De beste 3 films van Wes Anderson

Article
zaterdag, 07 oktober 2023 om 15:00
pexels nathan engel 436413f1696603882
Kleurrijke beelden en gevatte opmerkingen, het kenmerk van topregisseur Wes Anderson! Vandaag ranken we zijn drie beste films.

3. Fantastic Mr. Fox (2009)

Het is een teken van hoe hoog Wes Anderson gewaardeerd werd in de kritische wereld dat George Clooney en Meryl Streep aan boord sprongen om de stemmen van Meneer en Mevrouw Vos te vertolken in het verhaal van Roald Dahl over de kippendieven-vos. Wanneer de Vossen naar een nieuw huis verhuizen, bevinden ze zich in het vizier van beruchte anti-vossenboeren Boggis, Bunce en Bean. Er zijn veel Wes Anderson trekjes toegevoegd aan Dahl's verhaal: Meneer Vos is nu een kranten columnist sinds zijn pensioen als dief, en heeft een gespannen relatie met zijn kind, die alleen maar erger wordt wanneer een hoog presterende neef genaamd Kristofferson intrekt.
De enige manier om zijn mojo terug te krijgen? De voorraad van de boeren plunderen zonder dat Mevrouw Vos erachter komt. Maar Kristofferson wordt gevangen genomen en het is aan Meneer Vos om hem te bevrijden. Dit is Wes op zijn meest zorgeloos en opgewekt - en de stop-motion animatie is verbluffend, niet alleen net zo klein ontworpen en met de hand vervaardigd als zijn live-action films, maar ook vol inventiviteit.

2. The Grand Budapest Hotel (2014):

Er zijn veel wonderen van casting geweest in de films van Wes Anderson. Maar hij raakte de jackpot toen hij Ralph Fiennes koppelde aan Monsieur Gustave H, de conciërge van het glamoureuze Grand Budapest Hotel. Gustave H verleidt de oudere klanten van het hotel en wordt in het testament van een van zijn minnaressen bedacht met een waardevol schilderij. Helaas is haar zoon woedend en laat Gustave arresteren voor moord.
Ondanks de ontsnapping uit de gevangenis en meerdere moorden had The Grand Budapest Hotel een luchtige lekkernij kunnen zijn - letterlijk: de actie stopt zelfs om een recept voor soesjes en crème te delen op een gegeven moment - maar het romantische subplot en Gustave's diepe liefde voor het hotel zorgen voor diepgang. Het is geen toeval dat de soundtrack voor al die TikTok parodieën afkomstig was van Alexandre Desplat's score: voor velen is dit Wes op zijn hoogtepunt.
schermafbeelding 2023 10 06 om 114846f1696605079

1. The Royal Tenenbaums (2001):

Wes' doorbraakfilm was een definitieve indie-film voor een generatie en staat nog steeds als zijn meesterwerk. De norse, autoritaire en emotioneel ontoegankelijke New Yorkse patriarch Royal Tenenbaum (vertolkt door Gene Hackman in zijn laatste echt geweldige rol) brengt zijn kinderen weer bij elkaar - vroeger begaafd, nu emotioneel afgedwaald - wanneer hij aankondigt dat hij stervende is. Chas (Ben Stiller), ooit een wiskundewonder, is nu een overbezorgde vader en weduwnaar. Margot (Gwyneth Paltrow, met de eyeliner) heeft jarenlang geen succesvol toneelstuk geschreven, en voormalig tenniswonder Richie (Luke Wilson) is op een cruise na een zenuwinzinking. De resultaten zijn grappig, droog en soms hartverscheurend.
Anderson krijgt soms kritiek voor het zijn van te stil en ingehouden voor zijn eigen bestwil, maar hier is er een echte emotionele impact - vooral voor de getroebleerde Richie - een diep menselijk element om al die perfect verzorgde stijl te compenseren. Die proloog, geassisteerd door 'Hey Jude', is ook het hoogtepunt van Wes: puntig, knap, grappig en rijk gelaagd. Er zijn geen teams, Chassy!