De historie achter Redbad - Epische historie naar het witte doek

Article
zaterdag, 16 juni 2018 om 18:00
xgn google image
Binnenkort mogen we weer smullen van een Nederlandse film van epische proporties. De maker van Michiel de Ruyter brengt ons op 28 juni namelijk het verhaal van Redbad (Radboud). Een historisch verhaal, net als de film over de Ruyter. Maar wat is de historie achter Redbad? Wij doken er dieper in.
Na Michiel de Ruyter, een Nederlandse film die ongekend succesvol was, komt regisseur Roel Reiné binnenkort met een verhaal over een andere historische Nederlander, Radboud (In de film Redbad genoemd). Een film van Nederlandse bodem, waar we bij voorbaat al trots op mogen zijn. Want de film belooft van epische proporties te worden en het verhaal te vertellen van de vrije Friezen. Wij doken de geschiedenisboeken in om je te vertellen wat je mag verwachten!

Redbad zelf

Redbad (Radboud) was een Fries waarover maar weinig bekend was. Althans over zijn jeugd weten we niet zoveel. Er wordt gegist dat hij een zoon van Aldgisl was en dat hij tot een familie van de Friese elite hoorde. Hij wordt in de verhalen over hem de heidense koning van de Friezen genoemd die ongeveer in 680 aan de macht kwam.
Het verhaal in de film start in 700 na Christus, maar Redbad is dan nog niet aan de macht. In de film twijfelt Redbad op dat moment aan de heidense gebruiken van zijn volk. Zo worden er bijvoorbeeld mensen aan de goden geofferd, iets wat volgens Redbad niet normaal is. Dit leidt er uiteindelijk toe dat hij woorden krijgt met zijn vader als zijn vriendin geofferd dreigt te worden.
Het is het begin van een epos over de legende van Redbad.
133264

Oorlog met de Franken

Want de Franken, die onder de rivieren leven, vallen in Redbad het land boven de rivieren binnen. Hun doel is om heel Europa te veroveren met als wapen het Christendom. In de geschiedenisboeken en de legenden wordt er ook gesproken over een invasie van Karel de Grote, die uiteindelijk het vrije Frisia in handen kreeg.
Radboud werd zijn eigen land uit gegooid volgens verschillende verhalen. Zo staat in het Vita Dagoberti, over het leven van Dagobert de derde, dat Radboud door Dagobert III en Karel Martel de Nederlandse vorst het land uit hebben gegooid. En ook in de film wordt Redbad het land uit geknikkerd, al loopt het in de film net even wat anders. Daar wordt hij op een vlot gebonden en de zee op gestuurd in de hoop dat hij daar overlijdt.
133265

Vikingen

Een andere vermelding van Radboud komt voorbij bij de Vikingen. Want Radboud had absoluut een link met de Deense Vikingen. Alleen hoe dit precies zat is onduidelijk. In het ene verhaal lees je dat Radboud handelsroutes had en regelmatig in Denemarken joeg, terwijl in het andere verhaal Radboud weer op een andere manier met de Vikingen in aanraking kwam.
In Redbad komt de Friese koning na een barre tocht op zee aan bij de Vikingen. Een leerzame (en bloedige) periode begint, waarbij hij zijn eigen cultuur leert kennen maar ook een aantal Noormannen een kopje kleiner moet maken. Uiteindelijk wordt Redbad onderdeel van de Vikingclan, maar keert toch terug naar huis.
133268 1

Huwelijken tussen Friezen en Franken

Zoals in de verhalen over Radboud verteld wordt, woedt de oorlog in Frisia niet erg lang. De Franken komen aan de macht en er zijn zelfs huwelijken tussen Franken en Friezen voltrokken. Zo was er een huwelijk tussen Grimoald, de zoon van de Frankische Pepijn van Herstal en Radbouds dochter.
In de film loopt dit even anders. Redbad trouwt als hij nog bij de Vikingen is en daarna keert hij terug naar Dorestad met zijn vrouw. Als hij daar aankomt ziet hij dat zijn zus en dus niet zijn dochter uitgehuwelijkt is aan de zoon van Pepijn. Daarbovenop wordt zijn zus openlijk en met veel geweld bekeerd tot het christendom door priester Willibrord.
En dat kan natuurlijk niet door de beugel, dus Redbad zweert wraak. Het gevolg kan alleen maar een bloedige strijd worden, waarbij de nodige koppen zullen rollen. Of we taferelen te zien krijgen zoals in de serie Vikings is nog even afwachten. Daarvoor moeten we nog even wachten tot 28 juni, want dan zal Redbad te zien zijn op het witte doek!