Column: Ode aan Leonardo DiCaprio

Article
dinsdag, 21 januari 2014 om 17:00
xgn google image
Na de week van de Golden Globes, Oscar-nominaties, Critics’ Choice Awards en Screen Actors Guild Awards, is er maar één ding waar een column over geschreven moet worden: de acteur die nu wel eens een Oscar mag winnen.
Het is een flinke zit in de bioscoop, maar dan heb je ook wel wat. Leonardo DiCaprio schitterde als de aandelenhandelaar Jordan Belfort in The Wolf of Wall Street. Een fijne film die dan ook meteen is geëerd met diverse filmprijzen en –nominaties. Regisseur Martin Scorsese is dat wel gewend, hij heeft zelfs al een Oscar op zijn naam staan. Ook DiCaprio heeft al best wat prijzen gewonnen en nominaties gehad, maar dat gouden manneke staat nog steeds niet te glimmen in een van zijn huizen.
Superonterecht natuurlijk, want als er één acteur is die eigenlijk altijd de goede scripts weet uit te zoeken, dan is hij het. DiCaprio stal mijn hart toen ik als basisschoolmeisje naar de bioscoop ging voor Titanic (hij was toen nog maar 22), maar eigenlijk is hij al veel langer bezig. Wist je dat hij als tiener een rol had in de zeer populaire (en als je hem terugkijkt, zeer foute) televisiesitcom Growing Pains? Zijn televisieloopbaan gaat zelfs nog langer door, want hij begon 1989 in de televisieserie The New Lassie.
The Wolf of Wall Street
Eigenlijk maakt het niet uit hoe oud Leonardo is. Als je The Wolf of Wall Street hebt gezien, dan weet je vast waar ik naar toe wil. Belachelijk bizar hoe hij met zijn 40 jaar nog een broekje van 22 kan spelen en daar met gemak mee wegkomt. Het lijkt niet gemaakt, het is gewoon Leonardo DiCaprio. Hij brengt de babyface naar een heel ander niveau.
Overigens is hij niet altijd zo populair geweest. Hij won in 1999 een Razzie voor ‘slechtste koppeltje in een film’ voor zijn rol in The Man in the Iron Mask. Later had hij nog een Razzie-nominatie voor die film die je geweldig vind of haat: The Beach. Logisch dat hij die framboos-award niet won, want ik geloof niet dat de bedenkers van de Razzies ermee weg zouden zijn gekomen hem de ‘slechtste acteur’ te noemen, zeker niet aangezien hij tegenover John Travolta in Battlefield Earth en Sylvester Stallone in Get Carter stond.
Titanic
Leonardo maakt geweldige filmkeuzes. Ik vond The Beach weinig aan, maar films als Romeo + Juliet en The Great Gatsby zijn ook van die briljant-of-niks-films, er zit weinig tussenin. Ik heb beide films in mijn top tien favoriete films allertijden staan. Aangezien Leonardo in beiden speelt en me ook heeft weggeblazen in producties als Titanic, Shutter Island, Inception, Catch Me If You Can en uiteraard Django Unchained, kan ik niet anders dan hem een topacteur noemen. Dat is een indrukwekkend lange lijst films toch? En dan noem ik nog niet eens alle rollen op.
Hoogste tijd dat deze jongeman (je kunt hem gewoon geen man noemen met dat jonge gezicht) een Oscar krijgt om zijn geweldige acteercarrière te eren. Het is lastig, want hij heeft ook al een Golden Globe voor Beste Acteur binnengesleept, dus wellicht wordt het nu iemand anders gegund, maar kom op Leo! Christian Bale heeft allang een Oscar binnen (namelijk in 2010 voor The Fighter), maar de rest van die groep is het eigenlijk allemaal wel gegund. Het zijn stuk voor stuk acteurs die we in diverse toffe films hebben gezien. Toch denk ik dat DiCaprio de meeste goede films op zijn naam heeft staan die echt het grote publiek hebben weten te bereiken. En vooruit, laten we hopen dat anders zijn babyface The Academy weet te overtuigen. Hoe kun je zo’n '22'-jarig jochie nou teleurstellen?