Dit zijn de beste horror franchises qua films volgens jullie!

  De een doet liever de ogen dicht tijdens een spannend moment in een film, de ander geniet met volle teugen van vliegende ledematen. Voor die laatste vroegen hij jullie naar wat jullie de beste horror franchise vonden in de poll en dit is de uitslag!

  10. Friday the 13th

  Het begin van de bekende horror franchise begint in 1980 met het eerste deel. Dit markeert een periode van ruim dertig jaar waarin de daden van Jason Voorhees (en in het eerste deel eigenlijk zijn moeder) menig filmkijker zal laten griezelen op vrijdag de dertiende.

  De met een machete gewapende gek zal in de vele films waarin hij speelt flink wat slachtoffers maken. Niet alleen in stukken gehakt door zijn favoriete wapen (een erfstuk van zijn net zo gekke moeder), maar op tal van bizarre wijzen. Een aanrader voor horrorfans met een sterke maag! En voor gamers is er ook goed nieuws, want er is ook een spel uitgekomen binnen de franchise.

  9. The Ring

  Tegenwoordig zou het verhaal van de Ring films aangepast moet worden. Want wie kijkt er tegenwoordig nog een videoband? Want in het verhaal van de films ben je de sjaak zodra je een bepaalde band bekijkt met daarop een aantal vreemde foto’s.

  Na het kijken van de video zal je precies zeven dagen te leven hebben voordat je een pijnlijke dood zal sterven. Gelukkig krijg je wel een waarschuwing, maar helaas pas aan het einde van het filmpje. Nadat een tweetal meisjes de band bekeken en een week later stierven, wordt er een onderzoek gestart om te achterhalen hoe het precies zit met de beelden. Lekker griezelen met meisjes die uit TV’s kruipen!

  New Line Cinema

  8. A Nightmare on Elm Street

  Van een nagelknipper heeft Freddy Krueger in de Nightmare on Elm Street franchise niet gehoord. Met zijn ontzettend lange nepnagels zorgt hij er wel voor dat flink wat mensen op een pijnlijke (en bloederige) manier naar de andere wereld worden geholpen.

  Het begint allemaal als een kindermoordenaar vrijkomt door een foutje in het rechtssysteem in Amerika. Woeste ouders weten Krueger vervolgens te pakken te krijgen en, nog levend, in de hens te steken. Niet gek dat Freddy’s geest vervolgens wraak wil nemen op hen die hiervoor verantwoordelijk zijn. Een goede keus om lekker te griezelen dus, vandaar de achtste plaats in de lijst met beste horror franchises volgens jullie!

  7. Halloween

  De naam Halloween is niet voor niets gekozen voor deze horror franchise. Alle moorden van massamoordenaar Michael Myers beginnen namelijk op deze onheilspellende dag eind oktober. Mocht je dus nog op zoek zijn voor een film franchise voor die avond….

  In Halloween zie je hoe een jong ventje zijn zus van het leven beroofd, om vervolgens om de zoveel jaar op een moordtocht te gaan. Net als in veel andere horror franchises lijkt de slechterik het eeuwige leven te hebben en overleeft hij de meest bizarre wonden.

  6. Hellraiser

  Met tien films is ook de franchise Hellraiser eentje van behoorlijk formaat. Niet gek dan ook dat de reeks flink wat stemmen kreeg van jullie in de poll. Het is er in ieder geval zeker eentje om te onthouden, want het is niet een alledaags iets dat je iemand met honderden pinnen in zijn harses ziet.

  Met een poort tussen de aarde en de hel verstopt in een kleine kubus, draait Hellraiser om het constante gevecht tussen de bizarre Cenobites die maar al te graag een hel op aarde willen realiseren (net als in DOOM dus). In elke film komt er een nieuwe held naar voren om dat tegen te gaan. Geen alledaagse verhaal en zeker een bloedlustige groep slechteriken in deze horror franchise dus!

  5. Alien

  Mensen hebben een bepaalde drang om buitenaards leven op het spoor te komen. Zo ook in Alien, waar de mensen helaas moeten concluderen dat ze niet langer bovenaan de voedselketen staan.

  In een zestal films wordt het verhaal rondom de ontdekking van de levensgevaarlijke aliens verteld. Deze wezens nemen de lichamen van mensen over om vervolgens op een moordtocht gaan. Geen heel origineel concept, maar zeker wel eentje dat veel kokhalsneigingen teweeg zal brengen!

  4. The Grudge

  Op de vierde plaats in de lijst met beste horror franchises volgens jullie staat een franchise die menig filmkijker abrupt de TV uit zal doen zetten. Niet iedereen zit namelijk te wachten op kruipende geesten van kinderen over de grond, op een kast of onder de lakens.

  The Grudge vertelt het verhaal van een vloek die ontstaat als iemand wordt vermoord uit pure haat. De plek waar het gebeurt, zal eeuwig een vervloekte plek blijven waar de geesten van de vermoorde mensen andere bewoners om het leven zullen brengen.

  Helaas is dat in The Grudge een klein kindje, zijn moeder en de huiskat. En als je denk ‘hoe eng kan een spook kat zijn?’ Nou, verdraaid griezelig! De harige viervoeter blijken opeens een van de engste dieren op aarde als ze in een badkuip worden verdronken.

  3. The Exorcist

  Honderden jaren geelden geloofde met oprecht dat je bezet kon raken van demonen en duivels. Een perfect thema om een horror franchise omheen te bouwen dus! En dat is precies waar The Exorcist om gaat.

  In de eerste film (en boek) wordt een meisje bezeten door een krachtige demon om vervolgens een aantal mensen hardhandig uit de weg te ruimen. Aan een moedige priester om het wezen uit het meisje te drijven en erger te voorkomen. Misschien zijn de Exorcist films niet eens zo eng, maar wel bizar. Bizar genoeg in ieder geval om op de derde plaats in deze lijst veilig te stellen.

  Warner Bros

  2. The Conjuring

  Met een budget van twintig miljoen dollar was de eerste Conjuring film een behoorlijke investering. Toen de opbrengst ver boven de driehonderd miljoen dollar uitkwam, was het opbouwen van een horror franchise een logische stap.

  Mocht je een mooi huis te koop zien staan voor een prijs die te mooi is om waar te zijn, dan is het misschien een goed idee om de geschiedenis van het pand op te zoeken. Want in The Conjuring blijkt dat een oude villa de plek is geweest waar tientallen mensen de dood vonden.

  Het blijkt bezeten door een geest die zo’n honderd jaar geleden haar kind offerde aan de duivel, iedereen vervloekte die haar land zal betreden en vervolgens zelfmoord pleegde. En natuurlijk trekt een nietsvermoedend gezin in het huis. Griezelen is gegarandeerd in deze franchise!

  1. Saw

  De dilemma’s van de Saw films zijn zowel geniaal als ontzettend smerig. Zou jij je eigen been afzagen om vrij te komen van een ketting? Of iemand vermoorden omdat die de sleutel voor de ketting in zijn lichaam aangebracht heeft gekregen?

  Met tientallen liters bloed weten de vele films in de Saw horror franchise flink wat merkwaardige keuzes voor te schotelen aan filmkijkers die een portie willen griezelen. Een sterke maag is aangeraden voor de vele ranzige scènes die in de films langs zullen komen. Een verdiende eerste plaats in de lijst met beste horror franchises volgens jullie.

  De beste horror franchises volgens jullie – Welke kijken jullie met Halloween?

  Jullie favoriete franchises zijn opgenomen in de lijst, maar er rest nog één vraag. Met Halloween voor de deur is het natuurlijk hét moment om het op een griezelen te zetten. Welke film gaan jullie op die avond aanzetten: de klassieker Halloween of durven jullie The Grudge aan? Laat het ons weten in de comments!

  © 2005 - 2019 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.