5 dingen die je nog niet over Microsoft wist

Article
maandag, 30 november 2020 om 16:00
microsoftf1613054265
In 1975 richten de mannen Bill Gates en Paul Allen Microsoft op. In 2020, ruim 45 jaar later is Microsoft nog steeds één van de grootste tech bedrijven ter wereld. Bill Gates, de sleutelfiguur van Microsoft hoort daarom ook bij de rijkste mannen ter wereld. Bijna iedereen in Nederland heeft wel een apparaat van Microsoft in huis of in huis gehad. Maar toch is er stiekem best veel wat je helemaal niet van Microsoft weet.
Windows is door de jaren heen bekend geworden met diverse producten. Denk bijvoorbeeld aan de besturingssystemen, het veelgebruikte Officepakket, met Word, Excel en PowerPoint. Maar ook de nieuwe Xbox Series S en X zijn natuurlijk producten van Microsoft. Maar goed dat wisten we al. Toch zijn er ook een heleboel dingen die we nog niet wisten van Microsoft. Wij zijn voor jullie het de archiefkasten ingedoken en hebben de vijf leukste, gekste, opvallendste zaken uitgelicht.

Waar komt de naam Xbox vandaan?

Deze maand bracht Microsoft eindelijk haar nieuwste spelcomputers op de markt, de Xbox Series X en de Xbox Series S. Hiervoor bracht Microsoft in 2013 de Xbox One, in 2004 de Xbox 360 en in 2001 de Xbox op de markt. Maar heb je je wel eens afgevraagd waar de naam Xbox vandaag komt? Bij een naam als Apple is dit veel logischer, maar waar is de naam Xbox naar afgeleid? Wel, de naam is een strekking van DirectX Box, wat weer verwijst naar de Grafische API van Microsoft, de Direct X.
xbox series x xbox series sf1628074558

Microsoft heeft bizar veel patenten lopen

Microsoft is zo’n beetje de koning in het aanvragen van patenten. In de Verenigde Staten hebben ze er sowieso soms een handje van om patenten aan te vragen, maar Microsoft spant de kroon. We hebben ze niet allemaal één voor één geteld, maar Microsoft heeft ongeveer zo’n 10.000 patenten. Daarnaast doen ze ook nog eens zo’n 3000 patentaanvragen per jaar. Een medewerker van Microsoft kan 1500 dollar ontvangen als hij een patent voorstel indient en het patent uiteindelijk wordt goedgekeurd.

Microsoft bezit duizenden kunstwerken

Bill Gates heeft in een interview wel eens aangegeven dat Steve Jobs (oprichter Apple) “veel meer verstand had van design dan hijzelf’ en Steve Jobs heeft op zijn beurt over Microsoft wel eens gezegd: “Microsoft is als McDonald’s. en “Microsoft heeft gewoon geen smaak”. Goed gevoel voor design en stijl of niet, bij Microsoft houden ze tegenwoordig wel erg van kunst. Althans Microsoft bezit enorm veel kunst. Naar schatting heeft de tech gigant zo’n 5000 kunstwerken in bezit, van schilderijen tot foto’s en van keramiek werk tot tekeningen.
pexels andrew neel 2123337f1605539015

Bill gates kan 100 miljoen maanden Netflix nemen

Het is geen geheim dat Bill Gates, de oprichter van Microsoft een rijk man is, maar hoeveel bezit Gates nou echt? De cijfers lopen een beetje uit één, maar Bill Gates heeft ongeveer een vermogen van 119 miljard dollar (ruim 100 miljard euro). Gates moet alleen Jeff Bezos achter zich laten, de man achter Amazon heeft zo’n 184 miljard dollar. Met dit geld kan Gates ruim 2 miljoen keer de PlayStation 5 kopen, pakweg 5 miljoen keer een Nintendo Switch Lite of 100 miljoen maanden een abonnement op Netflix nemen. Maar als Gates het een beetje slim speelt zou hij ook heel Netflix gewoon kunnen kopen.
pexels karolina grabowska 4386442f1605541527

Toen Microsoft werd opgericht…

Microsoft is opgericht in het voorjaar van 1975. Maar de mannen Gates en Allen hadden toen hoogstwaarschijnlijk nooit gedacht dat datzelfde bedrijf ruim 45 jaar later de Xbox Series op de markt zou brengen. Want hoe zag de wereld er tijdens de oprichting van Microsoft eigenlijk uit?
Apple moest nog worden opgericht, van Google had nog helemaal niemand gehoord en Mark Zuckerberg was nog lang niet geboren. Elon Musk zetten z’n eerste stapjes op school en vier dagen na de oprichting van Microsoft won The Godfather Part II de Oscar voor beste film. Van gaming hadden we ook nog amper gehoord, Atari Pong was net uit en het zou nog vijf jaar duren voordat Pac-Man op de markt verscheen. Donald Trump en Joe Biden waren nog druk met andere dingen en Amerika stond ander het bewind van Richard “Tricky Dick” Nixon. En Nederland had de PvdA’er Joop den Uyl aan het hoofd. De tijd veranderde, maar Microsoft veranderde mee en is anno 2020 nog steeds één van de toonaangevendste bedrijven in de tech industrie.