Niet elke film kan een succes als Dune Part 2 of Inside Out 2 zijn. Daar zijn deze flops op een pijnlijke manier achter gekomen in 2024.
Harold and the Purple Crayon
Als je in Hollywood goed wil scoren, dan is het meestal een verstandig idee om een film te maken voor kinderen. Vaak heb je met een bezoeker er al meteen twee te pakken, want als een kind een film wil zien, gaat een ouder normaal al mee. En met een beetje mazzel ook nog een paar vriendjes of vriendinnetjes. Het is ook een reden waarom er vrijwel altijd meerdere kinderfilms in de bioscoop draaien.
Maar een film voor een jong publiek is niet meteen een garantie voor succes. Harold and the Purple Crayon heeft bijvoorbeeld naar verluidt een verlies gedraaid van 57 miljoen dollar. Voor de productie alleen al is 40 miljoen dollar uitgetrokken en in de box office wist de film maar 22,7 miljoen dollar binnen te slepen.
Zelfs de combinatie van een verhaal dat gebaseerd is op een kinderboek en een bekende naam in de hoofdrol (Zachary Levi, bekend van Shazam en Chuck) was niet genoeg om het publiek naar de bioscoop te krijgen.
The Crow
Dat The Crow geen succes zou worden, was eigenlijk al duidelijk ver voor release. Toen de reboot werd aangekondigd, was er al meteen flink wat kritiek. In de franchise zijn eerder al vier
films verschenen, maar om het origineel opnieuw te maken wordt gezien als heiligschennis door de fans. The Crow uit 1994 is namelijk onlosmakelijk verbonden aan hoofdrolspeler Brandon Lee, die overleed op de set door een tragisch ongeluk.
Fans van de cult hit hebben de reboot van The Crow overduidelijk naast zich laten liggen. Het hielp ook niet mee dat de film werd gezien als een simpele cash grab. Het doet niks origineels of rechtvaardigt een reboot van het origineel.
Uiteindelijk werd er maar 12,7 miljoen dollar opgehaald in de bioscoop, met een productiebudget van 50 miljoen dollar. Alex Proyas, de regisseur van de originele The Crow, was in ieder geval
erg blij dat de reboot een flop is geworden.
Furiosa: A Mad Max Saga
Het leek een duidelijk recept voor succes. Toen
Mad Max: Fury Road verscheen in 2015 werd de film door velen geprezen, niet alleen dankzij de constante actie en adrenaline-opwekkende muziek, maar ook door het acteerwerk en het verhaal. Fans wilden dolgraag meer zien van het verhaal van Furiosa, die in
Mad Max werd gespeeld door Charlize Theron.
George Miller had eerder eigenlijk al plannen om een film te maken over Furiosa en na het succes van Fury Road zette hij dat plan door. Het project liep alleen jaren vertraging op door een slepende rechtszaak tussen Miller en Warner Bros. Daardoor heeft het negen jaar geduurd voordat de prequel eindelijk op het witte doek verscheen.
Misschien is dat de oorzaak geweest dat
Furiosa: A Mad Max Saga toch geen succes is geworden, ondanks het ijzersterke acteerwerk van Anya-Taylor Joy. En ‘geen succes’ is nogal een understatement, want naar verluidt had de film een opbrengst van 350 miljoen nodig om winst te maken. Dat is uiteindelijk maar 172,8 miljoen dollar geworden.
Fly to the Moon
Met alle grote namen in Hollywood tegenwoordig - mede ook door alle nieuwe sterren die opduiken dankzij series - heb je meer nodig dan alleen star power om mensen naar de bioscoop te trekken. Zelfs als je film wordt geleid door Channing Tatum en Scarlett Johansson.
In de romantische komedie Fly Me to the Moon spelen zij respectievelijk Cole Davis (de Launch Director van NASA) en Kelly Jones (een marketing specialist) tijdens de Apollo 11-missie - de missie waarmee de eerste man op de maan werd gezet. In het geval dat de missie zou mislukken, moesten Davis en Jones een neppe maanlanding filmen, om geen reputatieschade op te lopen.
De maanlanding is uiteindelijk gelukt, maar de film is uitgelopen op een grote flop. Van het productiebudget van 100 miljoen dollar is uiteindelijk maar 41,9 miljoen dollar goedgemaakt in de bioscoop en naar verluidt is er ook nog eens 100 miljoen dollar extra ingezet voor promotie.
Borderlands
Na jaren en jaren van beschamend slechte producties, worden gamefilms en -series eindelijk met wat respect behandeld. Projecten als The Last of Us, Arcane, Fallout en The Super Mario Bros. Movie hebben bewezen dat je echt wel een goede film of serie kan maken van een game.
Borderlands heeft er alleen voor gezorgd dat die reputatie weer een klap heeft opgelopen. De meest recente gameverfilming is namelijk in vrijwel elk opzicht een grote flop te noemen. Op
Rotten Tomatoes heeft de Borderlands film maar een 10 procent rating en ook het publiek kan niet van de film genieten. Zelfs de meest trouwe Borderlands-fans zagen niks in de film.
Ondertussen is er wel veel geld gepompt in het project. Met onder andere Cate Blanchett, Kevin Hart en Jack Black heeft Borderlands een cast vol grote namen. Uiteindelijk heeft het in de box office maar gezorgd voor een opbrengst van 30,9 miljoen dollar. Naar schatting heeft het project daardoor een verlies geleden van maar liefst 198 miljoen dollar. Yikes!