Derde generatie Nest Learning Thermostat - Alles wat je moet weten

Article
dinsdag, 17 november 2015 om 16:11
xgn google image
Nest heeft zojuist een nieuw product geïntroduceerd, namelijk de derde generatie Nest Learning Thermostat. De nieuwe zelflerende thermostaat heeft een nieuw design gekregen en biedt voor het eerst ondersteuning voor OpenTherm. Lees hier alles over de nieuwe derde generatie Nest Learning Thermostat specificaties.
Nest is een bedrijf dat bepaalde producten opnieuw uitvindt en ze slimmer en duurzamer maakt. Zo heeft Nest een zelflerende thermostaat die precies weet hoe warm het in jouw huis moet zijn en wanneer je weg bent, en heeft het bedrijf nog honderden andere slimme producten zoals de Nest Cam met bewegingssensoren. Nest producten zijn allemaal geïntegreerd met elkaar en gebruiken bewegingsmeldingen waardoor de producten zich aanpassen aan de aanwezigheid in het huis.

De thermostaat programmeert zichzelf

Het handige van de Learning Thermostat, wat ook terugkomt in alle andere producten van Nest is het feit dat het een zelflerend apparaat is. Je hoeft niet meer na te denken, want deze thermostaat programmeert zichzelf en leert van zijn omgeving.
Eerder is bij slimme thermostaten gezien dat je vanaf je telefoon de temperatuur kunt regelen, maar bij Nest hoef je daar niet eens meer over na te denken. Nest past de temperatuur in het huis aan aan de weersomstandigheden, de isolatie van het huis, luchtvochtigheid en de voorkeuren van de gebruiker. Daarbij biedt het ook nog eens een voordeel laat Lionel Guicherd-Callin, de product marketeer van Nest, weten:
De Nest thermostaat past zich automatisch aan je leefritme aan, en programmeert zichzelf na een week gebruik. Ook weet het wanneer er niemand thuis en, en wordt de temperatuur meteen omlaag gezet. Dit gebeurt door middel van bewegingssensoren in het product.

Nieuw uiterlijk

De derde generatie Nest thermostaat heeft naast nieuwe features ook een nieuw jasje gekregen. Zo heeft het nu een dunner design met een groter display. De grootte van het product zelf is echter niet veranderd. Het scherm is nu veertig procent groter geworden dan zijn voorganger, waardoor de tekst nog makkelijker te lezen is vanaf een afstand. Dit wordt ook aangegeven door de Nest marketing manager aan tijdens de introductie van het product:
Ook heeft het apparaat verbeterde bewegingssensoren gekregen die beter kunnen vaststellen of er bewoners thuis zijn. Wanneer het doorheeft dat er niemand thuis is, dan wordt de temperatuur meteen aangepast. Ook zorgen deze sensoren ervoor dat Nest vanaf een grotere afstand vanzelf aan gaat, zodat je makkelijk de temperatuur en tijd er vanaf kunt lezen. Deze laatste functie wordt de Afstandsweergave genoemd.

Ondersteuning met Nest app

Nest heeft ook zijn eigen app, waarmee je de producten kunt beheren wanneer je niet thuis bent. Nest weet wanneer je niet thuis bent en zal de temperatuur vervolgens lager zetten, maar je kunt met de app makkelijk de temperatuur weer hoger zetten wanneer je plotseling naar huis moet of onverwachts bezoek krijgt.
De app zorgt ervoor dat je altijd in contact blijft, waar je ook bent en wat voor apparaat je ook gebruikt. Met een Nest account kun je meer controle krijgen over je Nest producten en krijg je ook meer inzicht in je energieverbruik en de situatie thuis. Je kunt dus makkelijk een oogje in het zeil houden als je niet thuis bent.
Naast de Learning Thermostat heb je met de app toegang tot al je Nest producten vanaf welke locatie dan ook. Je kunt dus je energieverbruik bekijken op de Learning Thermostat, maar je kunt ook videobeelden bekijken van de Nest Cam als je deze in huis hebt. Je hebt hiermee alles op één plek.

OpenTherm ondersteuning

De Nest thermostaat gebruikt nu OpenTherm technologie waardoor je makkelijk je compatibele HR ketel kunt aansturen. De technologie berekent de juiste hoeveel energie die je nodig hebt om het product aan te sturen en zal niet meteen met honderd procent beginnen als dit niet nodig is. Op deze manier bespaar je een hoop energie.
OpenTherm is een point to point protocol waarbij de thermostaat in wezen de leiding heeft en de ketel zich hieraan aanpast. Je kunt nu dus ervoor kiezen om je cv-ketels niet alleen aan- en uit te schakelen, maar om ze ook in meer modi te kunnen aansturen. Zo kan de ketel nu ook op tachtig procent aangestuurd worden, of op de helft.
Je kunt hierdoor dus efficiënter stoken en je krijgt meer controle over je cv-ketel. Je kunt ook een bepaald schema kiezen wanneer je heet water wilt hebben, waardoor je ook energie bespaart. Uiteraard weet het apparaat ook wanneer je weg bent en wordt de aanlevering van heet water op dit moment stilgezet. Ook dit kun je aansturen vanaf de app.

Nest Sense - het brein achter de thermostaat

Nest Sense maakt gebruik van algoritmen waarmee het je huis beter leert kennen. Zo leert hij hoe lang het duurt tot je huis is opgewarmd en bijvoorbeeld hoe tochtig het is. Hij zoekt ook uit hoe je verwarmingssysteem werkt en kijkt hoe hij dit nog efficiënter kan maken, aangezien energiebesparing een belangrijk onderdeel van de Nest producten is.
Zo heb je de Zonbescherming feature, die detecteert wanneer de Nest Learning Thermostat opwarmt door direct zonlicht en zorgt er automatisch voor dat hij toch op de goede temperatuur blijft staan. Ook heeft het een Vroeg-aan feature, die uitzoekt wanneer de verwarming hoger moet, zodat je wakker wordt met de juiste temperatuur. Ten slotte is er de True Radiant functie, die ervoor zorgt dat huizen met vloerverwarming of cv-systemen comfortabeler worden. Deze feature vermindert de temperatuurschommelingen en begint vroeg met opwarmen.
De Nest Learning Thermostat maakt je leven een stuk makkelijker en wordt. Je betaalt voor de Nest Learning Thermostat 249 euro, waarbij je naast de thermostaat ook een nieuwe Heat Link krijgt. Je kunt ook de losse Nest Stand accessoire kopen, waarvoor je een extra 35 euro betaalt.