Games zijn een relatief jonge vorm van entertainment, maar veel bekende titels bereiken jubileumwaardige leeftijden. Games voor de SNES zijn de 30 voorbij, of bereiken die leeftijd binnenkort. Maar deze games zijn nog steeds meesterwerken die je op de Switch moet spelen.
Wie aan 2D Nintendo-platformers denkt, denkt al snel aan Mario. Maar er is een groep die vindt dat Donkey Kong Country eigenlijk een betere reeks is. Daar is ook eigenlijk wel wat voor te zeggen, afhankelijk van je eigen voorkeuren.
In Donkey Kong Country zitten levels bijvoorbeeld vaak logischer in elkaar. Niet dat het realistische games zijn, maar er zijn geen platforms die zomaar ergens hangen en uit de toon vallen bij de rest van het level. Donkey Kong doet ook meer om verschillende speelbare personages van elkaar te onderscheiden.
De beste kwaliteiten van Donkey Kong Country komen, als we naar de originele SNES-trilogie kijken, het beste naar voren in het tweede deel. Het is wel een pittige game, maar je mag wel genieten van hele mooie en vaak juist rustgevende muziek. Mocht het toch wat lastig zijn, dan kun je natuurlijk de rewind-feature van Switch Online gebruiken.
Er zijn heel wat memorabele RPG’s verschenen op de SNES. Neem bijvoorbeeld Chrono Trigger, Secret of Mana en Super Mario RPG. Deze games hebben natuurlijk hun eigen sfeer en setting, maar het zijn wel vaak settings die we vaker zien in RPG’s. Fantasy-werelden, de toekomst, ze komen geregeld voorbij in een goede JRPG.
Maar EarthBound is op zijn zachtst gezegd eigenzinnig. Hoewel de game zich afspeeld in een wereld die in 1994 mocht gelden als de moderne tijd, zit hij vol bizarre personages en vijanden gekke wezens en heel humoristische situaties en dialogen. Er zijn weinig tot geen RPG’s die de unieke ervaring van EarthBound weten te bieden. Sommige indie-titels, zoals Undertale, komen in de buurt, maar de bedenker an die game was dan ook letterlijk geïnspireerd door EarthBound.
Het zal je niet verbazen om een game in de Mario-franchise tegen te komen op deze lijst. Maar misschien had je niet verwacht dat het Yoshi’s Island zou zijn. Er zijn ook zeker andere games, met name Super Mario World, die je tijd nog altijd waard zijn. Maar sterke 2D Mario-games zijn er genoeg zonder dat je Mario World op hoeft te starten, kijk maar naar Mario Wonder.
Yoshi’s Island is daarentegen iets dat we niet veel hebben gezien. Er zijn weinig games in deze reeks en het origineel is nooit overtroffen. Er zijn ook hele degelijke moderne Yoshi-games die niet de Yoshi’s Island-naam dragen, maar zitten qua mechanics toch net iets anders in elkaar. Het maakt Yoshi’s Island een ervaring waarvoor geen echt alternatief bestaat.
Er zijn nogal wat games die strijden om de titel beste SNES-game en Super Metroid hoort zeker bij die games. Deze game wordt zelfs dertig jaar later nog steeds gezien als een meesterwerk en is ook bijna niet verouderd. De game is bepalend geweest voor het metroidvania-genre en is verplichte kost voor liefhebbers van dat genre.
Dat zit hem vooral in hoe de wereld in elkaar steekt. Steeds als je terug moet naar en eerder gebied heb jij bijvoorbeeld genoeg nieuwe vaardigheden om te zorgen dat er ook iets nieuws te halen valt. Omgekeerd kun je, als je bepaalde vaardigheden voldoende onder de knie hebt, bepaalde secties van de game helemaal overslaan.
Als je de game vaker hebt gespeeld wordt de kennis en ervaring die je hebt opgedaan beloond. Speel je helemaal blind, dan beloont Super Metroid juist je doorzettingsvermogen elke keer dat je een obstakel overwint en daardoor een nieuw item krijgt. Mocht je een tijdje zoekende zijn naar de weg vooruit, dan kun je in ieder geval nog genieten van de geweldige atmosfeer van de game.
Breath of the Wild en Tears of the Kingdom zijn allebei enorm goed ontvangen en bij beide hoorde je wel de woorden “beste Zelda ooit” of misschien zelfs “best game ooit”. Dat is niet onterecht, maar dat doet niet af aan het feit dat oudere titels ook nog steeds geweldig zijn. We durven zelfs te zeggen dat er nog steeds een lans te breken is voor A Link to the Past als beste Zelda ooit.
Net als Super Metroid is dit namelijk een zeer invloedrijke game geweest, iets dat je heel goed terugziet in andere Zelda-games. Bijna elke Zelda van voor Breath of the Wild leent heel veel uit A Link to the Past. Je zag bijvoorbeeld nog heel vaak dat je eerst een stuk of drie dungeons moest doen, waarna er een twist volgde die onthulde dat de game nog lang niet was afgelopen.
Ondanks dat de game vaak is nagedaan binnen de Zelda-franchise, is het nog altijd je tijd waard om deze game te spelen en dat is niet alleen omdat elke Zelda-game een eigen verhaal heeft. Veel van wat je ook terugvindt in latere games is juist in A Link to the Past uitzonderlijk strak uitgevoerd. Er is geen vierkante centimeter van deze wereld waar niets te beleven is en toch moet je als een echte avonturier zoeken naar de weg vooruit.