Het is september en dus is de
iPhone 16 officieel uit de doeken gedaan. Dit jaar staan er weer vier modellen voor je klaar, maar wat zijn nu de grote verschillen met vorig jaar? Alles wat je over de
iPhone 16 modellen moet weten, leggen we je haarfijn uit.
Net als vorig jaar komen er vier modellen op de markt, stuk voor stuk met andere specificaties. Toch zijn er wat universele features en verbeteringen, al zijn ook die weer onder te verdelen bij de iPhone 16-modellen en de iPhone 16 Pro-modellen. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over de iPhone 16 en zijn grotere broertje: de iPhone 16 Plus.
Nieuwe iPhone 16 features
De iPhone 16 modellen maken standaard gebruik van de nieuwe A18 chipset en neemt een aantal features over die vorig jaar bij de iPhone 15 Pro-lijn geïntroduceerd werden. Zo wordt de slider voor stille modus vervangen door de actieknop. Deze is programmeerbaar en kan op dezelfde manier gebruikt worden als de stille modus-slider, maar kun je ook programmeren om bijvoorbeeld je zaklamp aan te zetten of een andere functie die je binnen handbereik wil hebben.
Verder wordt een nieuwe cameraregelaar toegevoegd. Deze zit aan de rechterkant van de
smartphone, een stukje onder de aan/uitknop. Deze knop zit vol met opties om je camera te besturen, waaronder inzoomen en het aanpassen van hoeveel lichtval de camera krijgt.
Over de camera gesproken, die heeft weer een positiewisseling doorgemaakt. Net als bij de iPhone X, 11 en 12 zitten de lenzen nu weer onder elkaar. Voor de iPhone 13, 14 en 15 werden deze juist diagonaal van elkaar geplaatst. De reden hiervoor is de toevoeging voor spatial video capture. Ook kan de camera nu Ultra Wide macrofoto’s maken en bestaat deze uit een 48MP Fusion camera met een 2x Telephoto-lens.
Apple Intelligence is de laatste grote toevoeging aan de iPhone 16 line-up, al komt deze niet gelijktijdig met de telefoon uit. Waar de iPhone 16 vanaf 20 september uit is, komen de AI-features pas in oktober uit. Daarbij gaat het onder andere om een door ChatGPT-aangedreven Siri, schrijfassistent-opties en het genereren van afbeeldingen. Gebruikers in de EU kunnen hier (vooralsnog) alleen geen gebruik van maken.
Hetzelfde, maar beter?
Ook heeft de iPhone 16 een aantal verbeterpunten met betrekking tot features die vorig jaar toegevoegd werden. Zo keren USB-C en het dynamische eiland terug voor de normale lijn, maar heeft
Apple de limiet voor het opladen op USB-C verhoogd. De iPhone 16 kan namelijk 45W opladen via de kabel, terwijl draadloos via MagSafe laden nu tot 25W gaat.
Verder stelt Apple dat de telefoon ook een betere batterijduur moet krijgen, maar hoe groot de accu van de iPhone 16 is wil het bedrijf nog niet verklappen. Een '
big boost in battery life' zijn de woorden die Apple koos, waarmee in ieder geval veel beloofd wordt. Die batterij is uiteraard nog een stukje groter.
Wel krijgt de gehele iPhone 16 line-up flink wat kleur. In totaal zijn er zes varianten om uit te kiezen, die zowel voor iPhone 16 als 16 Plus beschikbaar zijn. Het gaat om ultramarijn, blauwgroen, roze, wit en zwart.
Kosten
Natuurlijk hoort er ook een prijskaartje bij die nieuwe iPhone 16 line-up. 969 euro is hoeveel je kwijt bent voor de normale editie van de iPhone 16. Daarmee heb je een telefoon met een 6,1-inch display en 128GB opslag. Voor twee keer zoveel opslag betaal je 1099 euro, terwijl de 512GB-versie 1349 euro kost.
Natuurlijk kun je ook kiezen voor de iPhone 16 Plus met 128GB opslag. Deze heeft een 6,7-inch display en ook de batterij is dan ook nog een stukje groter. Deze kost je minimaal 1119 euro, al schiet dat prijskaartje omhoog naar 1249 euro als je 256GB opslag wil of zelfs naar 1499 euro voor 512GB opslag.