De open-wereld games die je gespeeld moet hebben

  Er zijn van die games die je urenlang weten op te slokken, omdat je constant wat nieuws aan het ontdekken. Vaak gaat het hier om gigantische open-wereld games die maar niet lijken op te houden. We nemen een kijkje naar game franchises die volgens ons gevoelsmatig het grootst zijn en je, als je ze gemist hebt, absoluut moet spelen.

  Fallout

  De game-serie die door Bethesda met Fallout 3 nieuw leven werd ingeblazen roept bij velen van jullie ongetwijfeld wat mooie herinneringen op. Het moment dat je in Fallout 3 voor het eerst de Vault uitloopt is absoluut overweldigend en misschien wel één van de meest memorabele momenten uit de gamegeschiedenis te noemen. Zeker omdat je in de eerste uurtjes van de game nauwelijks bewegingsvrijheid hebt.

  Bethesda bracht een gehele post-apocalyptische wereld naar je woonkamer met een RPG waar je, net als in Bethesda’s Elder Scrolls-games, honderden uurtjes in kon pompen. Hoewel de gamewerelden van Fallout hemelsbreed bekeken misschien niet eens zo groot zijn, leek je je toch te wanen in gigantische verwoeste steden. Dat kwam mede doordat deze games honderden verschillende gebouwen, grotten en een compleet metrostelsel hadden die je uit kon pluizen.

  The Elder Scrolls

  Ook een befaamde titel uit de stallen van Bethesda. The Elder Scrolls games staan natuurlijk bekend om het feit dat ze je beroven van je sociale leven. Dit krijgen ze voor elkaar door je honderden quests voor te schotelen in een grote wereld die bomvol zit met dungeons, steden en dorpen die je kunt verkennen, maar waar je ook een nieuw digitaal leventje kunt leiden.

  Net als met Fallout valt het eigenlijk vies tegen hoe groot deze werelden op papier zijn. Skyim kent bijvoorbeeld maar een oppervlakte van 41 vierkante kilometer. Dat is de helft van de grootte van een gemiddelde gemeente in Nederland. Toch wekken de werelden van Bethesda altijd het gevoel op dat je je met Elder Scrolls in een gigantische fantasiewereld bevindt. Er is simpelweg ontzettend veel te doen en om je heen gebeurt er altijd wel iets.

  Grand Theft Auto

  Grand Theft Auto mag natuurlijk niet ontbreken. Deze sublieme franchise van Rockstar is volgens velen nog steeds de ongekroonde koning van de open-wereld games. Met honderden voertuigen om in rond te scheuren, vliegtuigen en helikopters waarmee je door de lucht kunt razen en boten om de golven mee te breken bieden de GTA games altijd ongelofelijk veel speelruimte. Natuurlijk kun je ook altijd met een shotgun op pad en alle nietsvermoedende inwoners op wat kogels trakteren.

  Rockstar wist met deze games in ieder geval altijd hele levendige gamewerelden te creëren die heel overtuigend en realistisch overkwamen. Een digitale stad waarin je vrijwel alles kunt doen en laten. Voor velen een sadistische droomwereld.

  Test Drive Unlimited

  Glimmende bolides, cocktails, strandfeestjes, palmbomen en twee gigantische eilanden om over heen te scheuren. In Test Drive Unlimited 2 ga je virtueel op vakantie naar Ibiza en Hawaï. De open-wereld racegame biedt namelijk lifesize varianten van het Spaanse eiland en van Oahu, één van de twee eilanden van Hawaï.

  Dat zorgt er gelijk voor dat Test Drive Unlimited 2 één van de grootste gamewerelden ooit te bieden heeft. De twee eilanden bij elkaar bieden gecombineerd een oppervlakte van 2118,6 vierkante kilometer. Daar zit natuurlijk een hoop asfalt tussen waar je met je flitsende Ferrari over heen kunt cruisen.

  Minecraft

  Met eindeloze dungeons, caves en bouwmogelijkheden biedt Minecraft absoluut de grootste digitale zandbak die er bestaat. Als je er tenminste een PC met de rekenkracht ervoor hebt. Maar zelfs op de consoles waar een limiet zit op de grootte van de gegenereerde gamewerelden zul je een behoorlijk lange tijd bezig zijn tot je echt alles hebt gezien.

  In feite kun je in Minecraft oneindig grote werelden creëren doordat de graphics er zacht gezegd niet bijster mooi uitzien en komt deze game er daarom misschien wat makkelijker mee weg. Toch neemt dat niet weg dat je bij het spelen van Minecraft ook echt overweldigt wordt door het gevoel dat je je in een gigantische digitale wereld bevindt.

  Far Cry

  Eventjes vertoeven op een tropisch eiland of op safari gaan in Afrika, zonder je koffers in te pakken en een vlucht te boeken? Het is zowaar mogelijk met Far Cry. Deel twee en drie van de franchise brengen deze locaties namelijk volledig tot leven.

  Ontzettend gedetailleerde graphics gepaard met realistische flora en fauna en een prachtige wereld om te verkennen zijn misschien de belangrijkste visitekaartjes geworden van de Far Cry-reeks. Ze zorgen ervoor dat je helemaal vergeet met een controller in je klauwen naar een scherm te zitten staren. Wij hechten daarom ook meer waarde aan de werelden die worden neergezet in Far Cry dan aan de schietactie die er plaatsvindt. Het zijn namelijk de locaties van deze games die je volledig weten op te slokken.

  Just Cause

  Just Cause 2 is groot. Heel erg groot. 1036 vierkante kilometer groot. En wat valt er allemaal in zo’n immense wereld te doen? Racen, schieten, vliegen, varen en vooral chaos veroorzaken. De Just Cause-serie is niet de bekendste of meest geliefde franchise binnen z’n genre, maar zorgt wel voor heel wat uurtjes vermaak.

  Vooral de absurde actie, waarin je al schietend van dak naar dak springt op razende auto's, zorgt ervoor dat de games verdomd leuk om te spelen zijn. Ook kent Just Cause vele voertuigen waarin je rond kunt scheuren. Maar omdat de map zo’n immense oppervlakte beslaat, zul je er vaker voor kiezen het vliegtuig te pakken en daar is gelukkig geen gebrek aan in deze games.

  Just Cause Collection

  Verkijgbaar vanaf 15 november 2013

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.