Veel
LEGO-sets lijken sprekend op wat ze nabootsen. Maar niet elk detail kan helemaal vastgelegd worden.
Geluid maken is bijvoorbeeld meestal geen optie, maar in deze sets dan weer wel.
Meestal is de gelijkenis met het voorbeeld het belangrijkste onderdeel van een LEGO-set, ver boven andere functies. Een LEGO Star Wars-helm is bijvoorbeeld niet groot genoeg om op je hoofd te zetten, een
LEGO F1-wagen maakt weinig kans in Zandvoort en een LEGO huis van hoogstens een paar honderd euro is geen oplossing voor de woningcrisis.
Toch zijn er een paar sets die net een stapje verder gaan,
bijvoorbeeld met een motortje. Maar ook geluid is af en toe een feature van LEGO-sets. Momenteel kun je een
sound brick vinden in de volgende sets.
Pratende Sorteerhoed
Harry Potter heeft heel wat opmerkelijke personages en de Sorteerhoed staat wat dat betreft hoog op de lijst. Een hoed die je gedachten leest en in je oor fluistert? Wij zouden hem niet voor ons plezier dragen. Ook opvallend is natuurlijk dat hij één avond per jaar werkt en de rest van de tijd zit te chillen in het kantoor van het schoolhoofd.
Hoe het ook zij, de Zweinstein-ervaring is niet compleet zonder sorteerhoed, dus er is vanzelfsprekend ook een LEGO-set van de hoed. De stem van de hoed is natuurlijk zijn belangrijkste functie, dus heeft LEGO besloten om voor deze set een sound brick te maken, met daarop wel 31 verschillende zinnetjes. De set heeft dus heel wat meer te zeggen dan de namen van de vier afdelingen.
Retro Radio
Als je tegenwoordig naar wat muziek wil luisteren, gebruik je waarschijnlijk een telefoon of je PC. Dat is handig, maar op een bepaalde manier niet zo sfeervol als toen je er nog een speciaal apparaat voor nodig had. Die sfeer kun je een beetje terughalen met de Retro Radio van LEGO.
Die ziet er niet alleen uit als een oude draagbare radio, maar klinkt ook zo. Want ook in deze set is een sound brick verwerkt. Die heeft iets minder geluiden te bieden dan de sorteerhoed, maar het zijn wel toepasselijke geluiden. Door aan de knoppen van de radio te draaien kun je muziek, ruis, jingles en meer horen. Als dat gaat vervelen, kun je ook nog je telefoon in de set stoppen om je eigen playlists uit de radio te doen klinken.
Er zijn misschien nog meer sets waarvan je verwacht dat een
sound brick een logische keuze zou zijn. Wat dacht je bijvoorbeeld van de
vleugelpiano en de
Fender Stratocaster? Maar nee, in deze sets is een steentje met geluid nergens te bekennen. Het zal ook wel geen goedkoop element zijn, dus er moet een afweging gemaakt worden of het echt iets toevoegt aan de set.