een mooie kans in om eSports evenementen toegankelijker te maken voor het 'gewone publiek'. Zo stelt hij dat eSports een weg opent voor mainstream merken om in te spelen op deze ontwikkelingen. Het overgrote kijkerspubliek valt namelijk onder de meest belangrijke doelgroep van veel merken.
En daarmee is Dutch College League nog meer een opvallende vis in de vijver. Zo heeft het al een aantal grote sponsoren, een groot bereik op streamingsdiensten, en is alles op zo'n een professioneel niveau geregeld dat het net lijkt alsof je naar het echte internationale League of Legends kampioenschap (LCS) zit te kijken.

Professionaliteit ten top

Voor de eerste match, tussen de wedstrijden, werd het evenement gepresenteerd waarbij steeds uitleg kwam van wat de bedoeling van de officiële kampioenschapswedstrijden en wie er tegen elkaar streden. De competitie was al een aantal weken bezig, maar dit was de grote kick-off waarbij er gericht werd op het neerzetten van een professionele organisatie.
Tijdens de wedstrijden zelf werd er live commentaar geleverd door twee shoutcasters, die alle aspecten van de wedstrijden op een luchtige manier bespraken. Hiernaast werd dit gedaan op een manier waarop zelfs mensen het konden volgen die nog nooit iets met de game te maken hebben gehad, waardoor het voor iedereen een leuke ervaring was.
Na elke match wordt er een nabeschouwing gedaan door professioneel gamer Koen "Koenzz" Schobbers, waarvoor een speciale analistentafel was ingericht. Aan deze tafel werden diepe analyses doorgevoerd met behulp van bijvoorbeeld een speler uit het winnende team, á la RTL Late Night-stijl.
Dutch College League shoutcasters
De wedstrijden zelf waren spannend, intensief, maar ook vermakelijk. Zowel het publiek als de spelers konden hun draai vinden in de Dutch College League. Ondanks een paar kleine technische problemen, die snel verholpen werden, waren zowel de bezoekers, de gamers als ook de organisatie zeer enthousiast.
Dutch College League zal lopen tot 14 juni, waarop de ontknoping van dit, vooralsnog, eerste seizoen zal plaatsvinden. Elke dinsdag zullen de uitzendingen vanaf 12.30 plaatsvinden waarbij je zowel de bioscoop kan bezoeken, als de online streams van YouTube Live en Twitch gevolgd kunnen worden. Ook zullen de wedstrijden te volgen zijn via Fox Sports, waardoor ook televisiekijkers met het kampioenschap in aanraking komen.

Dutch College League toegankelijk voor alle studenten

Wij vonden het een zeer geslaagde aftrap van Dutch College League en zijn benieuwd naar de ontwikkelingen van de studenten competitie. Dutch College League is een eSports tournament om in de gaten te houden, want dit zal Nederland op het gebied van League of Legends wel eens op de kaart kunnen zetten.
Ook jij maakt kans om mee te kunnen doen aan het kampioenschap, door samen met jouw studiegenoten je op te geven voor de speciale online competitie genaamd Talent League. Voor de specifieke voorwaarden en procedures verwijzen we je door naar de officiële site.