Het Square Enix Collective project - Indies om in de gaten te houden

Article
zondag, 11 september 2016 om 12:54
xgn google image
Waarschijnlijk zullen de meeste mensen nog niet echt bekend zijn met het indieproject van Square Enix. Het Square Enix collective project helpt indieontwikkelaars bij het uitgeven van hun games. Om je wat bekender te maken gaan we in deze special de indiegames uit het Square Enix Collective project even voor je doornemen.
De verschillende games waren speelbaar op gamescom 2016 en dat betekent natuurlijk dat we een stukje tijd in de verschillende games hebben gestoken. De verschillende games staan op willekeurige volgorde.
Want deze games zijn niet echt met elkaar te vergelijken. Stuk voor stuk doen ze iets anders en dat betekent dan ook dat er niet echt een vergelijking te maken valt. Zie deze special dan ook eerder als een special om jou bekend te maken met het Square Enix Collective project en de verschillende games die daarin zitten.

Black the Fall

Zoals gezegd kent het Square Enix Collective project een aantal verschillende games die qua genres erg uiteenlopend zijn. Van Partygames tot sidescrollers kun je terugvinden in het project voor indiegames van Square Enix.
De sessie op gamescom begon met Black the Fall. Waarschijnlijk is deze puzzel sidescrolling game een van de meest bijzondere en waarschijnlijk ook het lastigst uit te leggen titel. De game probeert namelijk een dystopische wereld neer te zetten waarin mensen stuk voor stuk een soort van slaven aan het systeem zijn.
Dat systeem laat de mensen werken en gebruikt ze vooral als productiemiddel. In principe kun je het zo zien dat de machines in de wereld van Black the Fall zijn vervangen door de mensen in plaats van vice versa. De wereld doet denken aan die van het klassieke boek 1984 van George Orwell.
De game slaagt behoorlijk in het neerzetten van een grimmige sfeer. Hierdoor heb je ook constant het idee dat je niet veilig bent. Dat gevoel van onveiligheid blijkt dan ook te kloppen. Wanneer je namelijk even niet oplet en een puzzel verkeerd uitvoert, komt er een turret uit de lucht die je genadeloos neermaait.
Gelukkig is er geen man overboord wanneer je doodgaat. Je wordt dan simpelweg aan het begin van het scherm teruggezet om de puzzel weer opnieuw uit te voeren. Dat is maar goed ook, want tijdens het doorlopen van het side-scrolling avontuur op Gamescom bleek het behoorlijk lastig te zijn om een puzzel in een keer door te lopen.
Zoals gezegd is Black the Fall een titel die behoorlijk lastig is om uit te leggen. Je zult de game moeten spelen om te snappen wat je precies kunt verwachten van deze nieuwe titel uit het Square Enix Collective project. Gelukkig zijn de andere indiegames iets beter behapbaar.
97230

Oh My Godheads

Zoals Oh My Godheads bijvoorbeeld. Deze bizarre partygame is er een om nooit meer te vergeten. In Oh My Godheads speel je in twee teams tegen elkaar om het hoofd van een afgod in jouw doel te krijgen.
Klinkt dat vreemd? Dat kan ook best, want Oh My Godheads is ook een bizarre titel.
Als in een soort top down Rocket League scoor je met jouw team punten wanneer je een hoofd oppakt en deze vervolgens naar jouw doel toe brengt. De tegenstander dient het hoofd vervolgens te verdedigen, op te pakken en naar het eigen doel te brengen voor een punt. Waarschijnlijk is het nu al wat beter te bevatten.
Nu zou je denken dat dit concept na een paar potjes al gaat vervelen, maar niets is minder waar. De ontwikkelaar heeft er met de verschillende hoofden namelijk voor gezorgd dat geen enkel potje hetzelfde speelt. Want wanneer je een hoofd oppakt dan gebeurt er nog iets met het personage dat jij op het scherm bestuurt.
Wanneer je bijvoorbeeld een hoofd oppakt, dan kan het zo zijn dat je besturing ineens volledig omgekeerd is. Hierdoor is links rechts en vice versa. Daarnaast kan het je ook gebeuren dat het hoofd te zwaar is om te dragen en je ineens een stuk trager over de kaart heen beweegt.
Al met al lijkt Oh My Godheads een lollige partygame te gaan worden die je samen met je vrienden een behoorlijke tijd kunt gaan spelen. Op Gamescom was de titel voor vier personen speelbaar. Op dit moment lijkt dat ook de maximale hoeveelheid spelers te gaan worden.
97231

Tokyo Dark

Tokio Dark is dan weer compleet het tegenovergestelde van Oh My Godheads. Waar de titel op de vorige pagina meer een kleurrijke partygame is, is Tokio Dark een game met bizarre wendingen. Tijdens het spelen van de game zul je een aantal vreemde personages en situaties tegenkomen, het is dan aan jou om op de juiste manier met de verschillende situaties die je worden voorgelegd om te gaan.
Tokyo Dark draait rond het avontuur van detective Ito die haar partner is verloren. Om hem terug te vinden zul je al Side-scrollend door Tokyo heen moeten gaan om erachter te komen wat er met je partner is gebeurd. Gaandeweg begint het mysterie te ontrafelen en komt het bizarre verhaal tot een bijzonder einde.
Wat dat einde precies is, is nog niet duidelijk. Daarvoor zullen we nog even de release in 2017 af moeten wachten. In ieder geval is het duidelijk dat wanneer je toe bent aan een nieuw mysterie, je niet verder hoeft te zoeken dan Tokyo Dark.
In ieder geval is het duidelijk dat het Square Enix Collective project bijzondere games in het zonnetje zet. Een game die eerder bijvoorbeeld al uit het collective project kwam was bijvoorbeeld de bijzondere point and click Goetia. Voor alle projecten die wel binnen het collectief vallen maar niet te zien waren op gamescom kun je het beste even de site van het project bekijken.