Niet alleen voor films en series komen er steeds meer streamingdiensten bij, maar ook voor games. Volgens Ralph moet er een einde komen aan die trend.
Shuji Utsumi, de CEO van SEGA voor de Verenigde Staten en Europa, is deze week erg mondig over de toekomst van het bedrijf. Zo heeft hij laten weten dat SEGA zich vol op de toekomst gaat richten en niet meer het verleden, wat betekent dat er geen nieuwe mini consoles meer komen. Iets waar fans van de Dreamcast al een tijdje om vragen.
Eén van de nieuwe ‘moderne’ dingen waar SEGA over nadenkt, is het maken van een eigen streamingdienst. Dat heeft Utsumi laten weten in gesprek met de BBC. De uitgever vindt de opties voor zo’n dienst ‘erg interessant’ en er worden momenteel meerdere mogelijkheden overwogen bij SEGA.
Het klinkt als een leuk idee, maar in de praktijk voegt het niet heel veel toe. SEGA is lang niet meer de gigantische uitgever die het vroeger was. Dat bedrijven als PlayStation en Xbox een eigen streamingdienst hebben is niet zo vreemd, met een grote bibliotheek aan beschikbare games en partners die graag samenwerken. Bovendien zijn die diensten voortgekomen uit een andere dienst die al geleverd werd, namelijk een abonnement dat nodig was om online te kunnen gamen.
Als SEGA een streamingdienst lanceert, dan betaal je maandelijks geld om eens in de zoveel tijd een nieuwe game te kunnen spelen? Eén optie is natuurlijk om ook oude games aan te bieden, want SEGA heeft wel een lange geschiedenis. Maar Utsumi heeft juist aangegeven niet op retro te willen richten en de focus te leggen op de toekomst. Dat zou de nieuwe visie van SEGA meteen tegenspreken.
Met alle nieuwe streamingdiensten die opduiken - naast de diensten van de grote drie heb je immers ook services van EA, Ubisoft en andere third party uitgevers - begint het steeds meer te lijken op de markt voor films en series.
Initieel was Netflix een zeer aantrekkelijke deal, net zoals PlayStation Plus dat was bij lancering. Door de jaren heen zijn er alleen steeds meer concurrenten bij gekomen, waardoor het aanbod is verdund, maar de kosten zijn omhoog gegaan. En als je nu alles wil kijken, dan ben je een absoluut godsvermogen kwijt.
Zo’n markt willen we voor gaming niet hebben. Het zal mij niks verbazen als we over een paar jaar anders ineens exclusives krijgen voor bepaalde streamingdiensten, in plaats van platformen. En daar komt natuurlijk nog eens bij kijken dat je nooit eigenaar bent van je games als ze onderdeel zijn van een streamingdienst. Het wordt tijd om deze trend een halt toe te roepen.