Avengers gameplay is als Destiny met een Marvel-sausje [gespeeld op gamescom]

  Na een allesbehalve vlekkeloze verschijning tijdens E3 2019 is Crystal Dynamics op gamescom terug met meer Marvel’s Avengers gameplay. Dit keer kregen we de game zelf onder de knoppen en gingen we veel meer de diepte in over de systemen. Al onze bevindingen en de nieuwe informatie vind je hieronder.

  Marvel’s Avengers is het nieuwe paradepaardje van Square Enix en wordt ontwikkeld door Crystal Dynamics, het team dat Tomb Raider succesvol terug wist te brengen. Dit keer slaan ze de handen ineen met Marvel om de volgende stap ervaring van The Avengers aan te bieden. Nu de films (voorlopig) zijn afgelopen moet er toch een vervanger komen en dat doen ze met een gloednieuwe ervaring.

  Eigen pad creëren

  Crystal Dynamics is dan ook van plan om een eigen weg in te slaan met Marvel’s Avengers en zich enigszins los te maken van het MCU. Vijf van de zes (sorry Hawkeye) Avengers uit de eerste film zijn speelbaar in de game en met hun ga je dan ook een groot verhaal beleven. Een verhaal dat bouwt op tachtig jaar Marvel-geschiedenis dat zichzelf onderscheidt door je eerst het team weer op te laten bouwen.

  De game start namelijk op A-Day, een dag waarop het bestaan van de Avengers gevierd wordt. Het feest, dat plaats vindt in San Francisco, loopt al snel in de soep en het is aan de Avengers om de dag te redden. Wanneer ze hier niet in slagen en Captain America zelfs om het leven komt, gaan de Avengers hun eigen weg en gaat er vijf jaar voorbij.

  De Avengers gameplay zal dan ook draaien om de nasleep hiervan. Hoe de wereld er vijf jaar na de gebeurtenissen uitziet is dan ook van groot belang.

  Marvels The Avengers Preview

  Een nieuwe bedreiging

  Dat is alleen slechts de proloog van het verhaal (en daarmee ook de tutorialmissie). Nu, vijf jaar later, is het aan jou om de Avengers weer bij elkaar te brengen om een nieuw kwaad te verslaan. Sinds het opbreken van de Avengers is een nieuwe organisatie genaamd AIM opgestaan die je in de Avengers game moet bestrijden. Het is een bekend boevenbedrijf uit de stripboeken die in de game met wetenschap de wereld wil verbeteren.

  Wanneer dat doorslaat is het aan de Avengers, zodra ze opgebouwd zijn, om ze te stoppen en om de geheimen van AIM te ontdekken. Dit wordt alleen nog wel een lastige opgave, want de Avengers zijn op alle vlakken gebroken door de nasleep van A-Day.

  Tony is z’n speeltjes, geld en tech kwijt bijvoorbeeld en Hulk vraagt zich af of de Avengers überhaupt wel helden zijn of illegale nachtwakers. Black Widow daarentegen is weer een spion en voelt zich verantwoordelijk voor Caps dood, terwijl Thor Mjolnir achterlaat en zich schuldig voelt omdat hij de ramp van A-Day niet heeft kunnen voorkomen.

  Een filmspektakel dat je speelt

  Maar we lopen op de zaken vooruit, want dat kregen we allemaal niet te spelen. De Avengers gameplay waarmee wij aan de slag gingen was de tutorialmissie waarin je A-Day moet redden. Waar we tijdens E3 2019 de openingsmissie slechts zagen, was het nu aan ons om de controller op te pakken en zelf te spelen. Dit gaf gelijk een genuanceerder beeld van hoe de game speelt.

  Zo was de HUB gewoon aanwezig en ervaar je voor jezelf hoe het nou is om de game te spelen. Hierdoor merkten we bijvoorbeeld al snel hoeveel verschil er tussen de verschillende personages zit. Zo heeft Iron Man veel vrijheid om rond te vliegen over de map, maar kan hij ten tijden ook situaties meemaken waarin hij on rails achter vijanden aan vliegt om ze uit de lucht te schieten.

  Marvels The Avengers Preview

  Grote (en kleine) verschillen in ieder personage

  Hulk speelt weer drastisch anders, want Hulk is daadwerkelijk een wandelende tank die vijanden kan oppakken en kan gebruiken als hamer om andere tegenstanders mee in elkaar te beuken. Daarnaast heeft hij reusachtige sprongen waarmee je hier en daar wat platform- en parcour-actie voorgeschoteld krijgt. Black Widow is daarentegen razendsnel met haar wapens die voor third-person shooteractie zorgen en heeft een scala aan aanvallen waarmee ze de vijanden de baas is.

  Verder heb je nog Thor en Captain America, die een vergelijkbare moveset hebben. Beide kunnen hun wapen (Mjolnir en Caps schild) gooien en terug laten keren, waarbij het verschil hem zit in dat Thor zijn vertrouwde hamer op commando terug kan roepen en iets krachtiger is met zijn aanvallen. Daarbij levert hij wel in als het aankomt op snelheid, want Captain America is constant net een stukje behendiger in het uitvoeren van zijn aanvallen.

  Maak je Avengers eigen

  Natuurlijk kun je nog veel meer doen om iedere superheld anders aan te laten voelen als het op de Avengers gameplay aankomt. Hiervoor zijn er namelijk skilltrees aan de game toegevoegd, waarmee ieder personage een aantal nieuwe aanvallen leert. Zo zagen we dat Iron Man een melee-, repulsor- en lasertabje heeft in zijn skilltree.

  Dit zijn slechts de primaire skills, waarmee je je aanvallen ontwikkeld. Verder zijn ook nog specialty-, capability- en utility-tabjes, maar welke rol die in de Avengers gameplay vervullen is nog niet bekend. Ook is het nog onduidelijk wat je precies nodig hebt om je skilltree uit te breiden, maar we zijn in de veronderstelling dat dit (logischerwijs) zal gaan door het levelen van je personage.

  Marvels The Avengers Preview

  Sterker worden

  Dat levelen is een groot onderdeel van de Avengers gameplay en doe je op verschillende manieren. Zo verdien je simpelweg experience waarmee je steeds een leveltje stijgt (iets wat ook bij vijanden gebeurt) en kun je steeds betere gear verdienen. Gear komt in een aantal niveaus die worden aangegeven met kleuren, waaronder groen, blauw en paars.

  Ook wordt gear voorzien van perks die je vrij kunt spelen en met die perks verandert je speelstijl. Hoe zeldzamer de gear is, hoe beter de perks zijn die aan de gear gebonden zitten. Als voorbeeld wordt Stark industries gear genoemd, want die is ook in de game te vinden en die gear zorgt weer voor een extra bonus. Het lijkt er dus op dat perks en gear een grote rol gaan spelen in de Avengers gameplay.

  Dit is niets nieuws natuurlijk, aangezien dit al in vele games die binnen hetzelfde genre vallen hetzelfde doen. Denk aan Destiny en The Division bijvoorbeeld. De vraag is hoe Marvel’s Avengers zich van de concurrentie wil onderscheiden, want als het in de endgame (en dan bedoelen we niet de film) alleen maar gear verzamelen is om sterker te worden, is de lol er al snel vanaf.

  Hero- en Warzone Missions

  Gelukkig lijkt Cyrstal Dynamics al de basis te leggen om zichzelf te onderscheiden door de verschillende soorten missies aan te bieden waarbij de Avengers gameplay ook verandert. Je hebt Hero Missions, waarin je in je eentje door het verhaal speelt, en Warzone Missions, waarin je samen met maximaal drie anderen online kunt spelen. Daar houden de verschillen tussen de soorten missies alleen niet op.

  Warzone Missions zijn er namelijk om het verhaal van de Hero Missions verder uit diepen. Zo krijg je met een bepaalde Warzone-missie meer informatie over wat Black Widow heeft gedaan sinds A-Day. Op deze manier wil de ontwikkelaar een toffe co-op ervaring bieden waarmee je toch ook als het aankomt het verhaal wordt bediend.

  Marvels The Avengers Preview

  Dynamisch levelen

  Afwisselend spelen tussen de verschillende soorten missies heeft overigens ook invloed op je speelbare personages. Je levelt namelijk in beide soorten missies, waardoor je dus al snel overlevelt zou worden in de Hero Missions. Ten minste, zou je zeggen.

  Dat is niet zo, want je kunt bij het selecteren van de missies kies je op welke moeilijkheidsgraad je een missie speelt. Wie simpel door het verhaal wil spelen, kiest voor makkelijk, maar wie een uitdaging wil kan voor een grotere uitdaging zorgen (wat logischerwijs ook voor betere loot zorgt). Die missies selecteer je overigens vanuit een speciale hubwereld, namelijk een half vernietigde Helicarrier!

  Onwijs veel verwijzingen

  Die Helicarrier is slechts één van de vele verwijzingen naar de rijke geschiedenis van Marvel en zeker niet de laatste. Er zijn namelijk cosmetische mogelijkheden waarmee je je Avengers een andere outfit kunt geven. Iron Man heeft bijvoorbeeld een outfit in de stijl van de stripboekenlijn Original Sin.

  Die outfits kun je gedeeltelijk verdienen door middel van het spelen van de game, maar lang niet allemaal. Outfits zijn namelijk te koop door middel van microtransacties in de Marketplace. Daarbij moet wel gesteld worden dat cosmetische aanpassingen verder geen invloed hebben op de Avengers gameplay. Meer over de Marketplace wordt richting de release van de game op een later moment nog meer over bekendgemaakt.

  Meer details over de Marvel’s Avengers gameplay onderweg

  Hetzelfde geldt voor details over cross-save en cross-progressie. Een precieze datum werd niet gegeven, maar wel werd bekendgemaakt dat er begin 2020 meer informatie wordt onthuld over de co-op van Marvel’s Avengers. Tot die tijd kun je nog een paar keer de hele MCU bekijken nu Avengers Endgame ook beschikbaar is.

  Marvel’s Avengers komt op 15 mei 2020 uit op de PlayStation 4, Xbox One, PC en Google Stadia.

  Marvel's Avengers

  Verkijgbaar vanaf 4 september 2020

  Meer over deze game
  x

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.