De 5 beste games van 2022 volgens Theo Weber

Article
zaterdag, 24 december 2022 om 13:00
tunic headerf1658921954
Het afgelopen jaar was weer een hele vreemde op gamegebied. De ene na de andere uitstel kwam voorbij, terwijl de halve wereld aan het jagen was op een PlayStation 5 alsof het een eenhoorn was. Toch was er genoeg ruimte om flink wat te gamen, en dat heeft Theo dan ook gedaan. Dit is zijn top 5 beste games van 2022.

5. Tunic

Tunic is een game die ik per toeval ontdekte op Xbox Game Pass. Ik ben er eigenlijk ook gewoon mee begonnen, omdat ik de gameplay die ik zag me een beetje aan de The Legend of Zelda games deed denken. Eenmaal begonnen bleek al snel dat Tunic toch wat pittiger is dan de Zelda games. Het ontdekken van de wereld, het vinden van de handleiding en het uitzoeken hoe je in vredesnaam bij verschillende plekken kon komen, leidde ertoe dat ik meerdere malen het leven liet. Daardoor liet ik me niet uit het veld slaan, maar ik ging juist nog meer ontdekken om sterker te worden. De afwisselende isometrische wereld ziet er daarbij geweldig uit en wordt ondersteund door een geweldige soundtrack. Kortom: ik heb van het begin tot het einde gesmuld van Tunic.
god of war ragnarokf1671538295

4. God of War Ragnarök

God of War is een franchise die voor mij een speciaal plekje heeft. Logisch dan ook dat ik alle delen gespeeld heb. Eerlijkheidshalve heb ik Ragnarök zelf nog niet uitgespeeld, maar ik heb er genoeg uren ingestoken om deze in mijn top 5 te mogen zetten. Het avontuur van Kratos is er weer een om op audiovisueel gebied van te smullen en de gevechten tegen vijanden zijn weer lekker bruut. Toch mis ik ergens die Kratos uit de oudere games, waarbij heel Olympus nog zat te bibberen van angst. En ik vrees zomaar eens dat die nooit meer terugkomt.
the quarry logof1655239550

3. The Quarry

Horror. In het donker op de bank zitten en een goede griezelfilm kijken vind ik heerlijk, maar nog beter is het tegenwoordig om het zelf te beleven via games. En als je dan zelf ook nog eens de touwtjes in handen hebt, knijp ik mijn bezwete handpalmen bij elkaar. The Quarry is dit jaar de game die in me opkomt die een plek in mijn top 5 verdient. Supermassive games heeft een goede formule die je vanaf het eerste moment dat je gaat spelen op het puntje van je stoel houdt. Volg het verhaal en mak je keuzes. Een verkeerde keuze heeft niet altijd meteen impact, maar soms is het kiezen en hoppa, het karakter gaat op gruwelijke wijze dood. Heerlijk. Supermassive heeft deze formule in The Quarry in meerdere games, zoals de The Dark Pictures titels, steeds weten te verfijnen en ik smul dan ook van elke game die ze me voorschotelen op horrorgebied.
03052022 shredders revenge2f1651690648

2. Teenage Mutant Ninja Turtles: Shredder’s Revenge

Opgegroeid in de arcadehallen heb ik de Turtles arcadegames met de paplepel ingegoten gekregen. Natuurlijk heb ik die ervaring meegenomen naar de consoles, waar ik al snel verknocht raakte aan titels als Teenage Mutant Ninja Turtles: Turtles in Time, waar Shredders Revenge de geestelijk voorouder van is. Toen Shredder’s Revenge uitkwam moest ik deze dan ook spelen, het liefst in multiplayer. Als vanouds werd de Foot Clan alle kanten op geramd en kregen Shredders handlangers er flink van langs door de gemuteerde schildpadden die ik even mijn vrienden mocht noemen. Bijna in één klap is de game dan ook uitgespeeld, maar zeker niet voor het laatst. Dit is een game waar je niet genoeg van kunt krijgen en daarmee een die met recht in mijn top 5 beste games van 2022 staat!
kirby and the forgotten land headerf1663918203

1. Kirby and the Forgotten Land

Op nummer één heb ik dit jaar het nieuwe avontuur van Kirby staan. Wat een heerlijke game is dit uit de stal van Nintendo zeg! Kirby is al jaren een van mijn favoriete Nintendo karakters, maar is naar mijn mening een beetje het ondergeschoven kindje. Althans, voor mijn gevoel wordt het eerste avontuur van de roze veelvraat telkens herhaald in een ander jasje, terwijl er veel meer uit te halen valt. Dat blijkt wel door Kirby and the Forgotten Land, want die game breng Kirby naar een wel heel groot nieuw avontuur inclusief nieuwe vijanden, krachten en gameplay. Het is simpelweg fantastisch! Go Nintendo!