10 slechtste handheld games ooit gemaakt

  Over de jaren zijn er veel handheld systemen verschenen op de markt. Voor deze platforms zijn er heel veel handheld games ontwikkeld. Sommige van deze games zijn klassiekers geworden, maar wij focussen ons in dit artikel op de games en ontwikkelaars die de plank faliekant missloegen. Dit zijn de slechtste handheld games die ooit gemaakt zijn.

  Evan-Amos

  Al sinds begin jaren ‘90 zijn handheld games niet meer weg te denken uit het game landschap. De markt is nu gedomineerd door vooral Nintendo, en in mindere mate PlayStation (de Vita is niet een denderend commercieel success). Vroeger produceerden bedrijven als Atari, SNK en SEGA vroeger ook handheld game systemen. Ontwikkelaars maakten voor deze platforms mooie en wat minder mooie games.

  Na de slechtste Xbox Games, slechtste PlayStation games, slechtste Nintendo console games en slechtste PC games sluiten wij deze reeds van artikelen af met het type games die wij nog niet onder de loep hebben genomen, de slechtste games voor handheld systemen. We zullen games voor de Switch niet meenemen in deze lijst omdat we Switch titels al hebben behandeld in ons artikel waarin we de slechtste Nintendo console games besproken.

  Dit is een lijst met de slechtste handheld games aller tijden.

  10. Call of Duty: Black Ops Declassified (PS Vita, 2012)

  Call of Duty: Black Ops Declassified Screenshot

  Call of Duty heeft haar schare fans en haar schare haters, maar dit reflecteert niet per se op de kwaliteit van de schietgames. De games van ontwikkelaar Treyarch zitten qua gameplay goed in elkaar. Deze handheld titel is alleen niet gemaakt door Treyarch, maar door nStigate Games. Zo’n overname door een andere studio is vaak geen goed teken, en dat is ook hier helaas het geval.

  Waarom is dit één van de slechtste handheld games ooit?

  Call of Duty: Black Ops Declassified is namelijk met afstand de slechtste CoD titel. Wat onbetwist goed is in Call of Duty is hoe precies en responsief de besturing van de games is, maar het tegenovergestelde is het geval in Black Ops Declassified. Het vertrouwde besturingssysteem is ingewisseld voor een systeem dat complexer is maar tegelijkertijd minder goed werkt.

  Daarbij komt kijken dat het verhaal van Declassified erg saai is. In het verlengde van dit probleem ligt dat je geen enkele connectie voelen zal voelen met de hoofdpersonages in de game. Zelfs de multiplayer is bij deze titel geen pluspunt, met name omdat de maps ontzettend klein zijn. Lekker classified houden deze titel, niet aan beginnen.

  9. Jackass the Game (Nintendo DS, 2008)

  Jackass is een serie waarin een groep heren domme dingen doet. In deze game word je geïntroduceerd in deze groep en moet je bewijzen dat je net zoals hen, in staat bent tot het doen van hele domme dingen. Klinkt jou dat erg leuk in de oren? Dan moeten we je teleurstellen, deze game van Sensory Sweep Studios is niet leuk.

  Waarom is dit één van de slechtste handheld games ooit?

  Nou op zich niet door het idee. Een open world game waarin je allerlei gekke stunts kan doen is best aardig. Maar het project is te ambitieus voor (het gebrek aan) de processiekracht van Nintendo DS. Dit betekent dat de 3D modellen in de game gewoon niet goed werkt op de DS, zeker als er wordt uitgezoomd door de speler.

  Verder is de detectie van aanvaringen met de grond of objecten niet goed. Dit is een vrij groot probleem aangezien veel van de stunts die je moet doen draaien om de crashes. Een stuntelige game.

  8. Cool Boarders Pocket (Neo Geo Pocket Color, 2000)

  De Neo Geo Pocket Color was een concurrent van de Gameboy Color, en er zijn voor dit handheld systeem van SNK heel wat mooie games uitgekomen. Een voorbeeld hiervan is Sonic The Hedgehog Pocket Adventure, in de jaren ’90 waren Sonic games nog leuk namelijk.

  Misschien heb je ook wel fijne nostalgische herinneringen aan Cool Boarders games op de PlayStation. Die games hebben weinig te maken met deze handheld titel van UEP systems. Misschien heb je overigens nog nooit van UEP systems gehoord, en dat is niet zo raar want het bedrijf bestaat al sinds 2001 niet meer.

  Waarom is dit één van de slechtste handheld games ooit?

  Cool Boarders Pocket is een lelijke game. Vanaf een top down perspectief race je een generieke heuvel af die keer op keer hetzelfde is. Daarbij is de muziek minstens zo repetitief en dit is ontzettend irritant. Maar dat is niet eens het grootste probleem van Cool Boarders Pocket.

  Het grootste probleem van deze titel is dat de moeilijkheid veel te hoog ligt. Dit is niet intentioneel geïmplementeerd zoals dit het geval is bij bijvoorbeeld de Dark Souls games, maar op een hele onnatuurlijke manier. Springen gaat heel erg moeilijk, en een sprong juist timen is vrijwel onmogelijk. Dit maakt de game onprettig om te spelen.

  Lekker voorbij laten glijden deze titel.

  7. Dave Mirra BMX Challenge (PSP, 2006)

  Als je geen BMX fan bent heb je waarschijnlijk nog nooit gehoord van Dave Mirra, maar deze man was een legendarische Freestyle BMX'er. In 2016 is Mirra helaas komen te overlijden.

  De ontwikkelaar van deze game, Left Field Productions, heeft een BMX game gemaakt die onwaardig is aan het immense talent van Dave Mirra

  Waarom is dit één van de slechtste handheld games ooit?

  Zelfs als je fan bent van BMX is deze game gewoon simpelweg niet goed. Het is een grote teleurstelling in vergelijking met andere Dave Mirra BMX titels, die wel fijne games waren (en ontwikkeld werden door andere studio's).

  BMX Challenge bestaat uit twee onderdelen, een race-onderdeel en een trick onderdeel. Het probleem is dat deze game geen goede racegame is. Daarbij komt kijken dat BMX Challenge ook geen goede trick game is. Dan hou je een game over die simpelweg niet goed is.

  6. Buffy the Vampire Slayer (Game Boy Color, 2000)

  Misschien ben je wel bekend met Buffy the Vampire Slayer, een serie die razend populair was, en in sommige kringen dat nog steeds is. Misschien hebben de looks van hoofdrolspeelster Sarah Michelle Gellar wel iets te maken met deze populariteit. In deze Game Boy Color game van ontwikkelaar GameBrains lijkt Buffy alleen op een gesmolten trol.

  Waarom is dit één van de slechtste handheld games ooit?

  Een groot deel van de problemen stamt absoluut uit het feit dat de Game Boy Color gewoon niet geschikt voor de ambities van dit spel. De ontwikkelaar heeft geprobeerd cutscenes te creëren waarin het flinterdunne verhaal van de game verteld wordt, en deze passages zijn gewoon heel lelijk.

  Daarnaast lijkt de game heel erg leeg te zijn. Je zal bijvoorbeeld nooit meer dan één vampier tegelijk bevechten, en dit voelt (zeker in vergelijking tot de TV-serie) nogal incompleet aan.

  5. Kung Food (Atari Lynx, 1992)

  Je bent misschien niet bekend met de Atar Lynx, maar het was één van de eerste handheld systemen ooit. Het systeem was (voor die tijd) erg krachtig maar jammer genoeg kon Atari weinig ontwikkelaars vinden die games wilden maken voor het systeem. Ontwikkelaar Lore Games deed dit wel aan maakte de game Kung Food. Onvoorstelbaar is dat de woordgrap in de titel niet eens het slechtste is aan deze game.

  Waarom is dit één van de slechtste handheld games ooit?

  In Kung Food bevecht je als groen monster de inhoud van je koelkast. Rollende tomaten, agressieve kroppen sla en wortelninja’s komen je tegemoet in deze side-scolling beat-em-up.

  Het probleem met Kung Food is dat het nogal moeilijk is om deze tegenstanders te raken. Zelfs als je recht voor je eetbare vijanden staat raken je klappen maar zelden. Voordeel is dan wel dat zij jou ook niet makkelijk kunnen raken. Dit maakt King Food gewoonweg een hele vreemde, zelfs bijna bizarre ervaring om te spelen.

  4. Power Rangers Megaforce (Nintendo 3DS, 2013)

  Met deze game van Digital Works Entertainment probeerde de ontwikkelaar mee te liften op het succes van de TV-serie met dezelfde naam. Net zoals de vorige game op deze lijst, Kung Food, is deze titel een beat-em-up. Schijnbaar zijn die nog altijd erg moeilijk te maken.

  Waarom is dit één van de slechtste handheld games ooit?

  We snappen dat deze game bedoeld is voor een jong publiek, maar Power Rangers Megaforce is extreem makkelijk. Er is geen enkele vorm van uitdaging of spanning in deze game. Je tegenstanders lijken op bepaalde plaatsen te wachten tot jij ze met een paar simpele klappen uitschakelt.

  Op het onderste scherm van je 3DS zijn de portretten van de Power Rangers te zien. Zij helpen je met wat je precies moet doen. Met helpen bedoelen we dat ze naar je schreeuwen wat het doel is. Door de lineaire structuur van het spel was dit al lang duidelijk dus is het vooral erg irritant.

  Misschien wel het gekste is dat deze slechte game een vervolg heeft met de titel Power Rangers Super Megaforce. Verrassend genoeg was deze game iets minder slecht, maar eigenlijk was dat was ook niet zo moeilijk.

  3. Mortal Kombat Advance (GameBoy Advance, 2001)

  In dit era van 2D Mortal Kombat maakte Midway de legendarische en controversiële vechtgames. Deze port van (het goede) Ultimate Mortal Kombat 3 is alleen niet ontwikkeld door Midway, maar door ontwikkelaar Virtucraft. Dat belooft niet veel goeds.

  Waarom is dit één van de slechtste handheld games ooit?

  De scherpe controls waarom de Mortal Kombat games bekend staan zijn ver te zoeken in Mortal Kombat Advance. Veel specials moves zijn door de transitie van het toetsensysteem naar de Game Boy Advance nauwelijks of zelfs helemaal niet meer uit te voeren.

  Daarbij is de computer idioot moeilijk om te verslaan. Zij kunnen de special moves wel, en zullen deze, samen met andere belachelijke combo’s, gebruiken om jou genadeloos in te maken. En dat voelt gewoon niet eerlijk.

  Als een port van een geliefde franchise als Mortal Kombat mislukt is het misschien wel erger dan als er een onbekende slechte game uitkomt. Spelers weten dat het een fantastische game ervaring zou kunnen zijn, alleen heeft de ontwikkelaar gewoon gefaald. Pijnlijk, en niet in de zin zoals je dat zou verwachten bij een Mortal Kombat titel.

  2. Thundercats (Nintendo DS, 2012)

  Thundercats is een tekenfilm uit de jaren ’80 over katachtige humanoïde wezens het universum onveilig maken. in 2011 kwam de serie terug, maar dit was geen succes. In 2012 dacht ontwikkelaar Aspect hier wel een goede game van te kunnen maken voor de Nintendo DS. Dat is niet gelukt.

  Waarom is dit één van de slechtste handheld games ooit?

  Deze beat-em-up (ja, alweer) ziet er op zich mooi uit. Tenminste, als je alleen maar naar stilstaande frames zou kijken. De game is namelijk ontzettend slecht geanimeerd. Het is bepaald geen plaatje, of nou, geen bewegend plaatje.

  Je kruipt in Thundercats in de huid van hoofdrolspeler Lion-O. We weten niet precies of Lion-O ziek is of zoiets maar hij lijkt vrijwel geen schade doe te dienen aan vijanden. Dit is vooral erg duidelijk als je eindbazen bevecht in deze game. Deze gevechten voelen of ze wee weken duren.

  Thundercats is een vermoeiende ervaring die je beter kan overslaan. In de kattenbak ermee.

  1. Dragonball Evolution (PSP, 2009)

  Dragonball Evolution was een live action film adaptie van de immens populair Dragon Ball Z anime en Dragon Ball manga. De film was slecht, maar deze vechtgame op basis van de film van ontwikkelaar Dimps is nog slechter. Overigens is deze game uitgegeven door Tekken ontwikkelaar en uitgever Namco Bandai, en wij weten niet precies hoe dat mogelijk is.

  Waarom is dit de slechtste handheld game ooit?

  Omdat de film al het leven uit de kleurrijke animatieserie heeft gezogen is de cast van de game ook nogal kleurloos. De karakters die je kunt kiezen om het gevecht met tegenstanders aan te gaan is teleurstellend. Dragonball veteranen zoals Vegeta en Trunks zijn bijvoorbeeld onspeelbaar omdat ze niet in de film zitten. Wel kan je spelen met een persoonlijkheidloze dame die Mai heet, die om voor ons om onduidelijke reden geïntroduceerd werd in de film.

  De game volgt het verhaal van de film, en omdat de film zo droog en voorspelbaar was is dit een probleem. Wat het nog erger maakt is dat Dimps dit doet op een manier in games van 30 jaar geleden. Je wordt door de film geleid met tekstballonnen in geestdodende cutscenes zonder gesproken tekst.

  Verder is in deze game de AI echt een slechte grap. Zelfs op de hoogste moeilijkheidsgraad is de computer gestuurde tegenstand met een paar simpele aanvallen makkelijk te verslaan. Deze game is slechtste Dragonball ervaring in een game ooit, en voor ons de aller slechtste handheld game ooit gemaakt. Een dramatisch dieptepunt.

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.