Het einde van het jaar is in zicht, tijd om de balans op te maken. Wat zijn bijvoorbeeld de top 10 beste open-world games van 2024 geweest? Lees hieronder ons oordeel.
We trappen de lijst met beste open-world games af met de nieuwste titel van Team Ninja. De studio heeft door de jaren heen veel populariteit behaald met games die zich richten op vechten met traditionele Japanse wapens - zoals Ninja Gaiden en Nioh - en trekt die lijn door met Rise of the Ronin.
In de open-world game mag je een deel van Japan verkennen midden in de 19de eeuw, ten tijde van de Bakumatsu - vlak voordat er een bloederige burgeroorlog uitbreekt. Als speler is het jouw taak om te vechten tegen de Shogunate en daarvoor mag je gebruikmaken van een breed arsenaal, van katana’s tot aan vuurwapens.
Rise of the Ronin biedt een interessante open wereld aan met een uitdagend gevechtssysteem, maar kent wel wat bloat en sommige missies voelen repetitief aan. Dat is de reden waarom hij niet een hoger plekje op de lijst heeft gekregen.
Voorafgaand aan de release trok Stellar Blade al meteen veel aandacht vanwege het uiterlijk van protagonist Eve. Zij is alleen veel meer dan alleen een mooi koppie, want Eve heeft de nodige skills in huis als het gaat om het afslachten van Naytibas - een monsterlijk ras dat de Aarde heeft overgenomen.
Stellar Blade leent wat bekende elementen uit het soulsborne genre, maar voegt daar ook eigen, interessante systemen aan toe. Zo kan je de Beta Gauge vullen door succesvolle dodges en parries uit te voeren en daarmee vernietigende aanvallen te lanceren. De game kent niet een complete open wereld, maar wel genoeg grote gebieden die je vrij kan verkennen met Eve. Mits je kan afrekenen met alle vijanden natuurlijk.
Het is een heerlijke game voor spelers die houden van snelle en acrobatische gevechten. De game is alleen niet zo uitgebreid als je misschien van een open-world game zou verwachten. Al is dat niet voor iedereen slecht nieuws.
Eén van de laatste games die dit jaar is uitgekomen is Indiana Jones and the Great Circle. Spelers mogen eindelijk weer de befaamde fedora zelf opzetten en over de wereld reizen met de archeoloog. Dat betekent natuurlijk meerdere levels, maar die zijn allesbehalve lineair. Indy wordt losgelaten in grote gebieden om zijn ding te doen.
Dat laatste is overigens niet een revolver legen als een western-held. Indiana moet het namelijk voornamelijk van zijn sluipwerk hebben. Pas als je gesnapt wordt door de Nazi’s wordt het tijd om een schietijzer en zweep tevoorschijn te toveren en op helfhaftige wijze te ontsnappen. Precies zoals in de films.
De naam Echo Point Nova zal waarschijnlijk niet snel een belletje doen rinkelen. De indie game van Greylock Studio is namelijk niet zo bekend als de grote blockbusters die op deze lijst staan, maar hij verdient zeker je aandacht.
Echo Point Nova is een open-world shooter waarin snelheid de hoofdrol speelt. Met een vuurwapen in de hand ren, spring en slide je een baan langs vijanden, die je vervolgens stijlvol naar het hiernamaals kan helpen. Het spektakel is daarnaast ook in co-op te spelen met twee tot vier spelers.
Na jaren van Star Wars games van EA, waren in 2024 eindelijk Massive Entertainment en Ubisoft aan de beurt. In plaats van spelers de controle te geven over een Jedi, speel je in Star Wars Outlaws met een scoundrel genaamd Kay Vess.
Samen met haar schattige hulpje Nix probeert ze een vrijheid te vergaren in de Galaxy, Far Far Away, maar daarvoor moet ze eerst een ogenschijnlijk onmogelijke klus klaren. Tijdens het avontuur kom je op verschillende planeten, die er stuk voor stuk prachtig uitzien, en moet je veel sneaken om je doel te bereiken - of één van de vuile trucjes in je arsenaal gebruiken.
De stealth zit goed in elkaar, helemaal door de opties die je tot je beschikking hebt. Ook de toevoeging van verschillende syndicaten is een goede toevoeging, al beginnen de missies op een gegeven moment wel veel op elkaar te lijken.
Het was nog even de vraag of Stalker 2 dit jaar zou verschijnen. De ontwikkeling van de game is namelijk één grote worsteling geweest door de invasie van Oekraïne, een brand en cyberaanvallen, maar het is GSC Game World gelukt om de game te lanceren in 2024. Die prestatie alleen al is noemenswaardig te noemen.
Net zoals de voorgaande games mag je in Stalker 2 het gebied rondom Chernobyl (of Chronobyl, zoals de stad in Oekraïne heet) afspeuren op zoek naar kostbare loot. Je moet alleen wel voorzichtig zijn, want er zijn ook andere schatjagers op pad, naast dodelijke, gemuteerde wezens die rondlopen. En dan is er natuurlijk ook nog de torenhoge straling in de regio.
Door de problemen tijdens de ontwikkeling is Stalker 2 zeker niet perfect geworden, zo waren er bij release technische mankementen en moet er ook gesleuteld worden aan de facties. Voor spelers die alleen op zoek zijn naar een grauwe, open wereld met zeer vermakelijke shooter-elementen is Stalker 2 een titel die ze niet mogen missen.
Maar liefst twaalf jaar hebben fans van Dragon’s Dogma moeten wachten op een vervolg, maar de sequel is het wachten waard geweest. Dragon’s Dogma 2 is namelijk één van de beste open-world games die in 2024 is gelanceerd en laat spelers los in een veel grotere (en diversere) wereld dan voorheen.
Opnieuw ben je de Arisen, die de controle heeft over Pawns, waarmee je je eigen party in elkaar kan zetten van vier avonturiers. Dat is nodig ook, want niet alleen is het je doel om een allesvernietigende draak te verslaan, tijdens het avontuur kom je ook andere gigantische monsters tegen. Wat dacht je bijvoorbeeld van een Cyclops, Griffioen en Colossus?
Die monsters kan je niet alleen bevechten met zwaard, boog en magie, maar je kan ook op ze klimmen om hun zwakke plekken van dichtbij te bewerken. Dragon’s Dogma 2 biedt een unieke ervaring in het gamelandschap en heeft met recht een plekje op de lijst verdiend.
De Like A Dragon-reeks (voorheen Yakuza) is al jarenlang geliefd en ontwikkelaar Ryu Ga Gotoku is duidelijk niet bang om te experimenteren. Met het vorige deel werd namelijk de hele gameplay op de schop gegooid en de protagonist vervangen. Infinite Wealth bouwt daar verder op voort, terwijl de setting flink verandert.
In plaats van grote Japanse steden mogen spelers in Like A Dragon: Infinite Wealth losgaan op Hawaii. Niet alleen met de nieuwe protagonist Ichiban Kasuga, maar ook met oudgediende Kazuma Kiryu. Gevechten zijn nog steeds turn-based, maar de personages hebben wel een ring waar ze in kunnen bewegen. En die positie maakt veel uit, want dat bepaalt bijvoorbeeld of ze de omgeving tot hun voordeel kunnen gebruiken. Waar een verdwaalde vuilnisbak wel niet goed voor is.
Uiteraard zit de wereld ook weer vol met zijmissies en activiteiten om je mee te vermaken, zoals karaoke en een nieuwe Pokémon-achtige toevoeging. Infinite Wealth zet op vrijwel elk punt een stap vooruit op zijn voorganger en verdient dan ook een hoog plekje op de lijst van beste open-world games van 2024.
In 2022 heeft Elden Ring zo’n beetje elke prijs gepakt die het kon winnen en in dit jaar ging het avontuur weer verder, met de eerste en enige uitbreiding Shadow of the Erdtree. Het is geen nieuwe game of een standalone uitbreiding, maar de DLC is zo groot en uitgebreid, dat hij toch een prominente plek heeft gekregen op deze lijst.
Shadow of the Erdtree is namelijk zo groot dat het praktisch gezien als Elden Ring 1.5 uitgebracht had kunnen worden. Spelers kunnen een gigantisch nieuw gebied genaamd de Land of Shadow bezoeken, waar ze op zoek gaan naar Miquella. In de nieuwe regio maken Messmer en zijn soldaten (waaronder gigantische, wandelende vuurkorven) de dienst uit, maar er zijn ook andere facties te vinden, zoals de Hornsent en hun gruwelijke experimenten.
Om alle vijanden en nieuwe bazen het hoofd te bieden, zijn er veel nieuwe harnassen, wapens en spreuken te vinden in de Land of Shadow en die ga je nodig hebben. Als je dacht dat Malenia uitdagend was, maak dan je borst maar nat!
Er kan er maar één de beste zijn en wat betreft open-world games is dat dit jaar Final Fantasy 7 Rebirth geworden. Het eerste deel van de Final Fantasy 7 Remake wist in 2020 al een goede indruk achter te laten, maar Rebirth doet daar nog een schepje bovenop.
Zo mag je deze keer rondrennen en -rijden (op een Chocobo) in een open wereld. Dat betekent niet alleen meer afstanden om af te leggen, maar ook sidequests om te voltooien. Rebirth biedt dan ook lekker veel content, waar je tientallen uren in kan stoppen. Voor de main story alleen ben je al bijna 50 uur kwijt en met de andere content kan je gerust 100+ uur erin steken.
Dat komt bovenop het sterke gevechtssysteem dat in Rebirth verder is uitgediept en natuurlijk het legendarische verhaal. Zelfs voor de fans die Final Fantasy 7 van voor naar achter kennen, is Rebirth het spelen waard voor het verhaal, want Square Enix heeft hem op een interessante manier aangepast. Zonder twijfel is Final Fantasy 7 Rebirth dus de game die de titel beste open-world game van 2024 heeft verdiend.