Ieder jaar lijkt wel een nieuwe hype met zich mee te brengen. De
Clubhouse app lijkt na TikTok de volgende in dat rijtje te worden. Maar wat is die nieuwe populaire Clubhouse app precies? Wij vertellen je alles wat je moet weten over de app.
Clubhouse is een gloednieuwe sociale media app die razend snel in populariteit toeneemt. Hier is
Elon Musk, eigenaar van Tesla, onder meer verantwoordelijk voor. Toen hij eind januari ineens een tweet de wereld in slingerde over dat hij om 22.00 uur in Clubhouse zou zijn, vroeg iedereen zich af wat er gaande was.
Is uitgaan alweer mogelijk in de Verenigde Staten? Nee, Musk doelde op de Clubhouse app. Het is een nieuw
social media platform dat momenteel alleen nog voor
iPhone-gebruikers beschikbaar is. De app komt wel naar Android, maar ontwikkelaar Alpha Exploration Co. wil langzaam de servers opschalen en kiest voor nu alleen
Apple’s ecosysteem.
Wat is de Clubhouse app?
Clubhouse is deels praatradio, deels Houseparty en bruikbaar als telefonie app voor bijvoorbeeld zakelijke meetings. Gebruikers kunnen meeluisteren naar gesprekken, interviews en discussies tussen de interessante figuren die een onderwerp aansnijden. De Clubhouse app kun je als het ware zien als een live podcast met een exclusiviteitsrandje.
De Clubhouse app kun je momenteel namelijk alleen gebruiken als je een uitnodiging ontvangt. Simpelweg de app downloaden en een account aanmaken zit er niet in. Als je de app wil gebruiken, móét je uitgenodigd worden door een al bestaande gebruiker.
Hoe gebruik je de Clubhouse app?
Wie elitair genoeg is om de app te gebruiken, krijgt de optie om haar favoriete onderwerpen aan te vinken. De app schotelt op basis van je interesses gesprekken voor die je wellicht interessant vindt. Denk aan boeken, tech, bedrijfskunde of gezondheid. Afhankelijk van hoeveel informatie jij geeft, krijg je meer onderwerpen voorgeschoteld die bij je passen.
Wanneer je vervolgens een gesprek betreedt, ben je vooral een luisteraar. Je hebt geen actieve rol in het gesprek, maar kunt simpelweg alleen meeluisteren. De kamer die je betreedt gaat bijvoorbeeld ook gewoon weg wanneer de bellers het gesprek beëindigen.
Gesprekken zijn daarna ook niet meer toegankelijk om terug te luisteren. Daarmee verschilt de Clubhouse app enorm met andere apps als
Twitch. Daar blijven uitzendingen nog een tijdje na afloop op het kanaal staan.
Hoe krijg ik een Clubhouse uitnodiging?
Om aan te sluiten moet je dus een uitnodiging krijgen van een al bestaande Clubhouse gebruiker. Neem Tim Hofman bijvoorbeeld. De BNN-presentator
heeft sinds kort een account en kan andere gebruikers uitnodigen om ook een account te maken. Addertje onder het gras is alleen dat iedere gebruiker maximaal slechts twee mensen kan uitnodigen.
Dit maakt de Clubhouse app momenteel erg exclusief en ontoegankelijk voor een groter publiek. Gelukkig zijn de makers wel bezig met het uitrollen van de app. Als doel is gesteld om de Clubhouse app in 2021 nog open te stellen voor de hele wereld.
Wanneer in 2021 dat moet gebeuren is nog maar de vraag. Daarvoor moeten we dan ook nog even afwachten. In de tussentijd is en blijft het hopen dat je via via een uitnodiging krijgt om deel te nemen aan de populaire, nieuwe hype.