Devil May Cry Recap - Hoe de duivel aan het huilen raakte

  Devil May Cry is een serie die al een tijd loopt en menig fan kent. De verhalen over Dante kennen we allemaal wel van Capcoms games en anders wel van de animatieserie. Nu komt DMC: Devil May Cry met een definitieve versie en wij vinden het daarom ook hoog tijd om jullie op de hoogte te brengen van wat er allemaal is gebeurd.

  De verhalen in Devil May Cry games voeren voor sommigen niet de boventoon, maar juist de spectaculaire gevechten en de actie die de games kennen. Toch is het verhaal absoluut interessant om te weten en gaat het veel dieper dan je zou denken.

  In deze special zetten we het verhaal van Devil May Cry voor je op een rijtje, in chronologische volgorde. De Capcom games worden dus een beetje door elkaar gegooid hier.

  Eigenlijk beginnen de verhalen van Devil May Cry met de daden van Sparda (The Dark Knight). Hij is een demon en tevens de sterkste zwaardvechter in de demonenwereld. Hij zag de slechte plannen van de Duistere keizer, nam het op voor de mensheid en keerde zich tegen zijn broeders.

  De oorsprong van de zonen van Sparda

  Eigenhandig doodde hij legioenen aan demonen, versloeg de duistere keizer Mundus en sloot hem op in een marmeren kubus. Hierop trokken zijn legers zich terug en kon Sparda maatregelen treffen om de mensheid te redden.

  De eerste maatregel die Sparda nam was zijn demonische kracht overbrengen op zijn zwaard om de deuren te verzegelen naar de demonenwereld. Hierdoor verzwakte hij wel flink. Als tweede maatregel sloot hij poortwachters (Cerberus, Agni en Rudra, Nevan, Beowulf en Leviathan) op in hun eigen toren en verzegelde deze.

  Vervolgens sloot hij nog enkele paden af naar de demonenwereld, maar daarna is er heel lang niets van Sparda vernomen. Tot de 20e eeuw, waar hij opdook en verliefd werd op Eva. Het stel kreeg twee zoons, Dante en Vergil.

  Deze heren zijn het product van een mens en een demoon en hebben dus demonische krachten. Beiden zijn geboren met deze krachten, alsook wit haar en blauwe ogen. Ze worden in het verhaal van Devil May Cry ook regelmatig aangesproken als Son of Sparda.

  Op een van hun verjaardagen kregen beide broers, die toen al heel anders waren, ieder de helft van het perfecte amulet. Dit amulet heeft de kracht om, indien compleet, de poorten naar de demonenwereld te openen. Uiteindelijk stierf hun moeder, Eva, aan een aanval van demonen van Mundus.

  Daarmee scheidden de wegen van de broers ook. Vergil ging op zoek naar meer kracht van Sparda, aangezien hij geloofde dat zijn moeder uit pure zwakheid gestorven was. Dante had vanaf dat moment een pesthekel aan demonen en wijdde zijn leven eraan om ze uit te roeien. Hij maakte er zelfs zijn beroep van.

  Devil May Cry 3 – het begin van de ellende (voor de demonen dan)

  Dante heeft er dus zijn werk van gemaakt om op demonen te jagen. Hij is ook een winkel gestart en daar begint Devil May Cry 3. Een mysterieuze man komt binnen en geeft Dante bericht van zijn broer Vergil. De man in kwestie blijkt later Arkham te zijn, iemand die niet zo lief is.

  Terwijl Arkham Dante het bericht geeft komt er een gigantische toren uit de grond in de stad. Een uitdaging van Vergil gokt Dante en hij gaat richting de toren. Dante vecht zich een weg naar boven en wordt aldaar verslagen door zijn broer, die vervolgens weg gaat. Dante lijkt dood, maar is dit natuurlijk niet.

  Eenmaal bijgekomen gaat Dante achter zijn broer aan en de twee raken wederom in gevecht. Uiteindelijk blijkt dat Dante, Vergil en Lady (die het gevecht tussen de broers onderbrak) gebruikt zijn door Arkham. Hij wilde namelijk gewoon de toren heractiveren om Spardas zwaard te jatten.

  Arkham verslaat de twee broers en Lady en gaat de demonenwereld in op zoek naar het zwaard. Dit zwaard wil hij gebruiken om de poorten naar de demonenwereld weer te openen en dan als heerser over deze wereld op te staan.

  Natuurlijk steekt Dante daar een stokje voor met behulp van zijn broer Vergil. Lady is intussen buiten de toren. Uiteindelijk is Arkham verslagen, maar dan komt de rivaliteit tussen de broers weer naar boven.

  De twee knokken er weer op los met uiteindelijk het gevolg dat Dante wint, Vergil dieper de demonenwereld in gaat en Dante terugkeert naar de mensenwereld denkend dat hij zijn broer voor altijd kwijt is.

  Eenmaal in de mensenwereld gekomen komt Dante Lady tegemoet lopen. Zij biedt hem dan een schouder vanwege het verlies van zijn broer en zegt de iconische woorden “Devil May Cry”.

  Devil May Cry – Terugkeer van de verloren broer

  Dante besluit om deze woorden te gebruiken als naam voor zijn winkel. Enige tijd later wordt Dante in de winkel aangevallen door Trish, die dan nog redelijk onbekend is voor het verhaal. Trish vertelt hem achteraf dat dit slechts een test was om te zien of hij de zoon van Sparda is.

  Alleen de zoon van Sparda kan namelijk de aankomende terugkeer van Mundus (de duistere keizer) stoppen. En aangezien dit een demoon is en ook nog eens eentje die een directe link met Dante’s vader had, gaat Dante op pad. Hij vertrek richting Mallet Island waar Mundus zijn terugkeer zou maken volgens Trish.

  Aldaar wordt Dante aangevallen door een nieuwe vijand, Nelo Angelo, die hem uiteindelijk ook verslaat. En dat terwijl Dante in de tussentijd een stuk sterker is geworden. Zodra Nelo Angelo het medaillon van Dante ziet, gaat hij er echter vandoor. Dante gaat dus ongeschonden verder met zijn missie.

  Onderweg verslaat Dante horde na horde aan demonisch addergebroed en maakt een aantal generaals van Mundus een kopje kleiner. Het is hierna dat Dante weer (voor de vierde keer intussen) in aanraking komt met de mysterieuze Nelo Angelo, die het duidelijk op hem gemunt heeft.

  Na een spectaculair gevecht waarbij, Nelo aan het korte eind trekt, blijkt dat Nelo niemand anders is dan Vergil. Die was eerder na een gevecht met Dante dieper de demonenwereld in gegaan, maar daar gevangen genomen door Mundus zelf. Nu is hij gestorven als duistere ridder en is er niets anders over dan zijn helft van het perfecte amulet.

  Dat doet voor Dante de deur dicht. Hij moest Mundus al hebben in verband met zijn missie en omdat hij demonen verafschuwt, maar nu is het helemaal persoonlijk. Mundus heeft zijn broer gebruikt om hem te grazen te nemen.

  Tijdens het gevecht met Mundus merkt Dante dat hij niet sterk genoeg is, maar hij leert de krachten van Sparde wel begrijpen. Trish helpt hem tijdens het gevecht tegen de demonische keizer, maar is daardoor zelf bijna zelf uitgeschakeld.

  Ter nauwer nood ontsnapt het stel na Mundus verslagen te hebben van het eiland, dat onherroepelijk in elkaar stort nadat Mundus het loodje legt. Eenmaal terug bij de winkel gekomen besluiten Dante en Trish samen te gaan werken in de winkel.

  Een gat in het verhaal gevuld door een animé

  Het volgende chronologische deel in de gameserie is Devil May Cry 4. Er is alleen een gat in het verhaal ontstaan, dat opgevuld is door een animé serie. In de serie zien we dat Dante ingehuurd wordt als bodyguard voor een jong meisje genaamd Patty.

  Dante beschermt haar, maar de meeste tijd moet hij een beetje achter haar aan hobbelen en vreemde klusjes voor haar doen. In de tussentijd vrolijkt Patty zijn winkel op met allerlei frutsels. Dante vindt dit helemaal niks natuurlijk, maar Patty raakt intussen flink gehecht aan de demonenjager.

  Dan komt Lady binnenlopen, die Dante inhuurt om een demon op te jagen. Dante kan geen nee zeggen op dit verzoek, aangezien Lady nog iets tegoed heeft.

  Dan wordt duidelijk waarom Dante op Patty moest passen. Haar moeder is namelijk een krachtige demoon die een duistere heerser opgesloten heeft. De demon die uiteindelijk de slechterik is in de serie is Sid, maar die delft al snel het onderspit als hij Dante tegenkomt. Als Sid eenmaal dood is, is de missie afgerond en keert het duo Lady en Dante terug in de winkel.

  Uiteindelijk komt Trish ook bij het gezelschap en dan blijkt dat ze alle drie als zijnde solo demonenjagers ingehuurd worden voor dezelfde klus. Ze sluiten een weddenschap af en gaan ieder hun eigen weg.

  Devil May Cry 4 – De orde van het zwaard

  Dan gaat het verhaal van Devil May Cry over naar een nieuwe protagonist, Nero. Devil May Cry 4 volgt deze jongeman, die evenals Dante en Vergil witte lokken en blauw haar heeft. Hij is op zoek naar Dante, aangezien die de leider van de Orde van het Zwaard heeft vermoord.

  Nero heeft hierbij Dante ook aangevallen en toen zijn er krachten in Nero ontwaakt die hij niet voor mogelijk gehouden had. Nero blijkt namelijk ook bloed van Sparda, de vader van Dante en Vergil, in zich te hebben.

  Tijdens zijn avontuur komt Nero erachter dat de Orde van het Zwaard juist verantwoordelijk is voor de verschijning van de demonen in de stad en dat de nieuwe leider Sanctus duistere plannen heeft.

  Dit laatste ontdekt hij doordat Sanctus zijn vriendin als lokaas gebruikt om Nero te grazen te nemen. Waar Sanctus alleen niet aan gedacht heeft is dat Nero ineens gered zou worden door Dante. Dante sloopt de, door Sanctus opgeroepen, demon en geeft Nero als klap op de vuurpijl nog het zwaard Yamato in handen om Sanctus een pak rammel te geven.

  Dit is het zwaard wat Vergil eigenlijk bezat, maar die is dood. Nero maakt achtereenvolgens Sanctus zelf af en na alles wat het duo heeft doorstaan samen worden ze vrienden en besluit Dante dat Nero het zwaard Yamato mag houden.

  Devil May Cry 2 – Zelf de demonenwereld in

  En dan zijn we aangekomen bij het laatste deel in deze verhaallijn. In Devil May Cry 2 beginnen we met Dante die een bekende van hem, Lucia, tegenkomt in een museum. Deze bekende nodigt hem uit om naar het eiland Dumary te komen, waar hij Matier ontmoet.

  Matier is de moeder van de bekende en vraagt Dante om een demonische zakenman aan te pakken. Deze man, Arius, is namelijk van plan om de Devil Lord Argosax op te roepen met behulp van een collectie artefacten, de Arcana.

  Dante twijfelt, maar besluit op basis van het opgooien van een muntje dat hij toch gaat helpen. Achteraf blijkt dat Lucia zelf ook een creatie van Arius is, maar zij is niet kwaadaardig. Sterker nog, zij geeft Dante een van de artefacten, zodat Arius zijn duistere plan niet zomaar kan voltooien.

  Dan wordt Lucia gevangen genomen door Arius, waardoor Dante gedwongen is om het artefact tegen haar te ruilen. Had hij dat maar niet gedaan, want nu is Arius in staat om de poort naar de demonenwereld te openen. En natuurlijk gebeurt dat ook.

  Dante gaat daarop de demonenwereld ook in, maar terwijl hij weg is keert Arius weer terug. Het komt dus op Lucia aan om hem te verslaan. Arius heeft de Argosax al voor een deel opgeroepen en Dante gaat in de demonenwereld het gevecht met deze creatuur aan.

  Het vervelende voor Dante is dat de poort tijdens het gevecht achter Dante sluit en hij kan de demonenwereld dus niet meer uit. Op zijn motor trekt hij dieper deze wereld in, terwijl Lucia zich in de mensenwereld ernstige zorgen maakt om hem. Matier stelt haar echter gerust met de melding dat Sparda ook uit de duistere wereld kon ontsnappen.

  Voordat Dante de demonenwereld in ging had hij Lucia de munt gegeven waarmee hij besloot te helpen. Lucia heeft de munt nog en besluit, eenmaal bij de winkel van Dante aangekomen, deze nader te inspecteren. De munt heeft twee koppen, wat betekent dat Dante toch wel geholpen had. Op dat moment klinkt buiten het geluid van een motor…

  DMC: Devil May Cry - Een reboot die de duivel opnieuw laat huilen

  Nu klinkt het einde van Devil May Cry 2 het alsof we nog een en ander mogen verwachten, maar dat is (voorlopig in ieder geval) niet zo. Capcom gaat namelijk terug in de tijd om de klassieker een nieuwe start te geven.

  In deze reboot genaamd DMC: Devil May Cry volgen we Dante terwijl hij een demonenjager is. Tijdens de game kom je erachter dat hij de zoon van Sparda en Eva is, zoals ook in het oorspronkelijke verhaal. Sparda is ook in dit verhaal een demon, maar Eva is in plaats van een mens een engel. Dante en Vergil zijn dus half engel, half demon.

  De andere benaming hiervoor is Nephilim. Een wezen dat de demonenkoning Mundus zou kunnen vermoorden. Mundus wist van het bestaan van de twee Nephilim af en liet het gezin aanvallen toen Dante en Vergil nog jong waren. Eva sneuvelde hierbij.

  Vervolgens werd Sparda verbannen, maar voordat hij verdween wiste hij het geheugen van zijn kinderen, gaf ze een zwaard en bracht ze in veiligheid. Jaren later contacteert Vergil via een collega van hem, Kat, Dante en vraagt hem om hulp.

  De orde waar Vergil deel van uitmaakt zit namelijk in de problemen. Dante helpt zijn broer natuurlijk maar al te graag. Het gaat tenslotte over demonen, die Dante ook in de reboot haat, plus de mensheid is in gevaar. Wat Dante echter niet weer is dat Vergil hele andere plannen heeft…

  Om niet verder te spoilen, vertellen we je het verhaal niet helemaal. Wat we wel kunnen melden is dat er heel gelijkenissen in de verhalen zitten, maar dat alles simpelweg net iets anders loopt dan je zou verwachten.

  Lees binnenkort in de recensie wat wij precies van DMC: Devil May Cry – Definitive Editon vinden.

  Devil May Cry 3: Dante's Awakening

  Verkijgbaar vanaf 17 february 2005

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.