Borderlands 2: Psycho Class

  Borderlands 2 is sinds kort een nieuwe vault hunter rijker. Is de onstabiele, buitengewoon agressieve Krieg een goede toevoeging aan het team?

  De echte fans van Borderlands 2 zullen weten dat het personage waarmee je de game speelt, een grote invloed kan (en zou moeten) hebben op je speelstijl. Als Maya kun je bijvoorbeeld een uitstekende ondersteunende rol spelen door neergeschoten medespelers met een druk op de knop weer op de been te helpen. Heel anders is Salvador, die maar al te graag alles overhoop schiet en erop uit is zoveel mogelijk schade aan te richten. De tactische speler omhelst deze unieke eigenschappen en past zijn speelstijl geheel aan op de mogelijkheden en beperkingen die de speelbare vault hunters met zich meebrengen.

  Krieg
  Om spelers maanden na de release van de game nog altijd bezig te houden, heeft ontwikkelaar Gearbox een nieuw speelbaar personage bedacht. De nieuwe (anti)held Krieg is gebaseerd op een veel voorkomende vijand, de Psycho, en dat spat van het karakter af. Krieg is namelijk een echte mêleeliefhebber, nog veel meer dan we tot nu toe hebben gezien. Met zijn enorme bijl slaat hij op alles en iedereen in; het liefst is hij in het midden van het gevecht, strijdend tegen tientallen tegenstanders. De meeste personages zouden in zo’n situatie binnen luttele seconden het loodjes leggen, maar niet Krieg. Hij heeft een troef in de vorm van zijn action skill.

  Buzz Axe Rampage
  Zijn action skill, de voor ieder personage unieke speciale aanval, heet Buzz Axe Rampage en doet precies wat je van een Psycho zou verwachten. Wanneer de speciale modus geactiveerd is, wordt Kriegs mêlee-aanval plotseling vijfhonderd procent (!) krachtiger en regenereert automatisch zijn levensbalk bij het doden van een tegenstander. Daarmee kun je bijzonder veel schade doen. De skill is zo’n vijftien seconden actief en heeft een cooldown van maar liefst 120 seconden. Die tijd wordt echter drastisch ingekort wanneer Krieg schade oploopt. Hij is dus op z’n best wanneer hij bijna dood is, beschoten wordt en genoeg vijanden heeft om af te maken. Een unieke mix die een unieke speelstijl met zich meebrengt.

  Als je het goed doet, kun je een groot deel van je speeltijd doorbrengen in Buzz Axe Rampage door continu schade te ontvangen en op vijanden af te sprinten om te overleven. Deze paradoxale aanpak vereist gewenning, maar kan bijzonder effectief zijn in de handen van een doorgewinterd speler. Natuurlijk zal je, om Krieg echt tot recht te laten komen, ook zorgvuldig om moeten gaan met je skill points. Zoals we van de game gewend zijn, zijn er weer drie distinctieve skill trees om in te investeren, te beginnen met onze favoriet: Mania.

  Mania
  Mania is voor spelers die zich echt met mêlee en Buzz Axe Rampage bezig willen houden. De skill tree geeft onder andere mêlee-aanvallen al snel iets meer kracht en laat à la Call of Duty een granaat ontploffen wanneer je sterft. Meerdere vaardigheden boosten je health en korten de cooldown in wanneer je schade ontvangt, maar laten je schild langzamer regenereren om je meer ‘echte’ schade te laten ontvangen. Er is zelfs een skill die ervoor zorgt dat teamgenoten je kunnen raken zodat je de Rampage-modus sneller kan bereiken. Uiteindelijk zal je in een Badass Psycho Mutant kunnen veranderen wanneer je gezondheid onder de 33 procent raakt en je de action skill activeert. De schade die je dan uitdeelt loopt gemakkelijk in de honderdduizenden en bovendien is je action skill meteen te gebruiken wanneer je weer in je normale Psycho-vorm transformeert.

  Het moge duidelijk zijn dat Mania zich richt op het zo vaak mogelijk activeren van Buzz Axe Rampage. Ironisch genoeg door je zo veel mogelijk schade op te laten lopen. Verscheidene vaardigheden vereisen een gewaagde aanpak, maar zorgen wel voor een ongelofelijk krachtig personage. Zo krachtig, dat je je af kunt vragen of Krieg niet iets té krachtig is. In zijn ultieme vorm is vrijwel geen enkele normale vijand tegen hem bestand en is hij in staat een heel bloadbad aan te richten. Daar staat natuurlijk tegenover dat hij altijd aan het randje van de dood staat, met een groot risico om neergeschoten te worden.

  Bloodlust
  Wil je voornamelijk heel veel schade doen, zonder al die schade op je te nemen, dan is de Bloodlust skill tree voor jou. De verschillende vaardigheden geven je zoveel mogelijk opties om Bloodlust te verzamelen. Het ideale hier is om continu te doden en je Bloodlust hoog te houden zodat je ongelofelijk veel schade doet. De skill Fuel The Blood geeft je granaten bijvoorbeeld tijdelijk extra schade als je een vijand doodt met mêlee, terwijl Blood Bath wapenschade boost bij granaatmoord. Uiteindelijk zal elke vijand die je afmaakt exploderen. De explosie zal omringende tegenstanders raken en kan op die manier een kettingreactie veroorzaken.

  Hellborn
  De laatste skill tree, Hellborn, draait om vuur. En dan voornamelijk het in de fik zetten van Krieg zelf. Want in dit geval is dat iets goeds. Hellborn maak het steeds waarschijnlijk om jezelf in brand te zetten en vervolgens hetzelfde te doen bij tegenstanders. De latere vaardigheden stellen je zelfs in staat vuur te spuwen, jezelf deels te genezen middels de brandwonden van vijanden en automatisch vuurballen af te vuren wanneer je in vuur en vlam staat. Deze skill tree vereist in onze ervaring de minst tactische aanpak, aangezien je geen schade op hoeft te lopen of op bepaalde manieren moet doden. Gewoon lekker de beuk erin en knallen maar (met je vlammenwerper).

  Niet geheel onbelangrijk is Krieg zelf. Wat voor persoon is hij, wat vindt hij zoal leuk? Belangrijke vragen wanneer je lange tijd met iemand door wil brengen. Na een korte speelsessie zal al duidelijk zijn dat deze antiheld ze niet allemaal op een rijtje heeft: hij heeft een ongemakkelijke obsessie met moorden en wekt af en toe de indruk een gespleten persoonlijkheid te hebben. Dat zorgt voor uitspraken als: Kill you all, kill your friends and your family, track down your grandparents and turn them inside-out, nobody can stop the blood train that will turn your loved ones into a red stain across the tracks of humanity!” Verontrustend, maar typisch Borderlands.

  Geslaagde toevoeging
  Omhels je dit personage, dan kun je Borderlands 2 spelen zoals je dat nog nooit gedaan hebt: continu stervend, continu sprintend en continu dodend. Daarmee is Krieg een welkome toevoeging aan de groep vault hunters die Pandora onveilig maken. Zijn skill trees moedigen een unieke aanpak aan – vooral Mania – en bieden je een compleet nieuwe manier om Borderlands 2 te spelen. Het is erg jammer dat trouwe spelers en season pass-houders niet als gratis beloning met Krieg aan de slag moeten, maar echte fans van Borderlands 2 zullen met de investering van 800 Microsoft Points wederom een reden hebben om vele uren in de verslavende wereld te vertoeven.

  Borderlands 2

  Verkijgbaar vanaf 21 september 2012

  Meer over deze game

  © 2005 - 2019 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.