De beste ijslevels in games - Even digitaal afkoelen!

  Het is de laatste tijd warm buiten en dat zal in de zomer nog wel vaker gebeuren. Aan de ene kant is dat fijn, maar soms is het niet te harden. Als jij even wat af moet koelen zonder af te reizen naar de zuidpool, kun je misschien een wat kouder level spelen. Dit zijn de beste ijslevels in games!

  7. Ice Path (Pokémon Gold en Silver)

  Het Ice Path is een grot waar je in Pokémon Gold en Silver doorheen moet om in Blackthorn City te komen. Heel toevallig (of door bewust gamedesign) is de volgende gym Dragon, dus de ijs-Pokémon die je in het Ice Path kunt vinden gaan van pas komen. Dat het level goed van pas komt is mooi, maar alleen daarmee komt het niet op een lijst met de beste ijslevels.

  In het Ice Path zul je te maken krijgen met die ijsklassieker: gladde vloeren. Aangezien Pokémon geen platformer is wordt het hier gebruikt voor puzzels. Zodra je een stap op het ijs zet glijd je door tot je een obstakel raakt. Aan jou de taak om precies uit te mikken hoe je aan de overkant of bij dat item komt. De puzzels zijn leuk voor wie ervan houdt, en voor wie dat niet doet weet de game precies wanneer er weer gewoon normale grond onder de voeten moet komen.

  6. Shiver City (Paper Mario)

  Tegen het einde van je avontuur in de oorspronkelijke Paper Mario moet je naar Starborn Valley. De enige manier om daar te komen is via Shiver City. Zoals de naam misschien doet vermoeden is het hier koud. Het hele jaar is er sneeuw en ijs. Het lijkt een prima plek om even af te koelen, maar je moet door naar Starborn Valley, dus je bent er niet zo lang. Hoe heeft het dan kans gezien om op een lijst met de beste ijslevels terecht te komen?

  Dat was het plan, maar al snel wordt je verblijf in Shiver City verlengd. Om de stad uit te komen moet je toestemming hebben van de burgemeester, maar bij zijn huis aangekomen blijkt hij net zo koud te zijn als zijn stad. Wat volgt is een korte maar uiterst vermakelijke whodunit waarin je met misdaadschrijver Herringway moet uitzoeken wie de burgemeester heeft vermoord. De afloop zullen we niet verklappen, maar de hele situatie maakt Shiver City bijzonder memorabel.

  5. Snow Gate (Drawn to Life)

  In veel games is een ijslevel iets voor later in de game, als de ontwikkelaars het je wat moeilijker willen maken. Je glijdt uit op de bevroren vloer, of vijanden kunnen je bevriezen. In de game Drawn to Life is dat anders. De sneeuwwereld is de eerste wereld in de game en heeft geen uitzonderlijke platform-omstandigheden om je het leven zuur te maken.

  Wat de Snow Gate één van de beste ijslevels maakt is dat je je nooit hoeft te ergeren aan alle sneeuw en ijs. Sterker nog: de ontwikkelaars doen er alles aan om te zorgen dat je een gevoel van winterpret hebt. Je kunt sleeën, snowboarden, rijden op een walvis en ijsgrotten verkennen in een onderzeeër. Die laatste twee horen misschien niet helemaal in het standaardbeeld van winterpret, maar ze zijn een stuk verfrissender dan een plakkerige zomer.

  4. Stranded Ship (Shovel Knight: Treasure Trove)

  In tegenstelling tot de Snow Gate is Stranded Ship wél een later level waarin het ijs er is om het je moeilijk te maken. Tijdens je avontuur op dit op de klippen gelopen schip zul je geregeld uitglijden op een met ijs bedekte vloer. Gewoon weer een irritant ijslevel dus, zou je denken. Maar Stranded Ship weet het goed te maken, met meer dan alleen een mooie achtergrond en goede muziek.

  In normale ijslevels lijkt het wel alsof jij de enige bent die last heeft van de kou en het geglij, maar in de beste ijslevels is dat anders. Je zult meerdere overenthousiaste wolven tegenkomen die regelrecht in een bodemloze put glijden als je ze op het juist moment ontwijkt. Het is niet alleen eerlijk, het is ook nog eens hilarisch om te zien.

  3. Phendrana Drifts (Metroid Prime)

  Phendrana Drifts is op een aantal verschillende manieren een opvallend ijslevel. Zo was het, na jaren van lava-levels en rotsachtige omgevingen één van de eerste ijslevels in de Metroid serie. (Metroid Fusion had er ook één en kwam uit op dezelfde dag, dus welke ijslevel echt het eerst was is moeilijk te zeggen). Voor een eerste (of tweede) poging tot een koud level is het meteen goed gelukt.

  Verder interessant is dat alle sneeuw en ijs er vooral voor de sfeer is. De gameplay wordt er nauwelijks door beïnvloed. Waarom moest er dan toch een koud gebied in Metroid Prime? De rechtvaardiging zit dit keer in het verhaal: de Space Pirates hadden een koud gebied nodig om de Metroids waarop ze experimenteerden beter in bedwang te kunnen houden. Verhaaltechnisch is het dus een van de best doordachte ijslevels, en daarmee een van de beste ijslevels ooit.

  2. Temple of Droplets (Zelda: The Minish Cap)

  Er zijn genoeg kerkers in de Zelda serie met een ijsthema. Toch weet de Temple of Droplets anders te zijn dan de rest. Ook in Zelda games zijn ijslevels vaak niet interessanter dan gladde vloeren en vijanden die je kunnen bevriezen. Dat is hier ook aanwezig, maar deze kerker slaagt erin om gebruik te maken van een eigenschap van ijs die in games vaak genegeerd wordt: smelten.

  Wanneer je de Temple of Droplets binnenkomt ligt alles waar je voor komt recht voor je neus. Het enige probleem is dat het ingevroren is in een groot blok ijs. De rest van het level draait om het binnenlaten van genoeg zonlicht om het te ontdooien. Zo is het ijs niet alleen een passief obstakel dat zorgt dat je af en toe de afgrond inglijdt. Je moet ook af en toe ijs dat je weg verspert wegwerken.

  1. Mount Wario (Mario Kart 8)

  Als je Mario Kart 8 (Deluxe) hebt gespeeld ben je ongetwijfeld bekend met Mount Wario. In onze ervaring is het, ook online, één van de populairste banen uit de game. Dat begrijpen wij maar al te goed. Een racebaan die begint met een sprong uit een vliegtuig kan eigenlijk bijna niet meer stuk. Mount Wario wordt daarna alleen nog maar beter.

  Of je nu wil racen op een bergrug, in een grot, in een bos of op een skipiste, Mount Wario heeft het allemaal. Qua variatie lijkt het een beetje op de ‘gerelateerde video’s’ kolom op YouTube, alleen vertoont Mount Wario enige samenhang. Hoe dan ook, als je het deze zomer warm hebt kun je even afkoelen met wat vierwielwintersport in één van de beste ijslevels ooit.

  Wat vind jij de beste ijslevels?

  Welke game zet jij aan als je even wil afkoelen? Welke aanpak levert volgens jou de beste ijslevels op? Misschien houd je van glibberige vloeren, of heb je juist een trauma van alle sprongen die je door het ijs gemist hebt. Laat in de reacties weten wat jij de beste ijslevels vindt!

  Pokemon Gold

  Verkijgbaar vanaf 22 september 2017

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.