Destiny vs. Halo 5: Guardians - Wie wint?

Article
dinsdag, 24 juni 2014 om 18:00
xgn google image
Destiny en Halo 5, twee spellen die hun oorsprong hebben bij Bungie. Alle twee zien ze er ziek vet uit en lijken ze op het eerste gezicht wel een beetje te veel op elkaar... maar is dat ook zo? XGN gaat op onderzoek uit.
XGN zet alles wat er tot nu toe bekend is over Destiny en Halo 5: Guardians in een overzicht, om erachter te komen hoe de spellen verschillen van elkaar, of de spellen überhaupt wel van elkaar verschillen, en welk spel het beste uit de bus komt.
Even de feiten nog in het kort voordat we onze tanden erin zetten: Destiny is een science fiction MMORPG first person shooter ontwikkeld door Bungie die afspeelt in de ruimte, het spel komt herfst 2014 uit voor de PS3, PS4, PC, Xbox 360, en Xbox One. Halo 5: Guardians is een science fiction first person shooter ontwikkeld door 343 Industries die afspeelt in de ruimte, het spel komt in de herfst van 2015 uit voor de Xbox One.
6829

Verhaal

Destiny speelt zich af op een post-apocalyptische aarde waar de mensheid afgezonderd in één stad leeft. De mensheid werd bijna uitgeroeid door buitenaardse vijanden, maar overleefde door de hulp van een mysterieuze entiteit genaamd 'The Traveler'. De mensheid begint zich weer langzaam uit te spreiden over aarde, en het is de taak van de guardians om de mensen te verdedigen tegen de vijanden die nog op aarde rondlopen.
Halo 5: Guardians is het vervolg op Halo 4, en is onderdeel van de Reclaimer saga, de saga die zich afspeelt na de gebeurtenissen in Halo 3. Master Chief keert terug en een nieuw karakter wordt geïntroduceerd: Agent Locke. Zijn achtergrond zal worden toegelicht in de digitale serie Halo: Nightfall.
Oordeel: het verhaal van Destiny zit vol hoop voor een nieuwe toekomst, het verhaal van Halo is nog onbekend. De achtergrond van beide verhalen, het mensenras vs. aliens, is wel erg veel van het hetzelfde. Het lijkt erop dat het voornaamste verschil in verhaallijnen de executie is. Daarbij is Destiny het eerste deel in een serie, en Halo 5 alweer het vijfde deel.
Winnaar: Destiny. In plaats van weer een verhaal over hoe de mensheid verdoemd is, schotelt Destiny ons een verhaal voor hoop voor, waarin de mensheid juist herstelt van een intergalactische ramp
6830

Uiterlijk

Destiny speelt zich af op de aarde en verschillende planeten als Jupiter, die allemaal een eigen unieke omgeving hebben. De personages dragen allemaal helmen en body armour met lichte kleuren. Het armour van de personages verschilt qua details per klasse.
Halo 5 speelt zich af op ruimtestations en buitenaardse planeten. Wij gaan ervan uit dat het personage waarmee je speelt Master Chief zal zijn, hij draagt een vaalgroen met grijze helm en body armour.
Oordeel: Destiny lijkt wel op Halo met een ander kleurenpalet. Bij nadere inspectie zijn er verschillen, voornamelijk qua kleurgebruik, maar er valt niet te ontkennen dat het op het eerste gezicht lijkt alsof de karakters uit hetzelfde spel komen.
Winnaar: Deze is lastig, doordat de spellen in dit opzicht heel erg op elkaar lijken. Wie de winnaar is, is afhankelijk van je persoonlijke voorkeuren: of je een licht kleurenpalet of een donker kleurenpalet prefereert.
6832

Gameplay

Destiny en Halo 5 zijn beide first-person shooters. Het grootste verschil is dat Destiny een MMORPG is, terwijl Halo 5 'slechts' een multiplayer modus heeft. Destiny heeft dan weer geen singleplayer, alhoewel je de meeste missies helemaal solo kan spelen zullen er toch altijd andere spelers rondrennen. Een aantal missies van hoog niveau kan niet solo gespeeld worden.
Destiny heeft drie klassen waaruit je kan kiezen, Hunter, Titan, en Warlock. Je kunt je karakter personaliseren op het gebied van ras, klasse, armour, en wapens. Er zijn verschillende spel modi: patrol (free-roam), campaign (verhaal), strikes (co-op), raids (hardore co-op), en skirmishes (PvP).
De details over Halo 5's multiplayer zijn nog niet bekendgemaakt, op een korte trailer voor de bèta na. In de trailer zijn een rood team en een blauw team van spartans te zien, met de woorden 'arena multiplayer' en 'new spartan abilities'. Afgaande op eerdere Halo spellen kan er aangenomen worden dat je als een spartan speelt. Welke spelmodi er komen zijn nog niet bekend, voorgaande Halo spelen hadden een co-op mode en een competitive mode.
Oordeel: De spelmodi, met name Destinys patrol mode, lijken vooralsnog erg veel van elkaar te verschillen. Wel zijn beiden spellen shooters, en zullen de wapens hoogstwaarschijnlijk veel van elkaar weg hebben.
Winnaar: Destiny, door de grote variatie en keuzevrijheid in de gameplay.
6833

Desiny vs. Halo 5: Guardians - de uitslag

Ondanks het feit dat er nog maar weinig informatie over Halo 5 is, is Destiny voor ons toch nu al de mogelijke winnaar. Als we onze feiten en oordelen optellen wordt duidelijk dat Destiny een hele andere speelervaring is, met een intrigerend verhaal, mogelijkheden om in je eentje of met een hele hoop vrienden te spelen, en de vrijheid om te gaan en te staan waar je wilt.
Het is dan wel weer zo dat Destiny een soortgelijk concept als Halo heeft. De vraag is nu vooral, wat brengt Destiny voor nieuws op tafel wat Halo nog niet gedaan heeft? Hoe ontwikkelt Destiny zich tot een unieke serie? Tot nu toe lijkt dat vooral te liggen in de keuzevrijheid die een MMORPG biedt, zoals het vrij rondlopen op verschillende planeten en het personaliseren van je spelerpersonages.
Opmerkelijk is dat Halo niet het enige spel is waarmee Destiny vergeleken wordt, het spel toont volgens menig gamer overeenkomsten met Borderlands qua gameplay. Sommige noemen het spel zelfs 'Halo meets Borderlands', maar of hier waarheid in schuilt is nog onbepaald.
Destiny zal in ieder geval een Halo alternatief voor degene die geen Xbox One hebben, of voor degene die meer MMO in zijn Halo wilt zien. Maar natuurlijk: beide games zijn nog niet uit. Dus gaan we vooral kijken wat komende maanden nog te bieden hebben!