Brick-Force: de eerste ervaring

Article
vrijdag, 20 juli 2012 om 13:00
xgn google image
Een blik doet denken dat het herfst is, maar schijn bedriegt. Op dit moment vieren scholieren hun zomervakantie en om die tijd te overbruggen zijn er heel wat op zoek naar games. Het liefst gratis, zoals dat bij Drakensang Online het geval is. Daar besteden we eerder nog een rubriek aan. Vandaag is het echter de beurt aan de volgende free-to-play game: Brick-Force.
In een uitnodiging aan de pers introduceert Brick-Force zich als Minecraft met geweren. Prima combinatie, aangezien de game van Mojang perfectie naderde en wereldwijd miljoenen fans heeft. Het was dan ook niet de vraag of het principe nagemaakt werd, maar wanneer. Afijn, Minecraft met geweren dus, dat lijkt door het free-to-play model absoluut geen straf om eens te proberen.
Verschil met Minecraft
De lat ligt door de vergelijking wel erg hoog. Minecraft kent als idee: alsjeblieft, hier heb je je wereld, maak er wat van. Zolang je ’s nachts maar overleeft. Je moet jezelf dan ook zien te vermaken. Het idee achter Brick-Force is: Play, Create, Share, zoals we dat van LittleBIGPlanet kennen. Ondanks dat dat in Minecraft ook kan, is het niet het hoofdzakelijke doel. Brick-Force lijkt er alleen qua uiterlijk dus een beetje op.
Na een half uur is het dan ook al duidelijk dat we met iets anders te maken hebben. Iets waar je zelf werelden kunt bouwen met een pistooltje in je hand dat voor jou de blokjes tevoorschijn tovert. Je kunt precies vertellen hoe groot je map moet zijn, hoeveel blokjes op rij moeten komen, en wat voor blokjes. Op die manier kun je van alles creëren, variërend van bomen tot aan stenen.
Het mooie daaraan is dat er heel wat verschillende mappen te vinden zijn. Zo is inmiddels al de Titanic nagebouwd, Terminal uit Call of Duty: Modern Warfare 2 en Nuketown uit Call of Duty: Black Ops. En ze blijven zich maar opstapellen. De leukste die we tegenkwamen is Bikinibroek uit de tekenfilmserie SpongeBob SquarePants. Het ene team begint bij het huis van Patrick Ster (een gigantische steen) en het andere team bij de Krokante Krab (het restaurant uit de serie). Het blijft echter smaak wat jij leuk vindt, en dus zul je straks jouw ideale wereld vinden, hetzij bouwend, hetzij tijdens de vele potjes.
Lekker goedkoop
Want je zult straks behoorlijk wat Brick-Force potjes gaan spelen. Je wordt daarbij echt niet tegengehouden door het feit dat de game zijn geld moet verdienen met microtransacties. Het knalt heerlijk weg en daarmee verdien je Force Points en Brick Points, al is het van die laatste onduidelijk wat je er mee kunt doen. Force Points kun je gebruiken om nagenoeg alle items te kopen. Je kunt meestal kiezen tussen het uitgeven van Force Points of Tokens, welke je met echt geld aan kunt schaffen. Sommige items zijn alleen met de Tokens aan te schaffen, maar die zijn absoluut niet noodzakelijk.
Wat je bijvoorbeeld echt nodig hebt is auto reload. Als je dat niet hebt, dan kun je tijdens een flinke schietpartij zo omver geknald worden, doordat je handmatig moet herladen. Het aanschaffen van auto reload is dan ook relatief goedkoop en dat maakt het spel mooi. De ontwikkelaar moet zijn brood verdienen, maar dwingt je niet tot transacties. Zo is er bijvoorbeeld ook de mogelijkheid om je account premium te maken. Daarmee heb je enkele voordelen, die niet echt nodig zijn, maar wel handig zijn. En het mooie is dat als je geld uit gaat geven, je nog eens super goedkoop uit bent ook. Zo heb je al een premium account voor nog geen 25 euro per jaar. Zelfs voor de verveelde scholier deze zomer dus betaalbaar.
Team Deathmatch en consorten
Echter, waar is een first-person shooter tegenwoordig zonder de klassieke multiplayer modi? Ter verduidelijking: er is geen singleplayer, alles draait om de online modi. Zo is er wederom een Team Deathmatch te vinden, kun je losgaan in de Free-for-all modus en hebben we bommen geplant in Defusion. Het blijft allemaal leuk en met de beperkingen die je opgelegd kunnen worden, bijvoorbeeld gebruik alleen een steekwapen tijdens Free-for-all, wordt het zelfs extra leuk.
Maar, laten we wel wezen. Tijdens het spelen van Brick-force hebben we ook irritaties gehad. Door het Play, Create, Share principe en het feit dat je kunt levelen, is er een aantal mensen dat grappig wil zijn. We drukten namelijk een keer op de quick join knop en kwamen in een map terecht waar één iemand tegen de rest knalde. Die rest werd gelanceerd vanuit een pijp waar die ene iemand je op stond te wachten. Hij schoot je moeiteloos dood, terwijl je niks terug kon doen. En dat alles voor zo’n stom embleem die je bij je level krijgt! En dat terwijl we een irritant deuntje in de achtergrond draait. De muziek van Brick-Force ben je namelijk na een uurtje wel beu.
Zeker eens proberen
Brick-Force is een mooie free-to-play shooter die je zeker eens moet proberen. De muziek is wat irritant, en je moet mensen mijden die alleen maar snel ervaringspunten willen scoren. Doe je dat, dan ga je op een goedkope manier veel plezier beleven en kom jij met deze uitgebreide shooter deze herfstachtige zomerdagen zeker door.